Eskişehir Valisi Tuna, Karacahisar Kalesi'ndeki Kazı Çalışmalarını İnceledi - Son Dakika
Yerel

Eskişehir Valisi Tuna, Karacahisar Kalesi'ndeki Kazı Çalışmalarını İnceledi

Eskişehir Valisi Tuna, Karacahisar Kalesi\'ndeki Kazı Çalışmalarını İnceledi

Vali Tuna: "Osmanlı Devleti'nin temeli, Karacahisar Kalesi'nin alınması ile atılmıştır.

18.07.2014 13:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, " Osmanlı Devleti'nin temeli, Karacahisar Kalesi'nin alınması ile atılmıştır. Burada bir tarih yatıyor. Tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıkmamız lazım" ifadelerini kullandı.

Eskişehir Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre Tuna, Karacahisar Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarını yerinde inceleyerek, kalenin ortaya çıkmasıyla  Eskişehir turizminin daha da hareketleneceğini bildirdi.

Çalışmaların hızlı devam edebilmesi için ellerinden ne geliyorsa yapacaklarını aktaran Tuna, şunları kaydetti:

"Osmanlı Devleti'nin temeli, Karacahisar Kalesi'nin alınması ile atılmıştır. Burada bir tarih yatıyor. Tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıkmamız lazım. Gelecek nesillere tarihimizi iyi anlatmamız gerek. Burada yatan tarih hepimizi ilgilendiriyor. Yapılan çalışmalardan çıkacak sonuçlar bizim için çok önemli."

Kazı başkanlığını yürüten Anadolu Üniversitesi (AÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Altınsapan da Osman Gazi tarafından 1288 yılında Bizanslılardan fethedilen kalenin, Osman Bey adına ilk hutbe okunan yer olduğunu belirterek, tarihi hakkında bilgi verdi.

Kaledeki ilk kazının 1999 yılında Prof. Dr. Halil İnalcık'ın önderliğinde başlatıldığını ifade eden Altınsapan, şöyle devam etti:

"Öncelikli hedefimiz kale içindeki yerleşim dokusunu ortaya çıkartmak. Karacahisar Kalesi'nin fethi Osmanlı İmparatorluğu'nun başlangıcındaki en önemli olay. Karacaşehir ilk hutbenin okunduğu yerdir. Karacahisar Kalesi, Osmanlı'nın İznik'ten Edirne'ye kadar olan fetih sürecinin başlangıcıdır. Kazı sonucunda Osmanlı tarihi değişebilir. Prof. Dr. Halil İnalcık da Karacahisar'dan Osmanlı'nın ilk başkenti diye söz ediyor."

Karacahisar'da erken Osmanlı kent yerleşiminin bulunduğuna dikkati çeken Altınsapan, AÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğrencilerinin yaz tatilinde ailelerinin yanına gitmeyerek, kazı çalışmalarında gönüllü olarak yer aldıklarını vurguladı.

İncelemelerin ardından Vali Tuna ve beraberindeki heyet, kazı çalışmalarına katılan öğrencilerle fotoğraf çektirdi.

Vali Tuna'ya incelemeleri sırasında Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Osman Gül eşlik ettiği kaydedildi. - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Eskişehir Valisi Tuna, Karacahisar Kalesi'ndeki Kazı Çalışmalarını İnceledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement