Fındıktaki Zirai Don - Son Dakika
Yerel

Fındıktaki Zirai Don

Fındıktaki Zirai Don

Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yaman, fındık ithalatına karşı olduklarını söyledi.

22.04.2014 14:48

Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği (KFMİB) tarafından fındık ithalatı yapılması yönündeki talebe kesinlikle karşı olduklarını belirtti.

Yaman, Tirebolu ilçesinde gerçekleştirilen Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısının ardından yaptığı açıklamada, 29-30 ve 31 Mart'ta fındık bahçelerinde yaşanan zirai don olayına işaret etti.

Toplantıda, zirai don nedeniyle 2014 ürününde oluşan hasarları görüştüklerini ifade eden Yaman, kurul olarak ortak bir rapor hazırladıklarını ve bu raporu Türkiye Ziraat Odaları Birliğine teslim edeceklerini kaydetti.

Raporda fındık üreticilerinin zirai don nedeniyle uğradıkları zararların giderilmesine yönelik bazı taleplerin yer aldığını ifade eden Yaman, talepleri şöyle sıraladı:

"Oluşturulan hasar tespit raporları doğrultusunda gerekli incelemelerin ve çalışmaların yapılarak bölgemizin afet bölgesine alınması fındık üreticilerimiz ve bölge ekonomimiz açısından önem arz etmektedir. Alan bazlı gelir desteğinin 2014 yılından sonra devam etmesi üreticilerimizi memnun edecektir. 2014 yılında Mart ayında oluşan don olayında üreticilerimizin gelir kaybı olmasından dolayı üreticilerimize finansman desteği sağlanmalıdır. Üreticilerimizin Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Bankası ve SGK prim borçlarının don afetinden dolayı bir yıl faizsiz ertelenmesi üreticilerimizin mağduriyetlerini giderecektir. 2014 yılı üreticilerimize yapılacak olan alan bazlı gelir desteğinin  hasat döneminde ödenmesi üreticilerimizin mağduriyetlerini az da olsa hafifletecektir. İlimizde on yıl önce 3-4 Nisan 2004 tarihinde yaşadığımız don afetinden dolayı üreticilerimize 2090 sayılı yasaya göre zarar ödemelerinin yüzde 44'lük dilimi ödenmiş olup, yüzde 56'lık kısmının ise ödenmemesinden dolayı 35 bin 649 üreticimizin 43 milyon lira  alacağı bulunmaktadır. İlimizde aynı üreticilerimizin tekrar don afeti yaşamasından dolayı 2004 yılından kalan alacağın üreticilerimize ödenmesi çok ciddi rahatlık sağlayacaktır."

Ziraat odaları fındık ithalatına karşı

Yaman, KFMİB tarafından gündeme getirilen fındık ithalatını da değerlendirdi.

Giresun Ziraat Odaları olarak öneriye kesinlikle karşı çıktıklarını aktaran Yaman, "Basında çıkan ihracatçıların 2014 yılındaki fındıkta don olayından dolayı rekoltenin düşük olacağı ve Ekonomi Bakanlığına sundukları raporda fındık ithalatının yapılması yönünde bir dizi rapor sundukları ifade edilmiştir. Raporda istenilen fındık ithalatı çiftçimizi rahatsız ve mağdur edecektir. Dünya fındık ihtiyacının yüzde 75'ini karşılayan ülkemizde fındığın ithal edilmesi gibi söylemlerin çok komik karşılanacağı gibi taleplerinin çıkması yönünde üreticilerimizi mağdur edeceği ve sıkıntıya sokacağı aşikardır. Biz bunu ziraat odaları olarak kesinlikle kabul edemeyiz. Bu çiftçimize yapılacak en büyük ihanettir" ifadesinde bulundu. - Giresun

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Fındıktaki Zirai Don - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement