Emniyet Müdürü Yılmaz Hakkındaki Davada Karar (2) - Son Dakika
Güncel

Emniyet Müdürü Yılmaz Hakkındaki Davada Karar (2)

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, trafikte tartıştığı motosiklet sürücüsünü Halkalı'daki polis lojmanlarının önünde tabancayla öldüren emniyet müdürü Celal Yılmaz hakkında "eylemi meşru savunma sınırlarını mazur görülebilecek heyecan, korku ve telaş nedeniyle aşarak gerçekleştirdiği" gerekçesiyle ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti.

03.02.2016 19:24

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, trafikte tartıştığı motosiklet sürücüsünü Halkalı'daki polis lojmanlarının önünde tabancayla öldüren emniyet müdürü Celal Yılmaz hakkında "eylemi meşru savunma sınırlarını mazur görülebilecek heyecan, korku ve telaş nedeniyle aşarak gerçekleştirdiği" gerekçesiyle ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti.

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Celal Yılmaz ile tarafların avukatları katıldı.

Duruşmada mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı Talip Kalkan, maktul Ahmet Sülüşoğlu'nun olay yerine dönmesinin, darbedilme olayının gururu üzerinde bıraktığı etki ve güvenlik görevlilerine karşı gururunu kurtarma psikolojisinden kaynaklandığının sanıldığını, maktulün kurusıkı tabancayla saldırı yapmayı planlamış olmasının düşünülemeyeceğini belirtti.

Yılmaz'ın, kendini veya olay yerinde bulunanları saldırıdan korumak amacından ziyade, kendisine meydan okuduğunu gördüğü maktulü cezalandırmak kastıyla hareket ettiğini dile getiren Kalkan, "Sanık açısından meşru müdafaa şartları oluşmamıştır. Ancak trafikte karşılaştıkları andan itibaren başlayan ve özetlenen süreç içerisinde maktulün davranışları nedeniyle sanığın ağır ve haksız tahrik altında bulunduğu açıktır" dedi.

Savcı Kalkan, adli tıp, ölü muayene ve otopsi raporu, güvenlik kamerası kayıtları, tanık anlatımları ve dosya kapsamına göre sanığın "haksız tahrik altında kasten öldürme" suçundan cezalandırılmasını istedi.

Son sözü sorulan sanık Celal Yılmaz, savcının mütalaasına katılmadığını belirterek, "Evime saldırılan benim, öldürülmek üzere saldırılan benim ama kasten öldüren ben oluyorum. Bunu kesinlikle kabul etmiyorum. Beraatımı ve tahliyeme karar verilmesini talep ederim" diye konuştu.

Mahkeme heyeti, daha sonra kararını açıkladı. Kararda, sanık Celal Yılmaz hakkında "kasten öldürme" suçundan cezalandırılması istemiyle dava açıldığı hatırlatıldı.

Yılmaz hakkında "eylemi meşru müdafaa sınırlarını mazur görülebilecek heyecan, korku ve telaş nedeniyle aşarak gerçekleştirdiği" gerekçesiyle ceza verilmesine yer olmadığına karar verildiği belirtilen kararda, kararın oy çokluğuyla alındığı aktarıldı.

Kararda, sanık Yılmaz'ın tutuklu bulunduğu suçun vasıf ve mahiyetinin değişmesi nedeniyle tahliyesine karar verildiği kaydedildi.

Mahkemenin kararına Mahkeme Başkanı Asuman Yetişkin katılmadı. Yetişkin muhalafet şerhinde, sanığın "haksız tahrik altında kasten öldürme" suçundan cezalandırılması gerektiği yönünde görüş bildirdi.

"Bu nasıl adalet?"

Karar açıklandıktan sonra sinir krizi geçiren Sülüşoğlu'nun yakınları, adliyeye çağrılan ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Adliye çıkışında konuşan maktul Ahmet Sülüşoğlu'nun yengesi Serpil Sülüşoğlu, "Katiller benim oğlumu öldürdü. Neye göre tahliye edildi? Bir insan öldü, hayvan ölmedi. Bu adalet hep güçlünün yanında mı olacak? Hep zenginin yanında mı olacak? 30 yaşında bir çocuk öldü. Nasıl bir açıklaması olur? Bu nasıl adalet?" dedi.

İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 17 Ağustos 2015'te Celal Yılmaz'ın eşinin de içinde bulunduğu otomobiliyle Halkalı'daki evine giderken aynı istikamette seyreden Ahmet Sülüşoğlu yönetimindeki plakasız motosikletin yanlarından geçtiği anlatılmıştı.

İddianamede, Yılmaz ve eşinin beyanlarına göre, Ahmet Sülüşoğlu'nun motosikletini Yılmaz'ın aracının önüne doğru sürdüğünü, motosikletin plakasız olduğunun görülmesi üzerine "emniyet güçlerine eylem yapılabileceği" yolundaki uyarıları dikkate alarak Yılmaz'ın motosikleti geçtiği ve bu sırada korna çaldığı aktarılmıştı. Sülüşoğlu'nun da bu sırada bağırarak bir şeyler söylediği, Yılmaz'ı Halkalı'daki lojmanlarına kadar takip ettiği ve Yılmaz'ın da motosikletten inip yanına gelen maktule vurduğu belirtilen iddianamede, araya özel güvenlikçilerin girmesi üzerine Sülüşoğlu'nun "Burada büyük bir olay çıkacak göreceksiniz" dedikten sonra motosikletiyle site girişinden ayrıldığı kaydedilmişti.

Beyanlara ve güvenlik kamerası saatine göre, Yılmaz'ın 00.56'da yaya olarak site girişine geldiği ve özel güvenlik görevlilerine, şahsın tekrar gelmesi halinde polisi aramalarını söylediği, bu sırada Ahmet Sülüşoğlu'nun motosikletiyle gelip yanındaki tabancayı doldurduktan sonra güvenlik görevlisine yönelerek "Nerede lan o?" diye birkaç kez bağırdığı, 2-3 kez tetiğe bastığı ancak silahın patlamadığı ifade edilmişti.

İddianamede, özel güvenlik görevlisinin arkasında bulunan Celal Yılmaz'ın tabancayla Sülüşoğlu'na doğru ilerlediği ve tabancasıyla 3 defa ateş ettiği, yaralanan Sülüşoğlu'nun olay yerinde hayatını kaybettiği aktarılmıştı.

Sülüşoğlu'nun silahı çekerek mermi sürmesi karşısında Yılmaz'ın suçu haksız tahrik altında işlediğinin anlaşıldığına işaret edilen iddianamede, Yılmaz'ın suçu meşru savunma ve zorunluluk halinde işlediği yönündeki savunmalarının ise mahkemenin takdirinde olduğu belirtilmişti.

İddianamede, Celal Yılmaz hakkında "haksız tahrik altında kasten öldürme" suçundan 12 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası istenmişti.

Yılmaz, Nöbetçi Küçükçekmece Sulh Ceza Hakimliğince 18 Ağustos'ta tutuklanmış, avukatının itirazı üzerine 23 Ağustos'ta Bakırköy Sulh Ceza Hakimliğince serbest bırakılmıştı. Celal Yılmaz, 19 Kasım'daki duruşmada yeniden tutuklanmıştı.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Emniyet Müdürü Yılmaz Hakkındaki Davada Karar (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement