Gökçeada'da Tsunami Uyarısı Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Gökçeada'da Tsunami Uyarısı Yapıldı

Gökçeada\'da Tsunami Uyarısı Yapıldı

YTÜ Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ersoy, "Hem Marmara'da hem de Saroz çevresinde tsunami meydana gelebilir, bu sürpriz olmaz" dedi.

30.07.2013 13:37  Güncelleme: 13:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Gökçeada'da meydana gelen 5.3 şiddetindeki depreme ilişkin, "Hem Marmara'da hem de Saroz çevresinde tsunami meydana gelebilir, bu sürpriz olmaz" dedi.

Eroy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5.3'lük depremin merkez üssünün Gökçeada'nın kuzey kıyıları olduğunu, aynı bölgede 8 Ocak'ta da 6.2'lik deprem meydana geldiğini söyledi.

Marmara Denizi'ndeki düşey taban hareketlerinde tsunami meydana gelebileceğine dikkati çeken Ersoy, "Bu, çok doğaldır. Hem Marmara'da hem de Saroz çevresinde tsunami meydana gelebilir, bu sürpriz olmaz. Kuzey Ege ile Marmara'nın durumu ayrı. Marmara'daki bir deprem Kuzey Ege'de tsunami oluşturmaz, Marmara'nın içinde oluşturur. Kuzey Ege'de bir deprem olursa oranın tsunamisi de Marmara'yı etkilemez. İkisi birbirinden farklı bölgeler" şeklinde konuştu.

Ersoy, Gökçeada'daki depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın batısındaki Saroz Körfezi çevresinin depremselliğiyle ilgili olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Kuzey Anadolu Fay Hattı, Marmara Denizi'nden geçtikten sonra Gelibolu Yarımadası üzerinde karaya çıkar, sonra batıya doğru Saroz Körfezi'nde tekrar denize girer. Kuzey Anadolu Fay Hattı, Saroz Körfezi'nde dallanır, parçalara ayrılır. Saroz Körfezi de bu fay hatlarının yaptığı çöküntü sonucu oluşmuştur. Gökçeada da tektonik olarak depremlerle yükselmiş bir ada. Gökçeada'nın üzerinde bazı deprem oluşturabilecek faylar var. Meydana gelen 5.3'lük deprem, bölgenin deprem konusunda aktif ve dinamik olduğunun göstergesidir. Her an daha büyük bir deprem olacağını düşünüp hazırlıklı olmak gerekiyor.

Yapılarımızı buna göre inşa etmemiz gerekiyor. Deprem ve tsunami konusunda bilgilerimizi artırmamız gerekiyor." - Sakarya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gökçeada'da Tsunami Uyarısı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement