Gelenek İle Gelecek Karaburun'da Buluştu! - Son Dakika
Güncel

Gelenek İle Gelecek Karaburun'da Buluştu!

Gelenek İle Gelecek Karaburun\'da Buluştu!

Yörük kültürünün yüzlerce yıllık geleneği, yetiştirici ve emekçinin dayanışma sembolü ''Karaburun Kırkım Şenliği'' bu yıl 4. kez Karaburun Kavaklıkuyu Mevkii'nde gerçekleştirildi.

23.06.2014 09:17  Güncelleme: 09:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karaburun Belediyesi ve İzmir İli Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen şenlik renkli etkinliklere sahne oldu. Yetiştiriciler ve sektör temsilcilerinin yanında Karaburunlu vatandaşlar ve turistlerin de büyük ilgi gösterdiği organizasyon, yöresel tadımlar ile lezzetlendi. Vatandaşlara dağıtılan oğlak kavurması ve pilav için yüzlerce metrelik kuyruk oluşurken; Kecheese firmasının keçi dondurması da büyük ilgi gördü. Kurulan stantlarda zeytinyağ bazlı aromatik sabunlardan, çeşitli yöresel peynirlere kadar onlarca ürün sergilendi. Şenliğin en çok ilgi gören standı ise Kültür Bakanlığı Keçe Sanatçısı Ayfer Güleç'in keçi, ve koyun yününden yaptığı ürünlerin sergilendiği stant oldu.

YETİŞTİRİCİNİN DÜĞÜNÜ ''KIRKIM'' GELECEĞE IŞIK TUTUYOR

Anadolu kültürünün en özel ve eski törenlerinden biri olan kırkım şöleninin açılışını yapan Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, bölgenin turizmin yanı sıra çok eski zamanlardan bu yana hayvancılıkta da ileri olduğunu belirterek, bu kültürü korumayı amaçladıklarını söyledi.

İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer ise, keçi yetiştiricileri başta olmak üzere tüm üreticilere ülke çapında diğer birliklere örnek olan destekler verdiklerini belirtti. İzmir Koyun-Keçi yetiştiricileri birliği olarak Yarımada başta olmak üzere tüm İzmir'den soğuk zincir ile keçi sütü topladığını dikkat çeken Türer, keçi sütünün özelliklerine vurgu yaptı, üreticileri örgütlenmeye çağırdı. Küçükbaş hayvan ıslah çalışmalarında uzman akademisyenlerden Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı ise keçilerin doğanın düşmanı değil dostu olduğunu belirterek, küçükbaş hayvancılığının korunması ve büyümesi gerektiğini söyledi.

KARABURUN'DA ''HALEF VE SELEF''TEN SİYASET DERSİ!

Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Mart 2014 yerel seçimleri sonrası görevi devraldığı Karaburun belediye eski başkanı Serdar Yasa'yı sahneye davet ederek, Kırkım Ritüelini yaşatan Şenliğe yaptığı katkılardan ötürü Yasa'ya plaket verdi. İzmir Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer ve Karaburunlu yetiştiriciler ile 4 yıl önce gelenekleri yaşatıp bölge insanının sesini duyurmak için yola çıktıklarını söyleyen Serdar Yasa, emeklerinin boşa gitmediğini kaydederek Şenliği sahiplenen yeni başkan Çakır'a teşekkür etti. Konuşmalarla birlikte dağdan indirilen keçilerin kırkılmasına başlandı. Bu yıl vatani görevini bitirip terhisinin hemen ardından sürüsünün başına dönen Tahsin Ağustos adlı yetiştiricinin sürüsü imece usulü kırkıldı. Şenliğe katılan turistler de makası ellerine alarak yaz sıcaklarından bunalan hayvanların ferahlamalarına katkıda bulundu.

ISLAH PROJESİNİN GÜZELLERİ YARIŞTI, ÇOBANLAR TEKNOLOJİ İLE BULUŞTU!

Yörük kültürünün yüzlerce yıllık geleneği, yetiştirici ve emekçinin dayanışma sembolü ''Karaburun Kırkım Şenliği''nin en renkli etkinlikleri arasında yer alan ''İnatçı Oğlaklar'' yarışması, ''Çoban''ı teknolojiyle buluşturdu. Yarışma, geçtiğimiz ay İzmir'de düzenlenen Anadolu EXPO Canlı Hayvan Fuarı'nın en çok ilgi çeken etkinliği ''Şampiyon Kuzular'' yarışmasının ana sponsoru Emek Yem Sanayi katkılarıyla gerçekleştirildi. Yarışmaya sadece; ''Karaburun Kıl Keçisi Halk Elinde Islah Projesi'' kapsamında üretim yapan yetiştiricilerin oğlakları katıldı. Yarışmada 1. olan Sertaç Acar isimli yarışmacı Tablet bilgisayar, ikinci gelen Ali Rıza Acar ise akıllı telefon kazandı. Ayrıca dereceye giren tüm hayvan sahiplerine internet data hattı ve internet paketi hediye edildi.

Yaptığı Ar-Ge çalışmaları ile hayvan yetiştiricilerinin en büyük sorunu olan elektrik yokluğunu mobil solar paketleri ile çözen Ser- Gün Güneş enerjisi sistemleri ise ''En Güzel Keçi ve Teke'' yarışmalarına sponsor oldu. Keçi kategorisinde Sezgin Sarıca ve Teke kategorisinde ise Halil Tokaç adlı yetiştiricilerin 1. olduğu yarışmada dereceye girenlere altın ve Karaburun belediyesinden 250 TL'lik nakit ödül verildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Gelenek İle Gelecek Karaburun'da Buluştu! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement