FESTİVALDE Yehudi Menuhin'e Saygı Duruşu: - Son Dakika
Güncel

FESTİVALDE Yehudi Menuhin'e Saygı Duruşu:

Grammy, Gramophone, Echo Ödüllerinin Sahibi MaxIm Vengerov, Menuhin Müzik Akademisi ile Festivalde

06.06.2016 10:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

44. İstanbul Müzik Festivali, 1. İstanbul Müzik Festivali'nde verdiği unutulmaz konserle hafızalardan hâlâ silinmeyen, 20. yüzyılın en büyük sanatçı ve vizyonerlerinden Yehudi Menuhin'i doğumunun 100. yılında çok özel bir konserle anıyor. Yehudi Menuhin tarafından 1977 yılında Gstaad'da kurulan, dünyanın dört bir yanından üstün yetenekli genç müzisyenleri bir araya getiren Menuhin Müzik Akademisi bu yıl festivalin konukları arasında.

Festival kapsamında, Menuhin Müzik Akademisi Solistleri, dünyanın en iyi müzisyenleri arasında gösterilen Maxim Vengerov ile birlikte Bell Holding ve Organik Holding sponsorluğunda, 9 Haziran Perşembe akşamı 20.00'de Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda olacak.

Günümüzün yaşayan en iyi keman virtüözlerinden, Grammy, Gramophone, Echo, Edison ödülleri sahibi Maxim Vengerov'un hem şef hem de solist olarak yer alacağı konserde topluluk, yaylı çalgılar repertuvarının en sevilen örneklerinden bazılarını yorumlayacak. Konser programında Bach'ın BWV 1043 İki Keman için Re minör Konçerto'su, Mozart'ın 5 numaralı K. 219 La Majör Keman Konçertosu ve Çaykovski'nin Melankolik Serenad. Op.34 Valse scherzo ve Op. 48 Yaylı Çalgılar için Do Majör Serenad eserleri yer alıyor.

1977'de Yehudi Menuhin tarafından "keman ustalığı mirasının bir sonraki nesle geçmesini sağlamak" amacı ile kurulmuş Menuhin Müzik Akademisi 40 yıla yakın zamandır dünyanın farklı yerlerinden kemancıları, viyolacıları ve viyolonselcileri eğitiyor. Geniş repertuvarı, teknik mükemmelliği ve müzikalitesinin tazeliği ve doğallığı ile tanınan Menuhin Müzik Akademisi Solistleri Londra Kraliyet Festival Salonu, Champs Elysées Tiyatrosu, Amsterdam Concertgebouw, Edinburgh Festivali gibi müzik merkezlerinde düzenli olarak konserler veriyor.

Keman çalmaya beş yaşında başlayan Maxim Vengerov dünyanın önemli orkestraları eşliğinde tüm önemli müzik merkezlerinde çalıyor. Farklı müzik stillerine ilgi duyan, barok, caz ve rock müzikten de esinlenen Vengerov, 1997 yılında UNICEF İyi Niyet Elçisi seçilen ilk klasik müzik sanatçısı oldu. Günümüzde klasik müzik sahnelerinin en aranan solistlerinden biri olmasının yanı sıra şefliğiyle de göz dolduran Maxim Vengerov, geçtiğimiz sezonlarda Berlin Filarmoni, Londra Senfoni, BBC Senfoni, New York Filarmoni, Chicago Senfoni, Montreal Senfoni, Mariinsky Tiyatrosu Orkestrası ve Hong Kong Filarmoni gibi pek çok önemli orkestrayla konserler verdi.

Öğretmenlik ve genç yetenekleri yüreklendirme tutkusu sebebiyle birçok yerde eğitmenlik görevlerinde bulunan, Vengerov, Londra Kraliyet Müzik Akademisi'nde "Menuhin Profesörü" olarak çalışıyor. Maxim Vengerov, 2011 yılından bu yana Menuhin Müzik Akademisi'nin müzik direktörlüğünü de üstleniyor.

Menuhin Akademisi Solistleri ile Maxim Vengerov konserinin biletleri Biletix satış sistemi ve Ana gişe İKSV'den ve konser girişinde yer alan gişeden alınabilir. Konservatuarların müzik ve şan bölümü öğrencileri bu yıl da İstanbul Müzik Festivali konserlerine ücretsiz girebilecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel FESTİVALDE Yehudi Menuhin'e Saygı Duruşu: - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement