Geleneksel Türk Süsleme Sanatları Eğitim Merkezi Açıldı - Son Dakika
Yerel

Geleneksel Türk Süsleme Sanatları Eğitim Merkezi Açıldı

Geleneksel Türk Süsleme Sanatları Eğitim Merkezi Açıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Türk süsleme sanatını Kocaeli’de yaşatacak olan eğitim merkezinin açılışını gerçekleştirdi.

18.06.2014 12:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Türk süsleme sanatını Kocaeli'de yaşatacak olan eğitim merkezinin açılışını gerçekleştirdi.

Kültürel değerlere önem veren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi geçmişten günümüze ulaşan sanat değerlerini topluma yaymak için yeni bir çalışma gerekleştirdi. Sekapark Kültür Evleri alanında Geleneksel Türk Süsleme Sanatları Eğitim Merkezi oluşturdu. Merkezde 4 ve 8 yıllık eğitimlerle hat, çini, ebru, tezhip ve kat'ı gibi süsleme sanatlarının uygulamalı olarak eğitimi verilecek. Merkez bu sanatları geleceğe taşıyacak pek çok sanatçı yetiştirecek.

Merkezin açılışı düzenlenen törenle gerçekleşti. Açılışa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Vali Ercan Topaca'nın eşi Sevim Topaca, Rize Valisi Ersin Yazıcı'nın eşi Hanife Yazıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun eşi Behiye Karaosmanoğlu, Başkan Danışmanı Nermin Tol, Hattat ve ebru sanatçısı Fuat Başar ile vatandaşlar katıldı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Tahir Büyükakın "Büyükşehir olarak birçok hizmete imza atıyoruz. Kültüre, sanata ve eğitime de çok büyük yatırımlar yapıyoruz. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı'nın yıllık bütçesi 100 milyon lira. Bu bütçelerle buradaki kurs merkezlerimizde hizmet veriliyor. KO-MEK'te senede 40 bin kursiyerimiz 170'in üzerindeki branşta eğitim alıyor" dedi.

Kocaeli'de her üç günde bir hizmet gerçekleştiğini ifade eden Genel Sekreter Vekili Büyükakın "Bugün eskiden beri devam eden güzel bir hizmeti güzel bir mekanda yapmak için buradayız. Geleneksel sanatlarımızın sevenlerine böyle bir hizmet sunmak bizim için bir başka gurur vesilesi. Türk süsleme sanatı burada hayat bulacak. Merkezimizin hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Hattat ve ebru sanatçısı Fuat Başar açılıştaki konuşmasında "Kocaeli sanata olan ilgi açısından İstanbul'dan bir adım önde. Bunu iltifat olsun diye söylemiyorum. Yavan ilgidense dolu dolu, gözden kaçırılmayacak ilgi her zaman makbuldür" dedi.

Süsleme sanatı kurslarına katıldığını belirten Sevim Topaca da "Benim katıldığım tezhip, minyatür, kat'ı hepsini kapsayan bir kurs. Tarihe ilgim var bu sanatlar bu yönüyle de ilgi çekiyor. Çok keyif alarak geliyorum. Kafamı boşaltıyorum. Ciddi anlamda zihnimi dinlendiriyorum. Bayanlar çeşitli kurslara gidebilirler. Artık, kurs yok ki nereye gideyim deme şansımız yok. Hem Halk Eğitim Merkezleri hem de KO-MEK'te çok çeşitli kurslar var" şeklinde konuştu.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı'na bağlı bulunan Geleneksel Türk Süsleme Sanatları Bölümü 2004 yılında Hat, Tezhip ve Ebru bölümleriyle eğitime başladı. Daha sonra Kat'ı, Minyatür ve Çini bölümleri açılarak eğitime devam edildi. Bu bölümlere her yıl yetenek sınavıyla öğrenci alınıyor. Hat Bölümünün eğitim süresi 6 yıl olup, Tezhip, Ebru, Kat'ı, Minyatür, Çini Bölümlerinin eğitim süresi ise 4 yıl. Hat Bölümünde 30,Tezhip Bölümünde10, Ebru Bölümünde 20, Çini Bölümünde 5, Kat'ı ve Minyatür Bölümünde ise 15 olmak üzere toplam 80 öğrenciye eğitim verilmektedir. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Geleneksel Türk Süsleme Sanatları Eğitim Merkezi Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement