Filistin'de Milli Mutabakata Varılması - Son Dakika
Güncel

Filistin'de Milli Mutabakata Varılması

Filistin'de uzlaşı hükümetinin ivedilikle kurulmasını isteyen İslami Cihad Hareketi yöneticilerinden Betaş: "Mutabakatın çıkarlarına uygun olmayacağını düşünen çevreler engelleyici girişimlerde bulunabilirler"

24.04.2014 13:37

İslami Cihad Hareketi yöneticilerinden Halid el-Betaş, Filistin'de uzlaşı hükümetinin ivedilikle kurulmasını istedi.

Betaş yaptığı yazılı açıklamada, "Milli Mutabakat Hükümeti" görüşmelerinin beş hafta gibi "uzun" süre devam etmesinin birlik çabalarını olumsuz yönde etkileyebileceğine dikkati çekerek, Fetih ve Hamas arasında varılan anlaşmaların ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Sürenin uzun tutulmasının bazı çevrelerce suistimal edilebileceğini vurgulayan Betaş, 5 haftalık sürenin gözden geçirilmesi gerektiğini kaydederek, "Mutabakat hükümetinin kurulmasını önlemek için Amerika baskı yapar. Ayrıca İsrail veya bu birliğin çıkarlarına uygun olmayacağını düşünen çevreler engelleyici girişimlerde bulunabilirler. Dolayısıyla hükümet bir an önce kurulmalı, milli mutabakat dosyaları zaman içerisinde çözüme kavuşturulmalıdır" ifadesini kullandı.

Filistin'de 2006 yılında seçimleri Hamas'ın kazanmasının ardından Fetih'le aralarında anlaşmazlıklar çıkmış, çatışmaların ardından Hamas, 2007'de Gazze'nin kontrolünü ele geçirmişti. Hamas ile Fetih arasındaki anlaşmazlıkların sonlandırılması için Mayıs 2011'de Mısır, Şubat 2012'de ise Katar başkanlığında uzlaşma görüşmeleri yapılmasına rağmen üzerinde mutabakata varılan konular uygulanamamıştı. Fetih ve Hamas arasında dün varılan mutabakatın ardından yapılan açıklamada, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, uzlaşı hükümetinin kurulması için görüşmelere başlayacağı ve 5 haftalık yasal süre çerçevesinde hükümeti ilan edeceği belirtilmişti. - Gazze

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Filistin'de Milli Mutabakata Varılması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement