Eylem Yapmasalar Ekinleri Kuruyacaktı! - Son Dakika
Güncel

Eylem Yapmasalar Ekinleri Kuruyacaktı!

Eylem Yapmasalar Ekinleri Kuruyacaktı!

Şanlıurfa'nın Bzoova ilçesinde çiftçinin yol kapatma eylemi ses getirdi ve DEDAŞ borç ödemesi için süre uzatma kararı aldı.

06.08.2014 11:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dicle EDAŞ'ın borçları nedeniyle, 39 köyün elektriğini keseceğini duyurduğu Bozova'da, mahsullerinin kuruması ile karşı karşıya kalan çiftçiler Şanlıurfa- Adıyaman karayolunu trafiğe kapattı. Sulama birliği çiftçilere taksit kolaylığı tanındığını ancak daha sonra bundan vazgeçildiğini belirtti. Eylem üzerine Dicle EDAŞ'la yapılan görüşmelerde ay sonuna kadar müsaade alındı.
Dicle EDAŞ, Bozova'daki 39 köyün 2014 yılına ait borçlarını ödemediği gerekçesiyle elektriklerini keseceğini duyurdu. Hasat mevsimine yakın bir zamanda elektriklerin kesilmesinin sadece kendileri için değil tüm bölge için büyük bir felaket olacağını kaydeden çiftçiler, Şanlıurfa-Adıyaman karayolunu trafiğe kapatarak eylem yaptı.

KARAYOLUNU TRAFİĞE KAPATTILAR

Dicle EDAŞ'ın borçlarının kesileceğini duyurduğu 39 köyün tamamı Atatürk Barajı Sulama Birliği Üyesi. Çiftçilikten ve ekinlerinden başka bir gelirleri olmayan köylüler, özellikle hasat almaya yakın bir dönemde elektriklerinin kesilecek olmasını büyük bir felaket olarak değerlendirdi. Elektriğin kesilmesi halinde tüm bölgedeki ürünlerin kurumasına sebep olacağını kaydeden çiftçiler, bir araya gelerek Şanlıurfa-Adıyaman karayolunun Bozova civarındaki 50'nci kilometresine geldi. 2013 yılına ait borçlarının bulunmadığı belirten çiftçiler, Dicle EDAŞ'a tepki gösterdi. Yol kapatma eyleminin gerçekleşmesi sonucu yoldaki sürücüler olayı güvenlik güçlerine bildirdi. Buraya sevk edilen çok sayıdaki jandarma ekipleri eylemcileri uyararak, yolun açılmasını istedi. Eylemcilerin vazgeçmeyeceğini ilettiği jandarma kısa süreli arbedeye neden oldu. Demokratik Bölgeler Partisi İl Eş Başkanı Celalettin Erkmen, DBP Bozova İlçe Başkanı Mehmet Vural, Bozova Belediyesi Eş Başkanları Fatma Doğan ve Zeynel Taş da olay yerine geldi. DBP'lilerin devreye girmesiyle eylem son bulurken jandarma da buradan ayrıldı.

GÖKKAN: DİCLE EDAŞ SÖZLEŞMEYE UYMUYOR

2013 yılı sözleşmesinde yer alan tüm ödemelerin 2013 yılında yapıldığını, 2014 yılında yenilenen sözleşmeye göre 2014 yılına ait ödemelerin peyder pey ödeneceğini kaydeden Atatürk Barajı Sulama Birliği Müdürü Abdullah Gökkan, hesaplarında bulunan ve Dicle EDAŞ tarafından bloke edilen 750 bin liranın da 2014 yılı borçlarına mahsup edilmesinin sözleşmeye dahil olduğunu ancak kurumun buna riayet etmediğini ifade etti.

Gökkan, Dicle EDAŞ'ın bu sözleşmeye uymayarak tüm borcun tek seferde ödenmesini istediğini iddia ederek, "DEDAŞ birliğe bağlı 39 köyün elektriklerini keseceklerini söylüyor. Sıcakların 50 dereceyi bulduğu buralarda elektriklerin kesilmesi çiftçi için felaket anlamına gelir. Bütün bölgede ki ürünün kuruması demektir" dedi.

Zaten zaman zaman meydana gelen kesintilerin tarladaki ürünlerin kurumasına sebep olacağını dile getiren Gökkan, DEDAŞ'la yaptıkları görüşmelerde, çiftçiler arasında yapılacak çalışmayla mevcut borcu hasadın kaldırılmasından önce ve sonra belli miktarlar halinde ödeyeceklerini söylemelerine rağmen şirketin kesintiyi dayattığını söyledi.

ÇİFTÇİ SATICI: BÖLGEDE ÇİFTÇİLİĞİ ÖLDÜRMEK İSTİYORLAR

Ramazan Satıcı adlı çiftçi ise, suya en fazla ihtiyaç duyulan bir zamanda elektriklerin kesilmesinin memlekette çiftçiliğin ölmesi anlamına geldiğini söyledi. Olayı, egemen güçlerin dört parçada yaşayan Kürtlerin üzerinde yaptığı hesapların bir parçası olduğunu öne süren Satıcı, "Rojava'da katliam peşinde olan politika, Bakur'da da çiftçiliği öldürerek, açlıktan öldürme peşindedir" diye konuştu.

TAŞKIRAN: HAYATIMIZ BU ÜRÜNE BAĞLI

Suyun kesilmesinin kendileri açısından her şeyin bitmesi anlamına geldiğini söyleyen Mustafa Taşkıran da, 180 dönümlük araziye ektiği şeker pancarının suyun kesilmesi halinde komple kuruyacağını, devletten aldığı 100 bin liralık krediyi ödemesinin mümkün olmayacağını söyledi. Taşkıran, "Ürünlerin, dolayısıyla burada bulunan hepimizin hayatı, geleceği hasadı kaldıracağımız bu haftaya bağlı. Topraklarımı elimden almaya çalışıyorlar" dedi.

BAŞKAN TAŞ: OLUMLU GELİŞME OLMAZSA EYLEM SÜRER

Bozova Belediye Eş Başkanı Zeynel Taş, çiftçilerin emeklerine sahip çıkmak için eylem gerçekleştirdiklerini, bu eyleme sulama birliği üyesi çiftçiler ile birlik yetkililerinden oluşan bir heyetin Urfa Valisiyle görüşmesinde olumlu bir sonuç çıkması halinde eylemin sona ereceğini, çıkmaması halinde ise yurttaşların eylemi sürdürerek kendi emeklerine sahip çıkma kararlılığında olduğunu söyledi.

Şanlıurfa'nın tüm ilçelerinde neredeyse sekiz saatlik enerji kesintilerinin olduğuna dikkat çeken DBP Şanlıurfa İl Eş Başkanı Celalettin Erkmen, ortada çok ciddi bir haksızlığın olduğuna vurgu yaptı.

AĞUSTOS SONUNA KADAR MÜSAADE ALDILAR

Sulama Birliği yetkilileri, DBP'li yöneticiler ve çiftçiler, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük ile yapıkları toplantının ardından Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nde Dicle EDAŞ yetkilileri ile bir araya geldi. Toplantıda, Dicle EDAŞ'ın sulama birliklerine, 2014 yılına ait mevcut borcun büyük bir bölümünün ödenmesi için bu ayın sonuna kadar süre tanıdığı öğrenildi. Sürenin sonunda taahhüt edilen miktarın ödenmemesi halinde ise tüm bölgedeki yedi adet sulama birliğine bağlı tüm köylerin elektriklerinin Dicle EDAŞ tarafından kesilmesinin yeniden gündeme geleceği bildirildi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Eylem Yapmasalar Ekinleri Kuruyacaktı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement