"Fındık Fiyatları Bir Yerlere Gelecek" - Son Dakika
Güncel

"Fındık Fiyatları Bir Yerlere Gelecek"

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, "Türkiye fındıkta müdahale alımından vazgeçerek stok kontrolünü kaybetti." dedi.

09.09.2014 19:45  Güncelleme: 22:41

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, "Türkiye fındıkta müdahale alımından vazgeçerek hem stok kontrolünü kaybetti hem de Dünya pazarındaki piyasayı yönlendirme yetkisini kaybetti" dedi.

Fatsa Fındık Tarım Satış Kooperatifini ziyaret eden Bayraktar,  burada incelemelerde bulundu ve bilgi aldı.

Fiskobirlik'in 2005 - 2006 yılında 400 milyon liralık bir maliyet yüklendiğini söyleyen Bayraktar, Fiskobirlik'in üreticinin yanında olduğu için zarar ettiğini söyledi.

Geçen sene 5 bin ton bu sene ise 1 ton fındık aldıklarını söyleyen Bayraktar, "Fındık fiyatları piyasada arz ve talebe göre şekilleniyor. Fındık fiyatları şuanda 12 lira civarında ve piyasanın durumuna göre fındık fiyatları bir yerlere gelecek. Doğu Karadeniz de 8 Ağustos Batı Karadeniz de ise 20 Ağustostan itibaren fındık alımına başladı. Bugün itibarıyla üreticiden bin tona yakın fındık aldık" dedi.

Yasal olarak kooperatifin üreticinin parasını ödemek zorunda olmadığını ama üreticiye borçlarının %93'lük bir kısmını ödediklerini ifade eden Bayraktar, "Fiskobirlik üreticinin güvenini kaybetti mi? Evet kaybetti. Fiskobirlik'in güven kaybı fiili bir nedenden kaynaklı değil. Fiskobirlik 2005 ve 2006 yılında üreticiye fayda sağlamak adına yaptığı alımlarda 400 milyon liralık bir maliyet yüklendi. Fiskobirlik istese bu fiyatı kooperatifler kanunu gereği üreticinin bu zararını geri dönüp ödemeyebilirdi. Fiskobirlik yasal olarak üreticinin parasını ödememek gibi bir imkânı varken bu parayı ödemeye çalışıyor. Kamuoyunda böyle bir tüccara böyle bir esnafa namuslu ve şerefli bir insan der. Biz o yüzden bu şekilde davranarak üreticinin alacağını ödemeye çalışıyoruz ve çok az bir borcumuz kaldı. Bölgemizde birçok esnaf ve tüccar iflas ederek kaçtı gitti ve üreticinin parasını ödemedi. Fiskobirlik üreticiye katkı sağlamak adına 1 olan ürün fiyatına 2 verdi. Bu kurum üreticiye olan borcunun %93'ünü ödedi ve hala daha ödemeye devam ediyor" diye konuştu.

Üreticinin Fiskobirlik'e güven duymamasının Fiskobirlik'in geçmiş dönemlerde sahipsizliğinden kaynaklı olduğuna değinen Bayraktar, "Fiskobirlik'in korumaya çalıştığı üretici, Fiskobirlik dara düşünce yanımızda yer almadı. Geçen sene üreticiden 5 bin ton fındık aldık ve bu ürünün parasını peşin olarak ödedik. Her geçen gün güven anlamında ve piyasada söz sahibi olma adına gelişme kaydediyoruz. Fiskobirlik özeleştirme sürecinden sonra birtakım sıkıntılar yaşıyor. Bizler 2005 - 2006 yılında o günün piyasasının üzerindeki fiyatlardan üreticiye fayda sağlamak adına ürün aldık. Fiskobirlik'in 10 yıldır çekmiş olduğu sıkıntıların sebebi üreticinin yanında olmasıdır. Üreticimiz son 5 yılda Fiskobirlik'in olmadığı piyasanın şartlarını çok iyi gördü. Biz fiyat 15 lira olsun derken bölgede üreticinin 4/3 yemeye bile fındık bulamıyor. Bu üreticilerin sorunu devletin desteğiyle bir şekilde çözülmeli. Fındık fiyatıyla ilgili olarak yüksek sesli tartışmayı bu üreticiye haksızlık olarak görüyorum" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin fındıkta tekel bir ülke olduğunu söyleyen Bayraktar sözlerine şu şekilde son verdi: "Fındıkta tekel olan bir ülke fındığı kendisi yönlendirmesi lazım. Fındık fiyatları o ülkenin tekelinde olması lazım. Bir gün 1 lira ikinci gün 2 lira olan ürüne yatırım yapılmaz. Türkiye fındıkta müdahale alımından vazgeçerek hem stok kontrolünü kaybetti hem de Dünya pazarındaki piyasayı yönlendirme yetkisini kaybetti. Bu sene Türkiye'de stok yok ve üründe az. Türkiye'deki yerel aktörlerin hiç biri fındık piyasasını etkileyecek güçte değil. Bugün fiyat 12 lira yarın ise 15 liraya çıkabilir ama kimse seneye fındık kaç lira olacak sorusuna cevap veremez."

"Fındık Fiyatları Bir Yerlere Gelecek"
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Fındık Fiyatları Bir Yerlere Gelecek' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement