Gaziemir'in Duvarlarına 'Grafiti Özgürlüğü' - Son Dakika
Yerel

Gaziemir'in Duvarlarına 'Grafiti Özgürlüğü'

Gaziemir\'in Duvarlarına \'Grafiti Özgürlüğü\'

Boyalarını Gaziemir Belediyesinin aldığı 16 genç Sevgi Mahallesi'ndeki 600 metrekarelik istinat duvarında sanatlarını konuşturdu.

03.09.2013 14:49  Güncelleme: 14:51

Boyalarını Gaziemir Belediyesi'nin aldığı 16 genç Sevgi Mahallesi'ndeki 600 metrekarelik istinat duvarında sanatlarını konuşturdu. İlk kez bir belediyenin kendilerine bu özgürlüğü tanımasının mutluluğunu yaşayan grafiti tutkunları yaptıkları resimlerle herkesi hayran bıraktı.

Merdivenlerin gökkuşağı renkleriyle boyanmasının tartışıldığı günlerde Gaziemir Belediyesi, sokak sanatı olarak bilinen ve genelde saklı gizli yapılan grafitiye özgürlük tanıdı. 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde başlatılan çalışmada boyaları belediye tarafından temin edilen 16 grafiti tutkunu genç, Sevgi Mahallesi'ndeki 600 metrekarelik duvarda hünerlerini konuşturdu. İlk kez özgür biçimde çalışma olanağını bulan ve aralarında üniversite öğrencileri de olan gençler, ortaya koydukları yazı ve resimlerle görenleri hayran bıraktı.

Bulgaristan'da güzel sanatlar eğitimi alan Fen İşleri Müdürlüğü çalışanı Gürel Gürel'in yaklaşık dört yıldır kayrak taşlarıyla boş duvarları motiflerle bezediğini söyleyen Başkan Halil İbrahim Şenol, "Beton rengi ya da beyaza boyalı boş duvarlar yerine, çeşitli motif ve resimlerle anlam yüklenen ya da grafiti gibi içten gelen bir coşkunun dışa vurulduğu rengarenk çalışmalarla kentimize güzellik getirmek istiyoruz. Bundan sonra da kayrak taşı motifleri ve grafiti ile kentimizin duvarlarını renk katmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Projenin fikir önderliğini yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü 2. sınıf öğrencisi İdil Öztürk, grafitinin bir karalamaca değil sanat olduğunu dile getirdi. Bu konudaki ön yargıları kırmak istediklerini ve Başkan Şenol'un yaklaşımdan çok mutlu olduklarını söyleyen 20 yaşındaki genç kız, kendini bildiği günden beri grafitiye ilgisinin olduğunu ifade etti. Yaptıkları ilk çalışmada 200 kutu sprey boya kullanarak barış temasını işlediklerini anlatan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu bir hobi ve kaçış noktası ama ortaya konan eserlerle de aynı zamanda bir sanat. Çok bunaldığımızda rahatlamak ve stresüten kurtulmak için grafiti yapıyoruz. Gaziemir'deki bu ilk etkinliğimizde çok yaratıcı ve görselliği yüksek bir çalışma ortaya çıktı. Kentleşmenin getirdiği gri ve siyahın içinde boğulup kalan renkleri ortaya çıkarmak gerekiyor. İstanbul'da merdivenin gökkuşağı renklerine boyanması da bu farkındalığı Türkiye'ye yayılmasını sağladı. İçimizde saklı duran veya beton yığınına dönen kentlerde boğulmuş olan renkleri özgür bırakalım." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gaziemir'in Duvarlarına 'Grafiti Özgürlüğü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement