Endemik Bitkilerin Korunması - Son Dakika
Güncel

Endemik Bitkilerin Korunması

Endemik Bitkilerin Korunması

Yozgat'ta ormanlık alandan endemik bitki türü salep toplayan 2 kişiye 81 bin 826 lira ceza kesildi.

29.12.2016 16:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yozgat'ta ormanlık alandan endemik bitki türü salep toplayan 2 kişiye 81 bin 826 lira ceza kesildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Yozgat Şube Müdürlüğü ekipleri, yakaladıkları kaçak avcı ve endemik bitki toplayıcılarını cezasız bırakmadı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Yozgat Şube Müdürü Cihan Eğilmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yıl yaptıkları denetimlerde 20 kaçak avcı ve 2 salep toplayan vatandaşı yakaladıklarını söyledi.

Eğilmez, yakalanan avcıların silahlarına el konduğunu ve 9 bin 800 lira cezai işlem uygulandığını belirtti.

Salep toplamanın cezasının daha ağır olduğunu vurgulayan Eğilmez, "Mayıs ayı içinde yapılan bir ihbarı değerlendiren ekiplerimiz, ormanlık alanda salep toplayan iki kişiyi yakaladı. Bu kişilere Çevre Kanununu 20. Maddesine göre cezai işlem uygulandı ve kişi başına 40 bin 913 lira ceza kesildi." dedi.

Ormanlık alanda salep toplamanın yasak olduğunu ifade eden Eğilmez, şunları söyledi:

"Salep, soğanından çoğalan ve koruma altında olan bir bitkidir. Soğanlar toplandığı zaman sonraki yıl çıkmıyor ve soyu tükeniyor. Bu sebeple toplanması yasaklanmış cezaları da ağırlaştırılmıştır. Müdürlük olarak ekiplerimiz her zaman arazide denetim ve kontrollerini yapıyor. Vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için ormanlık alanlarda salep toplamaktan ve kaçak avcılık yapmaktan kaçınmalarını istiyoruz."

Eğilmez, salep ihtiyacını karşılamak için belediyeler ile ortak çalışma yaptıklarını belirterek, "Akdağmadeni ilçe belediyesi, oluşturduğu bahçelerde salep ekimi yaptı. Amacımız doğada kendiliğinden yetişen endemik bitkilerimizi koruyup, bunun yanında tarlada üretimini yaparak çiftçiye yeni gelir kapıları sağlamak." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Endemik Bitkilerin Korunması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement