Estetik Olmak Artık Çok Kolay - Son Dakika
Sağlık

Estetik Olmak Artık Çok Kolay

Estetik Olmak Artık Çok Kolay

Diyarbakır Sultan Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Nedim Yandım, erkek hastaların artık çekinmeden estetik ameliyat olabildiğini söyledi.

25.05.2015 14:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'ın önemli sağlık kuruluşlarından olan Sultan Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Nedim Yandım, son zamanlarda giderek artan toz taşınımı gibi hava olayları sırasında, astım ve alerji gibi hastalıkları olanların maske takmasında yarar olduğunu söyledi. Bölgede artık erkeklerin de estetik kaygısıyla burun görünümünü değiştirten estetik ameliyatları talep ettiğini, hatta bu oranın kadınlardan daha çok olduğunu belirten Yandım, "Artık bu ameliyatlar çok kolay ve rağbet görüyor" dedi. Yandım, kulak, burun ve boğazında sıkıntı olduğunu düşünenlerin, acillik olacak kadar beklemeden bir uzmana görünmeleri gerektiğini söyledi.

Uz. Op. Dr, Nedim Yandım, kulak, burun boğaz hastalıkları ve tedavilerine ilişkin dikkat çeken açıklamalar yaptı. Mevsimsel olarak bu üç organla ilgili çeşitli hastalıkların öne çıktığını dile getiren Dr. Yandım, bunların başında da alerjinin geldiğini bildirdi. Yapılan araştırmalara göre toplumun yüzde 15 ile 20'sinin çeşitli düzeylerde alerjik olduğunu ortaya koyduğunu dile getiren Yandım "Alerji ilk ve sonbahar dönemlerinde çok görülen bir şikayet hastalarda nefes almada zorlanma, burun akıntısı, göz akıntısı, baş ağrısı, sosyal hayatını etkileyen bir takım rahatsızlıklara neden olabiliyor. Bu durum da hastanın yaşam kalitesini düşürüyor. Alerji için yapılacak tedaviler var. Bunlardan ilki neye karşı alerjisinin olduğunu tespit etmek. Bu belirlendikten sonra bu alerjenlerden uzak durmasını sağlamaktır. İkinci olarak da şikayetlere neden olan semptomları ilaçlarla baskılamak ve üçüncü olarak da aşı tedavisi uygulanabilir. Aşı tedavisinde alerjen ne ise o vücuda azar azar verilerek hasta bu alerjieni tölore ediyor. Tedavi süreci uzun olmakla birlikte başarı şansı daha yüksek" dedi.

Alerjinin bölgemizde özellikle polen alerjisinin yaygın olduğunu kaydeden Yandım, son yıllarda giderek sıklaşan toz taşınımı olayının da tetikleyici bir faktör olduğunu belirterek "Toz taşınımı olayları sonrasında astım gibi hastalıkları olan insanlarda hastalığın atak yaptığını görüyoruz. Hatta bazı hastalar yatarak tedavi olmak zorunda bile kaldılar. Toz taşınımından etkilenmemek için maske kullanılabilir. Batı ülkelerinde maske takan insanlar teşvik edilirken maalesef ülkemizde ve bölgemizde sanki onlar hastalık saçıyorlar gibi yanlış bir algı var. Alerjisi olan insanlar çekinmeden maske takabilirler ve takmalıdırlar. Bizler hekimler olarak özellikle de bu tür hava olaylarının olduğu dönemlerde maske takılmasını destekliyoruz. Olması gereken bu. Ayrıca yaz aylarının gelmesiyle klimalar da kullanılmaya başlandı. Firmalar klimalarının filtrelerinin alerjenleri absorbe ettiğini söylüyor ama ne kadar doğru tartışılır" dedi.

Kendilerine gelen hastaların birçoğunun, nefes almada sıkıntı yaşadıkları için burun ameliyatı olduklarını ancak ameliyat olmuşken işin estetik yönünü de aradan çıkarma mantığı da olduğunu dile getiren Dr. Yandım şöyle devam etti:

"Hastalar madem ameliyat oluyorum bari burnumun kemiğini, kıkırdağını gibi onları da düzelteyim diye düşünüyor. Bunun dışında son dönemde hem Diyarbakır'da hem de ülke genelinde bayanlarda olduğu gibi erkeklerde de sadece estetik kaygısıyla ameliyat olanların da yoğunlaştığını görüyoruz. Hatta erkeklerin belki daha çok başvurduklarını söyleyebiliriz kadınlardan. Burunun dışarıdan görünüşünü değiştirmek istiyor erkekler de. Türkiye'de burun şekli bozukluğu karakteristik bir durum, Tıpkı Karadeniz'de olduğu gibi ülkenin her yerinde bozuk burun şekilleri mevcut. Avrupa'da Slav ırkında çok düzgündür mesela. Orada ülkemizdeki gibi ameliyatlara çok nadiren gerek duyulur. Türkiye'de durum böyle olunca doğal olarak da estetik ameliyatlar da yoğunlaşıyor. Ameliyatları sağlık nedeniyle olanlar olduğu gibi kendiyle barışık olmayan insanlar da burun yapılarını düzelttirmek için isteyebiliyor. Artık estetik ameliyatı olmak eskisinden çok daha kolay ve özellikle yeni teknolojiler, iyileşme sürecini kısaltıyor"

Bölgemizde ve Türkiye'de burunda şekil bozukluklarına kavgalar sonucu gelişen darplar, doğumdaki etkiler gibi durumların da etkili olduğunu kaydeden Yandım, çocukluk dönemindeki oyunlar sırasındaki düşmelerin de başka bir etken olduğunu bildirdi. Yandım "Burun ameliyatları için 18 yaş üstünü beklemek gerekiyor. Çünkü kemik gelişiminin tamamlanması gerekir. Bunun dışında üst sınır olmamakla beraber çok yaşlılarda iyileşme sorunları nedeniyle bazen tavsiye edilmeyebilir. En çok 20 ila 35 yaş aralığında hastalar daha çok ameliyat oluyorlar" diye konuştu.

Kulak, burun, boğaz uzmanlarının alanları ile ilgili olarak toplumda bazı yanlış bilgiler ve aldı olduğunu da ifade eden Yandım "Biz doğumdan itibaren her yaştaki hastaya bakıyoruz. Ama insanlar bizim sadece yetişkinlere baktığımızı düşünüyorlar. Hastalarımızın birçoğu acillere gidip geldikten sonra bize geliyorlar. Acile gitmeden sadece polikliniğe gelen hasta sayımız çok az. Bu nedenle insanlar bir rahatsızlık hissettiklerinde acillik olmayı beklemeden bize gelmeliler. Özellikle çocuk hastalarda kulaklarda sıvı birikimi oluyor ve hasta yakınları bunu fark etmiyor. Anne ve babalar çocuklarında eğer işitme kaybı, televizyonun sesini olağandan yüksek açmak. Arkası dönükken ya da konuştuğunda seslenildiğinde yanıt vermemek, ders başarısındaki düşüşler gibi durumlarda, mutlaka kulak, burun, boğaz uzmanına getirmeleri gerekir" dedi.

Kaynak: Özgür Haber Gazetesi

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Sağlık Estetik Olmak Artık Çok Kolay - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement