Erzurum'da Bakır İşlemeciliği Yeniden Canlanıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Erzurum'da Bakır İşlemeciliği Yeniden Canlanıyor

Görüntü Dökümü : Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'in açıklamaları Bakır atölyeleri Usta ve öğreticilerin açıklamaları Erzurum'da bakır işlemeciliği yeniden canlanıyor Erzurum'da unutulmaya yüz tutan bakır işlemeciliği, Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan atölyede yeniden hayat buldu Üretilen ibrik, cezve, tabak, semaver, şekerlik, bardak, fincan gibi 182 çeşit ev eşyası, yurt içi piyasanın yanı sıra İran, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere de ihraç ediliyor Büyükşehir Belediye Başkanı Sekmen: "Yeni ustaların kendi imalathanelerini açmalarını ve bakır işlemeciliğinin Erzurum'da yeniden canlanmasını istiyoruz" ZEHRA MELEK ÇAT - Erzurum'da unutulmaya yüz tutan bakır işlemeciliği, Büyükşehir Belediyesince oluşturulan atölyede yeniden ayağa kaldırılıyor.

15.01.2016 14:24

Görüntü Dökümü :

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'in açıklamaları

Bakır atölyeleri

Usta ve öğreticilerin açıklamaları

Erzurum'da bakır işlemeciliği yeniden canlanıyor

Erzurum'da unutulmaya yüz tutan bakır işlemeciliği, Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan atölyede yeniden hayat buldu

Üretilen ibrik, cezve, tabak, semaver, şekerlik, bardak, fincan gibi 182 çeşit ev eşyası, yurt içi piyasanın yanı sıra İran, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere de ihraç ediliyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Sekmen:

"Yeni ustaların kendi imalathanelerini açmalarını ve bakır işlemeciliğinin Erzurum'da yeniden canlanmasını istiyoruz"

ZEHRA MELEK ÇAT - Erzurum'da unutulmaya yüz tutan bakır işlemeciliği, Büyükşehir Belediyesince oluşturulan atölyede yeniden ayağa kaldırılıyor. Üretilen el emeği ürünler, artık yurt dışına da satılıyor.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden ERTANSA AŞ tarafından kurulan Erzurum Bakır Atölyesi'nde, Erzurum ve çevre illerden bir araya gelen bakır ustaları İŞKUR'dan yönlendirilen gençlere meslek öğretiyor.

Üretilen ibrik, cezve, tabak, semaver, şekerlik, bardak, fincan gibi 182 çeşit ürün, yurt içi piyasanın yanı sıra İran, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere de ihraç ediliyor.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erzurum'da bakır işlemeciliğinin şehrin ekonomisine yön veren geleneksel mesleklerden olduğunu anlattı.

Zamanla atölyelerin kapanması nedeniyle bakır işlemeciliğinin unutulmaya yüz tuttuğunu ifade eden Sekmen, "Göreve geldiğimiz zaman bakır, imalat yerine daha çok satış olarak değerlendirilmeye başlanmış. Başka yerde yapılan bakır malzemeler burada pazarlanmaya başlanmış. Bu şehrin en önemli mesleklerinden biri bakır işlemeciliği idi. Bizzat bakır alınır, burada işlenir, süs ya da mutfak eşyası yapılarak pazarlanır ve hatta çevre illere de satılırdı" dedi.

Sekmen, belediye olarak geleneksel meslekleri canlandırarak Erzurum ekonomisine katkı sağlamayı amaçladıklarını belirterek, Erzurum'un eski bakır ustalarını ve çevre illerden işleme yapanları bir araya getirdiklerini söyledi.

Kurdukları atölyede yaklaşık 50 kişinin çalıştığını dile getiren Sekmen, "Yeni ustaların kendi imalathanelerini açmalarını ve bakır işlemeciliğinin de Erzurum'da yeniden canlanmasını istiyoruz. Şu anda belediye olarak biz üstlendik. Yeni ekipmanlar da alarak bakır ham maddesinin kalıplarını da biz dökmek istiyoruz. Erzurum'un geleneksel sanatını canlandırmış ve yaşatmış olacağız" diye konuştu.

Sekmen, Erzurum'un bakırında özellikle Selçuklu motiflerinin kullanıldığını, Erzurum'un mimari ve sosyal özelliklerinin de bakıra yansıtıldığını belirterek, ürünlerin İran, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere ihraç edildiğini söyledi.

İşleme sanatçısı İran'dan

Atatürk Üniversitesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümünde yüksek lisans yapmak için 4 yıl önce İran'dan Erzurum'a gelen Maryam Masoudiparsa, yaklaşık 15 yıldır bakır süslemesi yaptığını söyledi.

İran'da "İran Geleneksel El Sanatları" üzerine çalıştığını dile getiren Masoudiparsa, "Eski bir sanatı canlandırmaya çalışıyoruz. Selçuklular döneminde başlayan bakır işlemeciliği Osmanlı döneminde de devam etti. Bir süre sonra bu sanat unutulmaya başladı. Bu atölyede öğrenci yetiştiriyoruz. Desen de çiziyorum ama özellikle Erzurum'un kendine özgü desenlerini çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Bakır ustası Fuat Kavgacı (62), 42 yıldır bakır işçiliği yaptığını dile getirerek, "Bakırcılar çarşısında kendi dükkanım vardı. Ustalarımızın bazıları vefat etti. Usta olarak azaldık, 3-4 usta kaldık. Bakırcılık sanatı da kaybolmaya yüz tuttu. Belediye başkanı öncü oldu, bu atölyede çalışmaya başladık. İŞKUR'dan gelen kardeşlerimiz var, 40 yıllık birikimimizle onları yetiştirmeye çalışıyoruz" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Erzurum'da Bakır İşlemeciliği Yeniden Canlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement