Erzurumlu Kadınlardan Ramazan'da Erişte, Börek Hazırlığı - Son Dakika
Yerel

Erzurumlu Kadınlardan Ramazan'da Erişte, Börek Hazırlığı

Erzurumlu Kadınlardan Ramazan\'da Erişte, Börek Hazırlığı

Erzurumlu kadınlar Ramazan ayında mahalle aralarında toplanarak imece usulü ile birbirlerine yufka, erişte, börek ve çeşitli hamur işleri açıyorlar.

23.06.2015 12:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurumlu kadınlar Ramazan ayında mahalle aralarında toplanarak imece usulü ile birbirlerine yufka, erişte, börek ve çeşitli hamur işleri açıyorlar.

Erzurum'un Tortum ilçesinde kadınlar Ramazan ayı nedeniyle iftar için hazırlıklarını sürdürüyor. Ramazanın ilerleyen günleri için böreklik yufka açan bayanlar mahalle aralarında toplanarak imece usulü ile birbirlerine yufka, erişte, börek ve çeşitli hamur işleri açıyorlar. Geleneklerin yavaş yavaş kaybedildiği günümüzde Tortum'da bir gelenek yaşatılmaya çalışılıyor. Marketlerden alınan makarna yerine Tortum ve köylerinde kadınlar kendi yaptıkları erişteleri hazırlıyorlar. Müslüman toplumlar için çok önemli bir ay olan Ramazan'da iftar ve sahur sofralarında daha çok yerini alan hamur işi yiyecekler Tortumlu bayanlar tarafından özenle hazırlanıyor. Yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler veren Habibe Keskin, "Kadınlarımız önce un, tuz ve suyla hamur yapıyorlar. Sonra bezeler (koko) haline getiriliyor, yaklaşık en az 150-200 künt den oluşuyor. Daha sonra oklavalarla açılarak yufka haline getiriliyor, biraz bekletildikten sonra şeritler haline getirilerek tıkır tıkır kesilmeye başlanıyor. Kesim işi bittikten sonra temiz örtülerin üzerine serilerek birkaç gün kurutulmaya bırakılıyor. Bu erişteler kalın kesildiğinde makarnalık oluyor, ince kesildiğinde çorbalık oluyor. Biraz daha kalın kesilip, bükülerek tepsiye dizildiğinde de siron oluyor" dedi. - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Erzurumlu Kadınlardan Ramazan'da Erişte, Börek Hazırlığı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement