Erdoğan-Mahmud Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Erdoğan-Mahmud Ortak Basın Toplantısı

Somali Cumhurbaşkanı Mahmud: "Somali ve Türkiye arasındaki ilişki yeni değil, Osmanlı zamanından beri süregelen bağlarımız var" "Erdoğan 3 yıl önce geldiğinde Somali farklıydı, şimdi farklı. Biz ve halkımız bu farkı yaşadık.

25.01.2015 16:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Somali ve Türkiye arasındaki ilişkinin yeni olmadığını, Osmanlı zamanından beri sürdüğünü belirtti.

Afrika Boynuzu ülkeleri ziyareti kapsamında Somali'nin başkenti Mogadişu'ya giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Somali Cumhurbaşkanı Mahmud ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Mahmud, "Bugün Somali için çok mutlu bir gün. Kardeşimiz Erdoğan'ın burada bizimle olması Somali halkı için çok önemli. Ziyaret kısa, birkaç saatlik ama Somali için önemi büyük. Somali halkı bu anlamlı ziyarete müteşekkir" diye konuştu.

Erdoğan'ın başbakanlık döneminde de Somali'yi ziyaret ettiğini hatırlatan Mahmud, "Erdoğan'a başbakanken Somali'ye geldiğinde teşekkür etmiştik. Bu teşekkürü şimdi de tekrarlamak bizim için çok önemli. Tekrardan teşekkür etmek istiyoruz" dedi.

"Somali ve Türkiye arasındaki ilişki yeni değil, Osmanlı zamanından beri süregelen bağlarımız var" diyen Mahmud, ilişkilerin son dönemde yoğunlaştığını ve bunun iki ülke arasındaki kardeşliği güçlendirdiğini vurguladı.

Erdoğan'ın 3 yıl önceki Somali ziyaretini hatırlatan Mahmud, "Erdoğan 3 yıl önce geldiğinde Somali farklıydı, şimdi farklı. Biz ve halkımız bu farkı yaşadık. Gördüğünüz gibi 3 yıl içinde her şey değişti. Somali çok farklı bir ülke oldu" ifadesini kullandı.

Mahmud, dışarıdan bakanların ilişkilerin bu kadar kısa sürede nasıl böyle geliştiğine anlam veremediğini belirterek, iki ülke arasındaki tarih ve kardeşlik bağlarına bakmadan durumun anlaşılmayacağını kaydetti.

Erdoğan'ın Somali ziyaretinde iki yer gezdiğini ama Türk yetkililerinin Somali'de çok sayıda başarılı iş yaptığını söyleyen Mahmud, şöyle devam etti:

"Sayın Erdoğan'ın bugün gittiği yerleri sembolik olarak değerlendiriyoruz. Türk kardeşlerimiz çok daha başarılı işlere imza attı, bunları da başka zaman göreceksiniz. Türk iş adamlarına ve Türk hükümetine teşekkür ediyorum. Çok önemli anlaşmalar imzaladık. Bu anlaşmalar ilişkilerimizi daha da güçlendirecek. Kardeşliğimiz açısından yaptığımız işbirliğinin önemli bir yeri var."

Türkiye ile Somali arasında farklı alanlardaki stratejik ortaklığa işaret eden Mahmud, bugün hükümetler arasında imzalanan anlaşmaların bu ortaklığın bir parçası olduğunu, stratejik ortaklığın sadece kısa dönem projelerle değil uzun dönem ortaklıklarla da devam edeceğini ifade etti.

Mahmud, Somali'nin iyi yönde gitmesinde Türkiye'nin büyük katkısı olduğunu, Somali Cumhuriyeti adına Erdoğan'a teşekkür ettiğini sözlerine ekledi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erdoğan-Mahmud Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement