Gazze'yi Kim Yönetiyor? - Son Dakika
Güncel

Gazze'yi Kim Yönetiyor?

Hamas ve el Fetih'in yetkilerini "Uzlaşı Hükümeti"ne devretmesinin ardından yeni bakanlar kurulunun Batı Şeria ve Gazze'de otorite sahibi olması bekleniyor Gazze'deki Beytu'l Hikme Siyasi Araştırmalar Merkezi Başkanı Yusuf: "Filistin halkı idari bir boşluk hissetmeden ve kriz derinleşmeden uzlaşı hükümeti, bir an önce sorumluluklarının farkına varmalıdır" Uzlaşı Hükümeti Sözcüsü Bisisu: "Yedi senedir var olan bölünmüşlüğün sona erdirilmesi biraz zaman alabilir.

30.06.2014 15:40

Filistin Uzlaşı Hükümeti'nin Gazze bölgesine ilgisiz olduğu iddiaları "Gazze'yi kim yönetiyor?" sorusunu gündeme getirdi.

Tarafların yetkilerini Uzlaşı Hükümeti'ne devretmesinin ardından yeni bakanlar kurulunun Batı Şeria ve Gazze'de otorite sahibi olması gerekiyordu. Filistinli gözlemcilere göre ise Hamas'ın yetkilerini devretmesine rağmen uzlaşı hükümeti Gazze'nin yönetim sorumluluğunu halen üstlenmedi.

-Hamas siyasetten dışlanıyor mu?

AA'ya konuşan Filistinli gazeteci-yazar Teysir Muhaysin, "gerçeğin Ramallah ve Gazze'deki hükümetlerin feshedilmesini yansıtmadığını" söyledi. Muhaysin, "Gazze'deki yönetim tamamen uzlaşı hükümetine devredilmesine rağmen şu ana kadar bu devir gerçekleşmemiştir" dedi. Muhaysin ayrıca, "İsrail yönetiminin, bakanlar kurulunun bir araya gelmemesi için çabaladığını" iddia etti.

Bakanlar kurulu arasındaki iletişimin teknolojik imkanlar kullanılarak aşılabileceğine değinen Muhaysin, "Bu engeli aşmak için çaba göstermemek, Hamas'ı siyasi arenadan dışlama gayretleri olarak algılanmaktadır" diye konuştu.

-Yaşanan kriz son bulmalı

Gazze'deki Beytu'l-Hikme Siyasi Araştırmalar Merkezi Başkanı Ahmed Yusuf ise, "uzlaşı hükümetinin en kısa sürede Gazze'deki idarenin başına geçmesi gerektiğini" söyledi.

Şu ana kadar Gazze ve Batı Şeria arasında "ortak kurumlaşma"nın gerçekleşmediğini belirten Yusuf, yeni hükümetin kurulma aşamasında taraflarda fikri olgunluğa ulaşılmadığını ve önceki ayrılıkların izlerinin tam anlamıyla silinmediğini ifade etti. Yusuf, "Filistin halkı idari bir boşluk hissetmeden ve kriz derinleşmeden uzlaşı hükümeti, bir an önce sorumluluklarının farkına varmalıdır"  dedi.

-Gazzeyi Hamas yönetiyor

Filistinli siyasi araştırmacı Talal Avkal, Gazze'yi hali hazırda yöneten gücün fiilen Hamas olduğunu söyledi.

Talal, "Uzlaşı hükümeti idari mekanizmaları yönüyle Gazze'de bulunmamaktadır. Dolayısıyla önceki hükümetin halkı idare ediyor olması doğaldır. Ortak kurumlarla yönetimi gerçekleştiremeyen bir "uzlaşı hükümeti" yeni bir kaosa yol açabilir" diye kaydetti.

AA'ya konuşan Uzlaşı Hükümeti Sözcüsü Eyhab Bisisu, uzlaşı hükümetinin tüm siyasi ayrılıkları sonlandırarak en kısa zamanda Gazze ve Batı Şeria'da ortak kurumları kuracaklarını ve çalışmalarına başlayacaklarını belirtti. Bisisu, "Yedi yıldır var olan bölünmüşlüğün sona erdirilmesi biraz zaman alabilir. Bu normal karşılanmalıdır" diye konuştu.

Gazze'deki Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Eymen Abid, uzlaşı hükümetinin kurulmasından bu yana Ekonomi Bakanı Muhammed Mustafa'yla irtibat kurmaya çalıştıklarını Gazze'de işbirliği yapmak için davet etmelerine rağmen şu ana kadar bir cevap alamadıklarını belirtmişti.

Hamas'ın Siyasi Büro üyesi Musa Ebu Merzuk da, ulusal uzlaşı hükümetinin Gazze'den sorumlu değilmiş gibi davrandığını iddia etmiş, "Ulusal uzlaşı hükümeti ve Filistin yönetimi, merkezleri Batı Şeria'ymış ve Gazze'ye ihtiyaçları yokmuş gibi davranıyorlar. Bu onların 23 Nisan'da imzalanan mutabakatı yok saydıkları anlamına mı geliyor" ifadelerini kullanmıştı.

Filistin'de, Hamas ve Fetih arasında 23 Nisan'da varılan milli mutabakat çerçevesinde 2 Haziran'da Rami el-Hamdallah başbakanlığında uzlaşı hükümeti kurulmuştu.

Yeni hükümetin sorumlulukları arasında Gazze'deki memurların maaşlarının ödenmesi, sınırların korunması, Refah Sınır Kapısı'nın açılması, İsrail ambargosunun sona erdirilmesi ve Gazze'deki elektrik sıkıntısının çözüme kavuşturulması bulunuyor.

Filistin'de, Hamas ve Fetih arasında 23 Nisan'da varılan milli mutabakat çerçevesinde 2 Haziran'da Rami el-Hamdallah başbakanlığında uzlaşı hükümeti kurulmuştu. - Gazze

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gazze'yi Kim Yönetiyor? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement