Germencik'te Jeotermal Teknisyeni Yetiştirilecek - Son Dakika
Güncel

Germencik'te Jeotermal Teknisyeni Yetiştirilecek

Germencik\'te Jeotermal Teknisyeni Yetiştirilecek

Aydın'ın Germencik İlçesi'nde 1958 yılında kurulan jeotermal firması Güriş A.Ş. jetormal teknisyeni yetiştirmek için 50 derslikli meslek yüksekokulu yaptırıyor.

08.03.2016 11:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın'ın Germencik İlçesi'nde 1958 yılında kurulan jeotermal firması Güriş A.Ş. jetormal teknisyeni yetiştirmek için 50 derslikli meslek yüksekokulu yaptırıyor.

Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ise ikinci en büyük jeotermal firması olduklarını iddia eden Güriş İnşaat ve Mühendislik A.Ş Genel Müdürü Ali Karaduman, hem yatırımcı hemde müteahhitlik firması olduklarını söyleyerek ABD'li mühendisler ile çalıştıklarını dile getirdi. Germencik'te Güriş tarafından inşaatına başlanılan meslek yüksekokulunda jeotermalle ilgili teknisyenlerin yetişeceğini ifade eden Ali Karaduman, "Amacımız bu jeotermal tesislerde çalışacak teknisyenleri dört dörtlük yetiştirmektir. Ben de üniversitede öğrencilere ders vereceğim. Genç nesile gerekli bilgi ve tecrübemi aktaracağım. Jeotermal teknisyenleri bu okuldan yetişecek. Seralarda çalışacak genç arkadaşlar da yine bu okulda eğitim alacaklar. Okuldan çıkıp buraya gelecekler. Okuldaki teoriyi pratik haline burada dönüştürecekler. Hedeflerimiz çok büyük. Okulun mimarisi Selçuklu mimarisi olacak. Önümüzdeki eğitim yılına yetiştirmeyi planladığımız okulda 50 derslik bulunacak" dedi.

MÜHENDİSLİĞE YATIRIM

Yenilenebilir bir kaynak olan jeotermalin doğru yönetilmesi gerektiğini kaydeden Ali Karaduman, kuyu açımı ve yatırımının dikkatli yapılması gerektiğine dikkat çekti. Aydın'da jeotermal sektörüne aynı ayna çok sayıda yatırımcının girdiğini belirten Karaduman, "Bazı firmalar teknik kurallara uymak zorunluluğunu hissetmedi. Güriş olarak dünyanın en pahalı firmalarına ücretini vererek mühendisliği öğrendik. Buhar ve kızgın su ayrımını yaptıktan sonra akışkanlığını sağlıyoruz. Tamamen kapalı bir sistem içerisinde çalışıyoruz. Çıkardığımız suyun ve buharın yüzde yüzünü enjekte ediyoruz. Her 3 ve 6 ayda tarafsız laboratuarlardan gelerek burada ölçüm yapıyorlar. Toplamda 162.3 Megawat elektrik üretimi yapıyoruz. Yaklaşık bir milyar dolarlık yatırım bulunduğunu söyleyebilirim" diye konuştu.

Bazı grupların jeotermallerinin tarıma ve insanlara zarar verdiği konusuna da değinen Karaduman, "Şu anda jeotermal tesislerimiz içerisinde zeytin yetiştiriyoruz. Zararı olsa burada zeytin yetişmez" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Germencik'te Jeotermal Teknisyeni Yetiştirilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement