Göç Eden Boz Ayılar, Kış Uykusuna Çekildi - Son Dakika
Güncel

Göç Eden Boz Ayılar, Kış Uykusuna Çekildi

Göç Eden Boz Ayılar, Kış Uykusuna Çekildi

Kars'ın Sarıkamış ilçesi sınırlarındaki ormanlarda yaşamlarını sürdüren boz ayılar, beslenmek için gittikleri Artvin'in Şavşat ilçesi kırsalından kış uykusu için Sarıkamış'a geri döndü.

18.11.2016 10:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kars'ın Sarıkamış ilçesi sınırlarındaki ormanlarda yaşamlarını sürdüren boz ayılar, beslenmek için gittikleri Artvin'in Şavşat ilçesi kırsalından kış uykusu için Sarıkamış'a geri döndü.

Kuzey Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2012'de, Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekipleriyle "Doğu Anadolu'nun Yaban Hayatını Araştırma ve Koruma Projesi" kapsamında yürütülen çalışmada, Sarıkamış ilçesi sınırlarında yaşayan boz ayı popülasyonunun insan baskısı ve beslenme amacıyla göç ettiklerinin belirlendiğini aktardı.

Uydu vericisiyle izledikleri 3 boz ayının, beslenmek için göç ettikleri Artvin'in Şavşat ilçesi ormanlarından havaların soğumasıyla Sarıkamış'a kış uykusu için döndüğünü söyleyen Çoban, "Ayılar, bundan sonraki süreçte kendilerine bir in bulacak ve burada soğuk geçen sert kış aylarında o inde uyuyarak kış aylarını tamamlayıp tekrar ilkbaharda yaşam döngülerine devam edecek." dedi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün desteği ve izniyle şu ana kadar 35 boz ayı yakaladıklarını, bu ayılardan uydudan takip edilen 3 boz ayının Artvin'e gidip geri geldiğini aktaran Çoban, şöyle devam etti:

"Bu yıl 4 boz ayı daha yakaladık ve bunları şimdi vericilerden takip ediyoruz ama bunları yakaladığımızda göç sezonu bitmek üzereydi. Onlar sadece burada olan boz ayılar idi. Belki önümüzdeki yıl bu yeni uydu verici taktığımız boz ayılar da göçe devam edecekler, Şavşat'a gidecekler. Oralardaki meyvelerle ve bitki örtüsüyle beslenip buraya geri gelen ayılar, sadece göç için yaklaşık 300-350 kilometre yol yapıyorlar."

"Şehir çöplüğü kapatılmalı"

Çoban, ayıların beslenmek için gece saatlerinde Acısu mevkisindeki şehir çöplüğüne gittiklerine işaret ederek uydu vericisi taktıkları bir boz ayının her gece düzenli olarak çöplüğe gittiğini vurguladı. Çöplüğün ayılar için hazır ve kalori değeri yüksek bir bir besin kaynağı olduğunu ancak bunun hayvanlar için olumsuz sonuçlar doğurduğunu dile getiren Çoban, şunları aktardı:

"Yani yüzlerce kuşburnu yemektense çöplüğe gidip iki poşet çöp yediği zaman aynı enerjiyi alıyor. Bu da hayvanları basit olan beslenme yöntemine yöneltiyor. Burada daha önce bir çok defa dile getirdik. Sarıkamış çöplüğü, Sarıkamış'taki yaban hayatı için olumsuz bir etki gösteriyor. Bu çöplüğün bir an önce kademeli olarak kapatılması lazım."

Ayılar 4 ay süreyle kış uykusunda kalıyor

Kuzey Doğa Derneği ekibinden yaban hayvanları veteriner hekimi Ayşegül Çoban, ayıların normal şartlarda kasım sonundan mart sonuna kadar kış uykusunda kaldıklarını ifade ederek şöyle konuştu:

"Havaların daha da soğumasıyla inlerini bulduktan sonra kış uykusunu bu inlerde geçirecekler. Gebe olan dişi boz ayılar, ocak ve şubat aylarında bu inlerde doğum yapacaklar ve yavrularını bahara kadar burada büyütecekler. Daha sonra ilkbaharla kış uykusundan uyanan ayılar, besin arayışına başlayacak. Kış uykusundan uyanan ayıların bu dönem içinde 2-3 hafta doğaya adaptasyon süreci başlıyor. Anne boz ayılar, yavrularıyla birlikte doğal yaşamda beslenmeye başlayacak."

İklimsel değişiklikler nedeniyle ayıların uyku tarihlerde de oynama olduğunu söyleyen Çoban, şunları kaydetti:

"Bu çetin hava şartlarını korunaklı alanda geçirerek hayatta kalmak için mücadele ediyorlar. Bu dönem içinde beslenmiyorlar, normal yaşamlarındaki gibi hareket etmiyorlar. Uyku modunda kalarak metabolizmaları yavaşlıyor. Şu anda dört boz ayıya verici taktık, onları da bu süreçte izlemeye devam edeceğiz."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Göç Eden Boz Ayılar, Kış Uykusuna Çekildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement