Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi" - Son Dakika
Ekonomi

Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi"

Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi"

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü, asgari ücretin bin 300 TL’ye çıkarılmasının kayıt dışı istihdamı arttırmayacağını, aksine düşüreceğini ifade etti.

05.11.2015 14:01

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü, asgari ücretin bin 300 TL'ye çıkarılmasının kayıt dışı istihdamı arttırmayacağını, aksine düşüreceğini ifade etti.

SGK tarafından gerçekleştirilen "Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi" Afyonkarahisar'da başladı. Termal bir otelde gerçekleştirilen toplantıya Süngü'nün yanı sıra SGK Afyonkarahisar İl Müdürü Samet Fidan ve kurum bürokratları katıldı. Gerçekleştirilen toplantıda sosyal güvenliğin çalışanlar açısından önemine vurgu yapan Süngü, iş dünyası için sosyal güvenliğin olmazsa olmaz olduğunu kaydetti. SGK'nın son on yılın uyguladığı etkin yöntemlerle kayıt dışı istihdamın yüzde 50'lerden yüzde 32'lere düşmesini sağladığını belirten Süngü, asgari ücretin bin 300 TL'ye çıkarılmasının kayıt dışı istihdamı arttırmayacağını aksine düşüreceğine inandığını dile getirdi. Süngü sorular üzerine asgari ücretin artışıyla ilgili şunları söyledi:

"Bu konuda iş verenler maliyeti düşürmek için kayıt dışı çalıştırıyorlarsa, maliyeti düşürmek için daha fazla kaçırma eğilimine gidecekler diye aslında böyle düşünmemek lazım. Bence bu onu etkilemez çünkü şunu diyoruz sosyal güvenlik devredilemez, vazgeçilemez ve kamusal bir haktır. Sigortasız çalıştığınızı ihbar ettiğinizde o dilekçeyi yarın geri alamazsınız. Mahkemeden vazgeçemezsiniz. Olmazsa olmaz bir haktır. İşveren olarak işçinin vergisi, ücreti ve sosyal güvenlik primini düşünmüyoruz. 'Bunu bir şekilde çözeriz' diyoruz. Aslında bu anlayışı yıkmamız lazım. Bir işletme kuracaksan işçisini, maliyetini, ücretini, asgari ücretini düşüneceksin. Eğer kurtarmayacaksa, o işletmeyi açmasının bir mantığı yok. Ben kayıt dışı istihdamın artacağını düşünmüyorum. Düşüş trendi devam edecektir. Suriyeli işçilerin gelmesi, onların biraz daha düşük ücretle çalışması belki olumsuz etkiliyor ama önümüzdeki günlerde daha da düzelecektir. Gaziantep'e gelen ilk Suriyelilerin günlüğü 30 liraydı. Zamanla 70'e çıkarak, bizimkilerin aldığı ücret ile eşitleniyor. Aslında arz ve talep piyasası, bir şekilde dengeleniyor. Kayıt dışı yükselirse işçi yine büyük oranda mağdur olacak. İşverenlerin de buna başvurmaması gerekiyor. Beklentimiz ve temennimiz de budur."

Soruların ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti. - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement