Gümüşhane'de "Sağlığın Engeli Olmaz" Projesi Devam Ediyor - Son Dakika
Yerel

Gümüşhane'de "Sağlığın Engeli Olmaz" Projesi Devam Ediyor

Gümüşhane\'de "Sağlığın Engeli Olmaz" Projesi Devam Ediyor

Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Engelliler Destek Programı (EDES) kapsamında yürütülen “Sağlığın Engeli Olmaz” adlı proje ile bugüne kadar 98 engellide obezite ve diş taraması yapıldı.

08.06.2014 00:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Engelliler Destek Programı (EDES) kapsamında yürütülen "Sağlığın Engeli Olmaz" adlı proje ile bugüne kadar 98 engellide obezite ve diş taraması yapıldı.

Gümüşhane Merkez, Kelkit ve Şiran ilçelerinde bulunan rehabilitasyon merkezlerindeki engelli çocuklar ve ailelerine yönelik yürütülen proje ile engelli çocuklarda yanlış beslenme sonucu oluşan şişmanlık, kötü beslenme, ağız diş sağlığı gibi sağlık problemlerinin önüne geçilmesi planlanıyor.

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Pehlivan, bugüne kadar 98 engelliye ulaştıkları projede kişisel hijyen konularında bilgi verdiklerini, beslenme destek tedavileri ile engellilerin yaşam kalitelerini yükseltmek ve beklenen yaşam sürelerini uzatmayı hedeflediklerini, ayrıca ağız ve diş taramalarının da yapılarak kötü ağız hijyeni sonucu oluşan sağlık problemlerinin önlenmesinin amaçlandığını söyledi.

Proje faaliyetleri kapsamında görevlendirdikleri bir diyetisyenin engellilerin beden kitle indeksleri ve persantil değerlerine göre kalori ihtiyaçlarını hesaplanarak, engellinin yaşına, cinsiyetine, engel durumuna uygun kişiye özel beslenme programı oluşturduğunu belirten Pehlivan, eğitimciler tarafından da engelli çocuklarda yeterli ve dengeli beslenme, hem çocuk hem de anne için bıktırıcı olan monoton diyet uygulamalarından uzak durulması, besinlerde çeşitliliğin sağlanması, anne ve babalara stresle baş etme, engelliliğin nedenleri ve ağız diş sağlığı konularında eğitimler verildiğini kaydetti.

Diş sağlığı hizmetleri kapsamında diş hekimi tarafından engelli bireylerin diş taramalarının yapıldığını, diş problemi olanların tedavilerinin yapıldığını dile getiren Pehlivan, taramalarda ayrıca diş fırçası ve macunu dağıtıldığını da sözlerine ekledi. - GÜMÜŞHANE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gümüşhane'de 'Sağlığın Engeli Olmaz' Projesi Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement