Filistinli Milletvekillerinden "Gazze" Çağrısı - Son Dakika
Güncel

Filistinli Milletvekillerinden "Gazze" Çağrısı

Parlamento Başkanvekili Bahr: "Uluslararası toplum harekete geçmediği takdirde, Gazze'de yaşanan insani kriz nedeniyle büyük bir patlama kapıda"

14.01.2015 19:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Filistinli milletvekilleri, Gazze'yi mali ve insani krizlerden kurtarma ve 8 yıldır devam eden ablukanın kaldırılması konularında Müslüman ülkeler ile Birleşmiş Milletler'e (BM) çaba sarf etme çağrısında bulundu.

Filistin parlamentosunun Gazze'deki milletvekilleri, Başkanvekili Ahmed Bahr başkanlığında toplandı. Burada söz alan milletvekilleri, "İsrail ablukası, Gazze'nin yeniden imarının yavaş ilerlemesi ve bunun insanlara etkileri"yle ilgili görüşlerini dile getirdi.

Hamas yöneticilerinden Meclis Başkan Yardımcısı Mahmud ez-Zahhar, uzlaşı hükümetinin başarısız olduğunu savunarak, "Ya işleri düzene koymalı ya da görevi bırakmalı. Uzlaşı hükümetinin kurulmasından bu yana başarı fırsatı vermek için yasama toplantılarını durdurduk ama görevimizden vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Ekonomi Komisyonu Başkanı Atıf Advan da bölgede yaşanan sıkıntıları anlatarak, "Biz, bütün Filistinlilerin ve siyasi güçlerin, BM'nin Gazze'nin yeniden imarı için oluşturduğu mekanizmayı reddetmesini, Gazze'nin hızlı şekilde yeniden imarını içeren alternatif bir yol bulmasını istiyoruz" diye konuştu.

"Büyük bir patlama kapıda"

İsrail'in bölgeye yönelik baskısının "görülmemiş düzeye" ulaştığını vurgulayan Bahr, "Uluslararası toplum harekete geçmediği takdirde, Filistin halkının Gazze'de yaşadığı insani kriz nedeniyle büyük bir patlama kapıda" şeklinde konuştu.

Filistin halkının acılarını hafifletmek için Mısır'a, Refah Sınır Kapısını insani ve ticari geçişlere açma çağrısı yapan Bahr, "Devlet Başkanı Mahmud Abbas, meclisi toplantıya çağırma ve hükümetin güven oyu almasını teklif etme görevini yerine getirmediği için zorunlu olarak toplandık" ifadesini kullandı.

Hamas ve Fetih hareketleri arasında 23 Nisan 2014'te varılan milli mutabakat sonucu 2 Haziran'da uzlaşı hükümeti kurulmuştu. Uzlaşı hükümetinin görevine başlayamaması nedeniyle Gazze'de elektrik, yakıt ve memurların maaşlarının ödenmemesi gibi pek çok sıkıntı yaşanıyor. ?

İsrail'in, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren saldırılarda, 2 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, binlerce bina yıkılmış veya hasar görmüştü.

Gazze'nin yeniden inşası amacıyla bölgeye BM denetiminde inşaat malzemesi sokulması için İsrail, Filistin yönetimi ve BM arasında "üçlü mekanizma" kurulmuştu. Bu mekanizmayla Gazze'de hem özel hem de kamu sektörünün inşaat malzemesi alabilmesi hedefleniyordu. - Gazze

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Filistinli Milletvekillerinden 'Gazze' Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement