Foça'da Bir Tarih Canlanıyor - Son Dakika
Yerel

Foça'da Bir Tarih Canlanıyor

Foça\'da Bir Tarih Canlanıyor

Foça Kozbeyli’de, 1878 tarihinde yapılan ve restorasyonu tamamlanarak gün ışığına çıkarılan ''Kozbeyli Çapkınoğlu Konağı ve Meyhanesi'' 28 Şubat 2014 Cuma günü açılıyor.

27.02.2014 14:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Foça Kozbeyli'de, 1878 tarihinde yapılan ve restorasyonu tamamlanarak gün ışığına çıkarılan "Kozbeyli Çapkınoğlu Konağı ve Meyhanesi" 28 Şubat 2014 Cuma günü açılıyor.

Kozbeyli Köyü Meydanı'nda, saat 14.00'de başlayacak törende, yapılacak konuşmaların ardından, "Buzuki Erkan ve Arkadaşları" rembetiko konseri verecek. Daha sonra, açılış için Çapkınoğlu Konağı ve Meyhanesi'ne geçilecek. Açılış sonrasında gerçekleşecek kokteyl sırasında, rembetiko konseri devam edecek.

Foça Belediyesi ve İzmir Valiliği tarafından restore edilen; "Çapkınoğlu Konağı ve Meyhanesi" Foça ve Kozbeyli'nin tarihsel ve kültürel değerlerine önemli bir katkı sağlayacak. Kozbeyli Çapkınoğlu Konağı'nda ayrıca, Foça Belediyesi'nin ve Kozbeyli Köyü halkının destekleriyle, eskiye ait eşyalar toplanarak, bir sergi alanı oluşturuldu. Yaklaşık 1 yıldır yapımı süren ve Arkeolog Ertan Aksoy ile Proje Koordinatörü Çidem Dirim tarafından yapılan mozaikler, "Kozbeyli Çapkınoğlu Konağı ve Meyhanesi"nin duvarlarını süsledi. Uluslararası düzeyde hazırlanan projenin, Kozbeyli'nin tanıtımı ve turizmi açısından dikkat çekmesi bekleniyor.

FOÇA'YI MARKA YAPACAĞIZ

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Foça'nın yakın gelecekte marka olacağını ifade ederek, "Tarihi değerlerimizi, kültürü ile birlikte ayağa kaldırıyoruz. Yaptıklarımızı hemşehrilerimizin yanısıra, Foça'yı ziyaret eden yerli ve yabancı turistler de beğeniyor. Hedefimiz önümüzdeki dönem de bu güzellikleri günışığına çıkarmak için çalışmak olacak" dedi.

TARİHİ TÜRK BEYLİKLERİNE DAYANIYOR

Kozbeyli'nin tarihi, Anadolu'daki Türk beyliklerinden Saruhanoğulları'na uzanıyor. Yaklaşık 500 yıl önce, Kuzubey isimli bir derebeyi tarafından kuruldu. Korsan saldırılarından korunmak için sırtını Şaphane Dağı'nın ormanlık yamaçlarına dayayan konak, iki yanı uçurum ve aşağıdaki Gencerlik Ovası ile Çandarlı Körfezi'ne hakim biçimde konuşlanmış durumda. Osmanlı döneminde köy, ikisi Türk biri de Rum üç mahalleden oluşan bölge, hem sofralık hem şaraplık Foça Karası üzümleri ile çok ünlüydü. Bağcılık ve zeytincilik, köyün önemli gelir kaynaklarıydı. Çapkınoğlu adında bir Rum, 1878 yılında Kozbeyli'nin en güzel evini, karşısına da kendi adını taşıyan tek katlı meyhaneyi inşa etti. Müşterilerine, ünü Ege'ye yayılan Foça Karası şarabı ile, yerel mezelerden oluşan yemekler ikram ediyordu. Meyhanenede üç garson çalışıyordu, üçü de kızdı. Rembetiko müziğin doğduğu toprakların üstündeki Çapkınoğlu Meyhanesi'nde Smyrneika (İzmir Şarkıları) çalınmakta, söylenmekte ve ortak bir kültür sergilenmekteydi. Çapkınoğlu Konağı ve Meyhanesi, Lozan Mübadelesi'nden sonra bir süre depo olarak kullanıldı ve giderek harabeye dönüştü. 2002 tarihini izleyen yıllarda kamulaştırılan yapılar, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ'ın ısrarlı çabaları sonucunda restorasyon projesi gerçekleştirildi, daha sonra Foça Belediyesi ve İzmir Valiliği tarafından restore edildi. Tarihin külleri arasından çıkarılan Çapkınoğlu Konağı ve Meyhanesi, Foça ve Kozbeyli'nin tarihsel ve kültürel değerlerine önemli bir katkı sağlayacak. Kozbeyli, Foça'ya 20, İzmir'e 60 km. uzaklıktadır. Güler yüzlü halkı, tarih, turizm ve tarım birikimiyle ziyaretçilerini bekliyor. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Foça'da Bir Tarih Canlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement