Filistin'de Milli Mutabakata Varılması - Son Dakika
Güncel

Filistin'de Milli Mutabakata Varılması

Fetih ile Hamas heyetleri, Arap liderler, Filistinli grupların ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle milli mutabakat süreci çerçevesinde bir araya geldi Filistin Milli İnisiyatifi Hareketi Genel Sekreteri Bergusi: "Mısır'ın mutabakattan memnun olması, gelecek hükümete Refah Sınır Kapısı sorununun.

24.04.2014 19:49

Fetih ve Hamas heyetleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Arap liderler ve Filistinli gruplarla milli mutabakat süreci çerçevesinde bir araya geldi.

Filistin Milli İnisiyatifi Hareketi Genel Sekreteri Mustafa el-Bergusi, Gazze'deki El-Mechtel otelde düzenlenen toplantının ardından yapılan basın açıklamasında, "Milli mutabakatı, Filistin'e abluka uygulayan uluslararası tehditlere karşı daha da güçlendirmek için görüşmelerde bulunduk" dedi.

Bergusi, "Başkanlığını Mahmut Abbas'ın yapacağı bağımsız kişilerden oluşan teknokrat hükümetin kurulması, Gazze'ye yönelik ablukaya sessiz kalması konusunda hiçbir ülkeye bahane bırakmayacak" dedi.

Refah Sınır Kapısı sorunu

Mısır'ın milli mutabakatı memnuniyetle karşılamasından övgüyle söz eden Bergusi, "Mısır'ın mutabakattan memnun olması, gelecek hükümete Refah Sınır Kapısı sorununun çözüleceği müjdesini veriyor" diye konuştu.

Bergusi, Avrupa Birliği'nden de mutabakat konusunda olumlu işaretler aldıklarını belirtti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "Hamas'ı seçen barışı istemez" açıklamalarına da değinen Bergusi, İsrail'in Filistin'in içişlerine karışmaması gerektiğini ve buna izin vermeyeceklerini ifade etti.

İslami Cihad Hareketi yetkililerinden Halid el-Batş da uzlaşı sürecine engel olmaya çalışanların olduğunu savunarak, "Uzlaşı heyetini, hükümeti kurmayı hızlandırmaya ve Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) yeniden yapılandırılmasına başlamaya çağırıyoruz" ifadesini kullandı.

Heniye, Fetih heyetini uğurladı

Uzlaşı heyeti, toplantının ardından Gazze'den ayrıldı. Heyeti yolcu eden Gazze'deki Filistin hükümetinin Başbakanı İsmail Heniye, uğurlamada yaptığı konuşmada, Mısır'ın milli mutabakat sürecinde üstlendiği rolden övgüyle söz etti.

Heniye ayrıca Arap ülkelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda ülke ile yoğun görüşmeler yapıldığını dile getirdi.

Heniye, dün, "Halkımıza ayrılık döneminin bittiği müjdesini veriyoruz" diyerek, Filistinli gruplar arasında devam eden anlaşmazlığın sona erdiğini duyurmuştu.

Fetih Hareketi Merkez Komitesi üyesi Azzam el-Ahmed başkanlığındaki heyet, Gazze hükümeti yetkilileri ile milli mutabakat çalışmaları çerçevesinde görüşmeler yapmak için dün Gazze'ye gelmişti.

Filistin'de 2006 yılında seçimleri kazanan Hamas ile Fetih arasında anlaşmazlıklar çıkmış, çatışmaların ardından Hamas, 2007'de Gazze'nin kontrolünü ele geçirmişti. Hamas ile Fetih arasındaki anlaşmazlıkların sonlandırılması için Mayıs 2011'de Mısır, Şubat 2012'de ise Katar başkanlığında uzlaşma görüşmeleri yapılmasına rağmen üzerinde mutabakata varılan konular uygulanamamıştı. - Gazze

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Filistin'de Milli Mutabakata Varılması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement