Fatsa'da "Atıklar ve Geri Dönüşüm" Eğitimi - Son Dakika
Yerel

Fatsa'da "Atıklar ve Geri Dönüşüm" Eğitimi

Fatsa\'da "Atıklar ve Geri Dönüşüm" Eğitimi

Ordu Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından, Fatsa Belediyesi Kültür Sarayı’nda belediye meclis üyelerine, muhtarlara ve din görevlilerine “Atıklar ve Geri Dönüşüm ile Vektörel Mücadele ve Sokak Hayvanları” konulu eğitim semineri düzenlendi.

03.02.2015 16:37

Ordu Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından, Fatsa Belediyesi Kültür Sarayı'nda belediye meclis üyelerine, muhtarlara ve din görevlilerine "Atıklar ve Geri Dönüşüm ile Vektörel Mücadele ve Sokak Hayvanları" konulu eğitim semineri düzenlendi.

Seminerde konuşan Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Selahattin Aydın, cam, şişe, metal gibi geriye dönüştürülebilir atıkların hepsinin birer değer olduğunu belirterek, "Bunları ayrı ayrı topladığımız büyük kazanım olacak. Türkiye'de bir gün çöp alınmazsa kıyamet kopuyor. Avrupa'da 15 günde bir atık alınıyor, orada 4 tane ayrı kap var. Bugün organik attığınızı alıyorlarsa yarın başka çeşit atığınızı alıyorlar, orada 15 gün atığınızı muhafaza etmekle yükümlüsün sistem ona göre gelişmiş. Biz buna gıpta ile bakıyoruz ve keşke bizde de olsun diyoruz ama bizim bu sistemi oluşturmada zorluğumuz var. Bu konuda lütfen kendini herkes sorumlu addetsin. Kaynağında iki ayrıştırmalıyız. Mutfak atıkları organikler ayrı, diğerlerini ayrı poşete koyalım. Bunun bir başlangıcı olması lazım. Biz onu yapamayız çok zor gibi mazeretlerin arkasına sığınmayalım. Din görevlisi kardeşlerimiz sohbetlerinde ve cuma vaazlarında bunları işleyecek, mahalle muhtarlarımız yine aynı şekilde belediye meclis üyelerimiz de aynı şekilde bunları vatandaşlara işleyecek. Biz özellikle kaynağından ayrıştırmayı çok önemsiyoruz" dedi.

"ATIKLAR YAKIT OLARAK DEĞERLENDİRİLİYOR"

Vatandaşlara bu konuda büyük görevler düştüğünü ifade eden Aydın, "Atıklar eğer istenilmeyen bir şey ise o zaman biz atığımızı olabildiğince azaltmak gibi bir yükümlülüğümüz var. Bizim bölgemiz yağışlı bir bölge. Bizim topladığımız 600 ton çöpün en az yüzde 35 i su. Bunu kendi haline bıraktığında sızıntı olarak kaybolabiliyor demek ki bizim çöpümüz ve birlikte 180 ton su geliyor. Bunun kalanının da yüzde 17 si geri dönüşüm. Aşağı yukarı 100 tona yakın bizim il genelinde diğer sanayinin hammadde olarak kullanılabilecek atıkları var. Biz bunları değerlendiriyoruz şuan Altınordu ilçemizde atıktan yakıt üreten tesis kurduk. Ünye Çimento'ya her gün 45 ton atık gönderiyoruz. Yakıt olarak yanma ihtimali olan poşet, kağıt, karton ve kumaş gibi atıkları biz onları bir sistemle ayrıştırıyoruz doğrayıp Ünye Çimento'ya gönderiyoruz onlar da orada kurutup yakıt olarak kullanıyorlar. Bizim ilimizde çıkan atıklardan çıkan yakıt kadar başka illerden de gelse Ünye Çimento'nun ihtiyacını karşılamıyor elimizde böyle bir şansımız var. Bırakın bu şansı birlikte kullanalım ve çöp sahamızın da ömrünü uzatalım. Bir yere çöp döküyoruz bu saydığım atıkların geri dönüşümleri kazandığımız an 2 yıllık çöp sahası ömrümüzü en az 30 yıla çıkarırız" şeklinde konuştu. - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Fatsa'da 'Atıklar ve Geri Dönüşüm' Eğitimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement