Feyzioğlu, HSYK Seçimlerini Değerlendirdi - Son Dakika
Güncel

Feyzioğlu, HSYK Seçimlerini Değerlendirdi

Feyzioğlu, HSYK Seçimlerini Değerlendirdi

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerine ilişkin, “İktidarın zihninde olanın RTÜK modeli olduğunu ve çoğunluk üyeyi iktidarın atadığı, az sayıda üyenin de muhalefete paylaştırıldığı bir RTÜK benzeri HSYK istediklerini iyi biliyoruz” dedi.

26.09.2014 12:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerine ilişkin, "İktidarın zihninde olanın RTÜK modeli olduğunu ve çoğunluk üyeyi iktidarın atadığı, az sayıda üyenin de muhalefete paylaştırıldığı bir RTÜK benzeri HSYK istediklerini iyi biliyoruz" dedi.

Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği, Türkiye Barolar Birliği ve Fransa Ulusal Barolar Konseyi tarafından sürdürülecek olan "Fransız Avukatlık Sisteminin İncelenmesi Projesi", Fransa Ankara Büyükelçisi Laurent Bili ve TBB Başkanı Metin Feyzioğlu tarafından imzalandı. TBB tesislerinde gerçekleşen imza töreni sonrası Feyzioğlu, gazetecilerin 12 Ekim'de gerçekleşecek olan HSYK seçimlerini hatırlatarak, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal'ın da bu konuyla ilgili yaptığı açıklamaları sorması üzerine, "Her durumda sandık diyen bir iktidar, sandıktan çıkan iradeyi tanımayacağım diyerek kendiyle çelişiyor. Birinci tespitimiz bu. İkinci tespitimiz, eğer cemaat yapılanmasından söz ediyorlarsa ki bu konuda toplumda bir algı var. Bunun müsebbibinin önce kendileri olduğunu da bir kere kamuoyuna ikrar etmelerini bekliyoruz. Sonuç itibariyle ne yapıldıysa geçtiğimiz seneye kadar el ele yapıldı. O yüzden, 'Ağız dolusu bir yanlış yaptık. Biz yargıyı ele geçirmek istedik. Yargıyı ele geçirirken bizim içimizdeki o zaman birlikte yürüdüğümüzü bir grup ele geçirdi. Çok pişmanız' diye bir ikrarda bulunsunlar o zaman. Aksi takdirde çokta samimi görmüyorum bu yaklaşımlarını" diye konuştu.

"BİZ HAKİMLER VE SAVCILAR KURULU DİYE İKİ AYRI YAPI ÖNERİYORUZ"

TBB'nin geçtiğimiz sene çok ayrıntılı bir düzenleme önerisini hazırlayarak parlamentoda grubu bulunan tüm siyasi partilere ve iktidar partisine sunduğunu hatırlatan Feyzioğlu, şunları söyledi:

"Biz Hakimler ve Savcılar Kurulu diye iki ayrı yapı öneriyoruz. Bugünkü yapıdan da hoşnut olmadığımızı, dünkü yapıdan da şikayetçi olduğumuzu açık yüreklilikte ortaya koyuyoruz. 2010 Referandumu öncesinde bizim söylediklerimizi, 'adeta siz vatan hainisiniz, demokrasi düşmanısınız' diye püskürtenlerin bugün tam tornistan, U dönüşü o gün bizim söylediklerimizi bugün savunuyor olmalarını da ben samimi görmediğimi ve tamamen yargı bana bağlı olsun da nasıl olursa olsun cümlesinden hareket ettiklerini düşünüyorum. Bizim önerimiz masadadır. Kopenhag Kriterleri'ne göre oluşmuş, Venedik Komisyonu kararlarına göre şekillenmiş, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi temel yaklaşımlarını dikkate alan bir yapılanmadır bizim önerimiz. Ayrı bir hakimler kurulu, ayrı bir savcılar kurulu, seçimlerin demokratik yapılması, yüksek yargının daha fazla etkili olması, Meclis'ten belli sayıdan üyenin iktidar ve muhalefetin uzlaşmasıyla çıkarılması gibi son derece demokratik, adil yargılamayı sağlayacak, tarafsız, bağımsız yargıyı sağlayacak ama hakimlerin de keyfiliğini önleyecek bir projedir masadadır. Korkarım ki iktidarın bahsettiği bu değildir."

"İKTİDARIN ZİHNİNDEN GEÇEN RTÜK MODELİDİR"

"İktidarın zihninden geçen RTÜK modelidir" diyen Feyzioğlu, "Çünkü siyasi iktidarın yargı bağımsızlığına inancı yoktur. Siyasi iktidarın talebi kendine bağlı yargı yaratmaktır. İktidarın zihninde olanın RTÜK modeli olduğunu ve çoğunluk üyeyi iktidarın atadığı, az sayıda üyenin de muhalefete paylaştırıldığı, dolayısıyla iktidar ne derse onu yapacak bir RTÜK benzeri HSYK istediklerini iyi biliyoruz. Dün biz 2010 Referandumu'nda bu yapılanlar yargı bağımsızlığını sağlamak şöyle dursun, bugünümüzü aratacaklar diye anlatmaya çalışırken 'hayır sen demokrasi istemiyorsun, biz bak yargıya da demokrasi getiriyoruz, kast sistemini yıkıyoruz' diye bağıranlar kendi aralarında iç savaşa tutuştular. Şimdi bir bakıyorum televizyonda 2010 öncesi ben konuşuyorum. Hiç boşuna masraf yapmasınlar bizim 2010 öncesi referandumda 'sakın buna evet demeyin' diye çırpındığımız programları banttan oynatsınlar. Zaten bu konuşanlarda oradan kopya çekiyor söylüyor" dedi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Feyzioğlu, HSYK Seçimlerini Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement