Gediz'de 700 Madencinin İşten Çıkarılması - Son Dakika
Yerel

Gediz'de 700 Madencinin İşten Çıkarılması

Maden İş Sendikası Eğitim ve Araştırma Genel Sekreteri Çümen: "İşçi haklarından, çalışma koşullarından indirim yaparak, insan hayatı üzerinden tasarruf ederek bir işletme ayakta kalamaz. Böyle kalmamalıdır da"

17.09.2014 17:44

Maden-İş Sendikası Eğitim ve Araştırma Genel Sekreteri Ahmet Çümen, Gediz'de madenlerin kapanmasıyla 700 işçinin işten çıkarılmasına ilişkin, "Şunu belirtmek isterim ki işçi haklarından, çalışma koşullarından indirim yaparak, insan hayatı üzerinden tasarruf ederek bir işletme ayakta kalamaz. Böyle kalmamalıdır da" dedi.

Çümen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sendikalarının işçilerin hak ve çıkarlarının geliştirilmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için mücadele ettiğini söyledi.

Sendika olarak, "torba kanunu"nun TBMM'deki sürecinde maden işçilerinin ücret ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için sosyal taraf olarak mücadele ettiklerini belirten Çümen, şöyle konuştu:

"TBMM'de, çalışma sürelerinin kısaltılması, emeklilik süre ve yaşlarının düşürülmesi, izin ve sosyal haklarının geliştirilmesini sağlayacak hükümlerin yer alması için çaba sarf ettik. Zaten bir emek örgütü olan sendikanın yapması gereken de budur. Torba yasada, beklentimiz kadar olmasa da maden işçileri açısından olumlu hükümler yer aldı. Biz, torba yasa ile çıkan hakların daha fazla geliştirilmesi için mücadele ediyoruz ve edeceğiz. Sendika olarak varoluşumuzun nedeni zaten budur. Maden işçisi  ve özellikle yeraltında çalışanlar sağlıklı, güvenli ortamda çalışmalı, emeğinin karşılığı olan ücreti almalı, daha fazla dinlenme süresine sahip olmalı, kısa sürede emekli olmalıdır."

Çümen, maden işçilerinin asıl olarak işlerinde çalışmaya devam etmeleri, işsiz kalmamaları, bunun için çalıştıkları işletmelerin de kapanmamaları için de yoğun çaba sarf ettiklerini dile getirdi.

Zonguldak, Kütahya ve bazı bölgelerdeki özel sektör madenlerin, torba kanun nedeniyle zarar ettiklerini gerekçe göstererek işletmelerini kapatacaklarını beyan ettiklerini aktaran Çümen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sendikamızın örgütlü olduğu Gediz'deki Cengiz Madencilik'te aynı sorunu dile getirmektedir. Bu iş yerinde maden işçileri, işverenin enflasyonun altında ücret zammı vermesi üzerine eyleme geçmişlerdi. Biz sendika olarak bu iş yerinde örgütlendik ve toplu iş sözleşmesi yetkisi aldık. Bu iş yerinde üyemiz maden işçilerinin ücret ve diğer haklarını geliştiren, artıran bir toplu iş sözleşmesi yaptık. Şunu belirtmek isterim ki işçi haklarından, çalışma koşullarından indirim yaparak, insan hayatı üzerinden tasarruf ederek bir işletme ayakta kalamaz. Böyle kalmamalıdır da. Kimse de bunu savunamaz. Ölümü gösterip, sıtmaya razı etmek gibi bir anlayış olamaz, yani işsizliği gösterip, kötü koşullarda, düşük ücrete çalışma dayatılamaz. Bu nedenle sorun 'torba yasa'da maden işçilerine sağlanan haklarda değildir. Çözüm de, torba yasa hükümlerini eleştirmek de değildir. Çözüm için sendika olarak bir çok öneride bulunuyoruz. Bunları yetkililer bazında da dile getiriyor, çözüm istiyoruz. Çözüm, yer altı kömür işletmelerinde çalışan işçilerin sigortalarının devletçe karşılanmasındadır. Çözüm, bu işletmelerin ürettiği kömürlerin sübvanse edilmesi, ton başına destek verilmesidir. Özel sektör madenlerinden çıkan kömürlerin, devletin enerji kurumları tarafından alınarak kullanılmasıdır. Çözüm, kömür ithalatının yasaklanması, yer altı kömür işletmelerinin devlet tarafından işletilmesidir. Ama, çözüm kesinlikle maden işçisinin kötü çalışma ve ücret koşullarına mahkum edilerek çalıştırılması ve bu yolla maliyetlerin düşürülmesinde değildir." - Kütahya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Gediz'de 700 Madencinin İşten Çıkarılması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement