Hatay'ın Anavatana Katılışının 76. Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

Hatay'ın Anavatana Katılışının 76. Yıl Dönümü

TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Hatay Cumhuriyeti Parlamentosunun Türkiye Cumhuriyeti ile bütünleşme kararı almasının, Türkiye Cumhuriyeti'nin Lozan Anlaşması'ndan sonra elde ettiği en önemli uluslararası başarı olduğunu belirtti.

23.07.2015 11:35

TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Hatay Cumhuriyeti Parlamentosunun Türkiye Cumhuriyeti ile bütünleşme kararı almasının, Türkiye Cumhuriyeti'nin Lozan Anlaşması'ndan sonra elde ettiği en önemli uluslararası başarı olduğunu belirtti.

Yılmaz, yayımladığı mesajda sevgi, hoşgörü ve kardeşlik şehirlerinden biri olarak nitelendirdiği Hatay'ın anavatana katılışının 76'ncı yıl dönümünü kutladı.

Lozan Anlaşması'nda statüsü belirlenmeyen ve çözümü sonraya bırakılan Hatay'ın geleceğini Hataylıların tayin ettiğini, bağımsız Hatay Cumhuriyeti Parlamentosunun 76 yıl önce bugün yaptığı toplantıyla anavatana katılma kararı aldığını anımsatan Yılmaz,  "Dönemin askeri ve siyasi şartlarını iyi değerlendiren büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ileri görüşlülüğü ve diplomatik dehası ile Hatay'ın anavatana katılmasının yolunu açmıştır" ifadesini kullandı.

Hatay Cumhuriyeti Parlamentosunun Türkiye Cumhuriyeti ile bütünleşme kararı almasının, Türkiye Cumhuriyeti'nin Lozan Anlaşması'ndan sonra elde ettiği en önemli uluslararası başarı olduğunu belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

"Elde edilen bu kazanım ile Misak-ı Milli ile belirlenen sınırlarımızın güney hattı tahkim edilmiştir. Bu vesileyle Hatay'ın anavatana katılışının 76. yılını bir kez daha kutluyorum. Farklı inanç ve medeniyetlerin yüzlerce yıldır barış içinde bir arada yaşadığı Hatay'ın anavatanla bütünleşmesinde büyük katkısı olan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere büyük devlet adamı Tayfur Sökmen'i ve bütünleşmede imzası bulunan bütün merhum parlamenterleri rahmet ve şükranla anıyorum."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hatay'ın Anavatana Katılışının 76. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement