Erdek Ziraat Odası ve Çiftçi Malları Koruma Başkanı Özgör Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Erdek Ziraat Odası ve Çiftçi Malları Koruma Başkanı Özgör Açıklaması

Erdek Ziraat Odası ve Çiftçi Malları Koruma Başkanı Haluk Özgör, "Çam fıstığı üreticisi sıkıntıda, geçen yıl kozalağın kilosunu 3 liradan satıldığı halde bu yıl tüccarlar kilogram başına 1,30-1,40 kuruş gibi düşük fiyatlar veriyor" dedi.

07.11.2015 12:30

Erdek Ziraat Odası ve Çiftçi Malları Koruma Başkanı Haluk Özgör, "Çam fıstığı üreticisi sıkıntıda, geçen yıl kozalağın kilosunu 3 liradan satıldığı halde bu yıl tüccarlar kilogram başına 1,30-1,40 kuruş gibi düşük fiyatlar veriyor" dedi.

Özgör, Kapıdağ'ın en önemli geçim kaynaklarından biri olan çam fıstığında, üreticinin sıkıntıda olduğunu söyledi.

Kozalağın kilogram fiyatlarında geçen yıla oranlara yarı yarıya düşüş olduğunu ifade eden Özgör, şöyle konuştu:

"Ormanlık alanlarda asırlara meydan okuyan metrelerce yükseklikteki çam ağaçlarında yetişen fıstıklar, geçimlerini tamamıyla buna bağlayan köylülerce hayati tehlike göze alınarak toplanıyor. Bir çam kozalağı 1-2 yılda yetişkin duruma gelirken, kozalak fıstığa dönüşene kadar tam 12 işlemden geçiyor. 100 kilo kozalaktan, 1,5-2 kilo çam fıstığı elde ediliyor. Kapıdağ'da yıllık çam fıstığı üretimi 600-700 tonu buluyor. Bunun, yıllık geliri yaklaşık 1 milyon lirayı buluyordu. Ancak bu yıl satışta sıkıntılar görülüyor. Çam fıstığı üreticisi sıkıntıda, geçen yıl kozalağın kilosunu 3 liradan satıldığı halde bu yıl tüccarlar kilogram başına 1,30-1,40 kuruş gibi düşük fiyatlar veriyor" diye konuştu.

Özgür, 3-5 tüccarın ortak tutumlarının üreticinin tepkisine yol açtığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Oysa Kapıdağ'da üretilen fıstık, kaliteli olduğu öne sürülen Bergama Kozak'taki üretimden de kaliteli bulunuyor. Bizdeki fıstık çamının hasadı, diğer bölgelere göre daha erken başlıyor ama diğerlerinden daha beyaz. Belediyemiz, bu üretimin gerçek değerini bulabilmesini sağlamak amacıyla bu sektörde mutlaka bir fabrika kurmalı."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Erdek Ziraat Odası ve Çiftçi Malları Koruma Başkanı Özgör Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement