Güney Sudan'daki Olaylar - Son Dakika
Güncel

Güney Sudan'daki Olaylar

Güney Sudan\'daki Olaylar

ABD Dışişleri Bakanlığı: "Doğrudan müzakereler, Güney Sudan halkı için kritik önem taşıyor.

05.01.2014 09:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Güney Sudan'daki krizin çözümü için Etiyopya'da bugün başlaması planlanan doğrudan müzakerelerin Güney Sudan halkı için kritik önem taşıdığını belirterek, "Taraflar bu müzakereleri, düşmanlıkların sona erdirilmesi, insani yardımlara erişim ve siyasi tutukluların durumu konularında hızlı ve elle tutulur ilerleme sağlamak için kullanmalı" dedi.

Harf, yaptığı yazılı açıklamada, Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD) Güney Sudan'daki ihtilafın tarafları arasında doğrudan müzakerelerin Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da başlamasına dair duyurusuna dikkati çekerek, "IGAD'ın tarafları bir araya getirme yolundaki olağanüstü çabalarından dolayı minnettarız ve arabulucuları eski bakan Seyoum Mesfin ve General Lazaro Sumbeiywo'nun gayretlerini kuvvetle destekliyoruz" ifadesini kullandı.

Sözcü Harf, açıklamasına şöyle devam etti:

"Taraflar bu müzakereleri düşmanlıkların sona erdirilmesi, insani yardımlara erişim ve siyasi tutukluların durumu konularında hızlı ve elle tutulur ilerleme sağlamak için kullanmalı. Güney Sudan hükümetini,  taahhütlerini yerine getirmeye ve siyasi tutukluları derhal serbest bırakmaya çağırıyoruz. Anlamlı ve verimli olabilmesi için siyasi konularla ilgili tartışmalar, halen Cuba'da tutuklu bulunan Sudan Halkı Özgürlük Hareketi'nin (SPLM) üst düzey üyelerinin mevcudiyetini de gerektirmektedir."

Bu müzakerelerin Güney Sudan halkı için kritik önem taşıdığını vurgulayan Harf, açıklamasında, "Bu ihtilafa askeri bir çözüm olamaz. Sağlam ve kalıcı bir barışı tesis etmek, ihtilafın temelinde yatan siyasi sebeplere çözüm bulunmasına bağlıdır" ifadesine yer verdi.

Harf, ABD'nin Sudan ve Güney Sudan Özel Temsilcisi Donald Booth'un da Addis Ababa'daki müzakerelerdeki varlığının, ABD'nin barış, uzlaşı, birleşik ve demokratik bir Güney Sudan'a olan kalıcı bağlılığının altını çizdiğini kaydetti. - Washington DC

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Güney Sudan'daki Olaylar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement