Halide Edip Adıvar Paneli Yapıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

Halide Edip Adıvar Paneli Yapıldı

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Oğuz: "Halide Edip Adıvar'ın, UNESCO'nun yüksek ideallerini gerçekleştirecek mümtaz bir şahsiyet olduğu kurumun 195 üyesi tarafından onaylanarak kabul edildi"

16.10.2014 15:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Öcal Oğuz, yazar, siyasetçi, akademisyen Halide Edip Adıvar'ın, UNESCO'nun ideallerini gerçekleştirecek mümtaz bir şahsiyet olduğunun kurumun 195 üyesi tarafından onaylanarak kabul edildiğini söyledi.

Anadolu Çağdaş Eğitim Vakfınca, vefatının 50. yılı dolayısıyla UNESCO'nun 2014 Anma ve Kutlama Listesine kabul edilen yazar Halide Edip Adıvar için bir panel gerçekleştirildi.

Anayasa Mahkemesi Eski Başkanı Yekta Güngör Özden'in moderatörlüğünde düzenlenen panelde, Türkiye'nin ilk Kültür Bakanı Talat Sait Halman, Prof. Dr. Şerafettin Turan, Prof. Dr. Hülya Argunşah, yazar İpek Çalışlar ve Adıvar'ın torunu Ömer Sayar yer aldı.

Öcal Oğuz, panel öncesi yaptığı konuşmada, dünyanın savaşlar ve çatışmaların yaşandığını sıkıntılı bir dönemden geçtiğine işaret ederek, UNESCO'nun barışı dünyada sürdürülebilir kılma hedefine böylesi toplantılarla ulaşılabileceğini belirtti.

Vefatının 50. yılı dolayısıyla tüm dünyada anılacak Halide Edip'in, UNESCO'ya Türkiye'den ilk kadın aday önerisi olduğunu bildiren Oğuz, "Halide Edip, UNESCO'nun yüksek ideallerini gerçekleştirecek mümtaz bir şahsiyet olduğu kurumun 195 üyesi tarafından onaylanarak kabul edildi" ifadesini kullandı.

Oğuz, bunun Türk kadınının yanı sıra dünya toplumsal cinsiyet eşitliği bakımından da önem taşıdığını vurguladı.

Talat Sait Halman da Halide Edip'i "amazon" olarak niteleyerek, onun milli kahraman olduğunu dile getirdi. Dönemindeki hiçbir kadının onun kadar donanımlı ve çok yönlü olmadığını savunan Halman, "Halide Edip, başarılarıyla Türk kültüründe bir mucize olarak kabul edilmelidir" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Halide Edip Adıvar Paneli Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement