Hayata Dönüş Operasyonu" Soruşturması - Son Dakika
Güncel

Hayata Dönüş Operasyonu" Soruşturması

Kamuoyunda "Hayata Dönüş Operasyonu" olarak bilinen 2000 yılındaki cezaevi isyanlarının bastırılmasıyla ilgili soruşturmayı geciktirdiği iddiasıyla hakkında dava açılan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ali İhsan Demirel'in yargılanmasına, Yargıtay 5. Ceza Dairesinde devam edildi.

25.02.2015 17:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kamuoyunda "Hayata Dönüş Operasyonu" olarak bilinen 2000 yılındaki cezaevi isyanlarının bastırılmasıyla ilgili soruşturmayı geciktirdiği iddiasıyla hakkında dava açılan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ali İhsan Demirel'in yargılanmasına, Yargıtay 5. Ceza Dairesinde devam edildi.

Demirel, savcı olması nedeniyle ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 5. Ceza Dairesinde yargılanıyor.

Sanık Demirel'in duruşmalardan vareste tutulduğu için katılmadığı duruşmaya, müdahil avukatları ile Türkiye Barolar Birliği ve Ankara Barosu Avukat Hakları Merkezi'nden gözlemci avukatlar katıldı.

Duruşmada, sanık Demirel'in Daire'ye dün gönderdiği 11 sayfalık savunması, avukatlara dağıtıldı.

Müdahil avukatlarından Ömer Kavili'nin, sanık Demirel'in duruşmadan vareste tutulması kararının kaldırılması talebi, heyet tarafından reddedildi.

-Savcı Demirel'in savunması

Sanık Savcı Demirel, mahkemeye sunulan dilekçesinde, Hayata Dönüş Operasyonu ile ilgili soruşturmanın karmaşık bir dosya olduğunu, olayın sorumlusu olduğu iddia edilen 39 asker hakkında açılan davanın hala devam ettiğini belirtti.

Kendisiyle ilgili iddiaların gerçek dışı, abartılı olduğunu ve kendisine isnat edilen suçların yasal unsurlarının oluşmadığını savunan Demirel, "Görevimde çok çalışkanım, çok titizim. Bu herkes tarafında da bilinir" ifadelerini kullanarak, beraatını talep etti.

-Müdahil avukatları

Savcı Demirel'in savunmasıyla ilgili söz alan Avukat Kavili, İstanbul'da görevli Savcı Demirel'in Ankara'da görevlendirildiğini belirterek, Demirel'in adeta ödüllendirildiğini savundu.

"Bu sanık herhangi bir sanık değildir. Sanık, insanlık suçu niteliğindeki suçları ortaya çıkarmamıştır" diyen Kavili, Demirel'in, Budapeşte ilkeleri gereği, "etkili ve tarafsız soruşturma yapma ödevi"ni yerine getirmediğini öne sürdü.

Kavili, "Sanık, suçları ortaya çıkarmamak için elinden geleni yapmış, katliam operasyonuna katılan devletin kadrolu memurlarının adını soyadını adresini dahi öğrenmemiştir. Olayları emredenlerin adını ortaya çıkarmamış, kullanılan silahları belirlememiştir. Bunları büyük bir devlet terbiyesi içinde yapmıştır" diye konuştu.

Diğer müdahil avukatları da Savcı Demirel'in cezalandırılmasını talep etti.

Duruşmaya verilen aranın ardından ara karar okundu. Yargıtay 5. Ceza Dairesinde yeni görevlendirilen 3 üye nedeniyle dosyanın incelenmesi için duruşmanın ertelenmesine karar verildi.

Savcı Demirel hakkındaki şikayetler

Mağdur aileleri, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ali İhsan Demirel hakkında, "operasyonun sorumluları hakkında 10 yıl boyunca dava açmadığı, 2010 yılında ise sadece 39 ere dava açıldığı" gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.

Bakırköy 15. Ağır Ceza Mahkemesi, Demirel hakkında, "görevinin gereklerine aykırı hareket etmek, görevini ihmal etmekten" kamu davası açmıştı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, sanık Demirel hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun 257. maddesi gereğince "görevi kötüye kullanma" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesini istemişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hayata Dönüş Operasyonu' Soruşturması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement