Fitch'ten Türk Bankalarına İlişkin Değerlendirme - Son Dakika
Sağlık

Fitch'ten Türk Bankalarına İlişkin Değerlendirme

LONDRA (AA) – Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Türk bankalarının dış borçlarını artmaya devam ettiğini belirterek, kuruluşun temel senaryosunun sermaye piyasalarına erişimin devam etmesi yönünde olduğunu belirtti.

11.09.2015 18:12

LONDRA (AA) – Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Türk bankalarının dış borçlarını artmaya devam ettiğini belirterek, kuruluşun temel senaryosunun sermaye piyasalarına erişimin devam etmesi yönünde olduğunu belirtti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'ten yapılan yazılı açıklamada, "Türk bankaları ülkenin temel dış borçlanıcısı olarak döviz cinsinden borçlarını (2010 yılından başlayan bir trendle) artırmaya devam ederken, küresel sermaye algısındaki değişimlere ilişkin halen hassas durumda. Türkiye ABD'nin olası faiz artırımının etkilerine en çok maruz kalan gelişmekte olan piyasalardan birisi durumunda. Fakat bizim temel senaryomuza göre ülke ani ve devam eden bir şekilde sermaye piyasalarına olan erişiminin kesilmesi olasılığından veya sermaye akışındaki ani dönüşten korunacak" ifadeleri kullanıldı.

Fitch'in açıklamasında Türk bankalarının dış borcunun bu yılın ilk yarısında 5 milyar dolar artarak toplamda 178 milyar dolara ulaştığını belirtilirken, son yıllarda dış borcun artış hızındaki kısmı yavaşlamanın ise dolar kurundaki artıştan kaynaklandığı kaydedildi.

Fitch, bu yılın ilk yarısında borç vadelerinin kademeli olarak uzatılmasının bankalar için pozitif olduğunun altını çizerek, döviz cinsinden 12 aydan daha kısa vadeli kredilerin yılın birinci ve ikinci çeyreğinde dikkate değer şekilde azaldığına dikkati çekti.

Fitch, "Bankaların kısa vadeli borçları toplam borçlarına oranla 2013 yılının ilk yarısındaki yüzde 61 olan zirve seviyesinden yüzde 51'e geriledi. Döviz cinsinden kısa vadeli borçlar halen yüksek seyretmeye devam ediyor. Fakat bankaların döviz likidite pozisyonlarının önümüzdeki 12 ay boyunca makul seviyede seyretmesini bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.

Fitch ayrıca Merkez Bankası'nın 18 Ağustos tarihinde açıkladığı "yol haritasının",  bankaların kısa vadeli dış borçları için gerekli döviz likiditesin erişiminin devam edeceğine işaret ettiğini vurguladı.

Açıklamada "Öte yandan Türkiye'nin döviz rezervleri sınırlı ve bu durum bankalara sağlanacak döviz likidesinin büyüklüğünü sınırlayabilir" ifadesine yer verildi.

Öte yandan Fitch Ratings'in gösterge takvimine göre Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviyede olan "BBB-" kredi notunu ve "durağan" görünümünü 18 Eylül tarihinde değerlendirmesi bekleniyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Fitch'ten Türk Bankalarına İlişkin Değerlendirme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement