Hayatını 'Otistik' Kızının Eğitimine Adadı - Son Dakika
Güncel

Hayatını 'Otistik' Kızının Eğitimine Adadı

Hayatını \'Otistik\' Kızının Eğitimine Adadı

–konya'da 1 çocuk annesi Fadime Toptaş, 3 yaşındayken 'otizm' teşhisi konulan ve şimdi 9 yaşında olan kızı Emine'yi rehabilitasyon eğitimi için 3 yıl köyden kent merkezine getirdi.

27.05.2016 09:47

–konya'da 1 çocuk annesi Fadime Toptaş, 3 yaşındayken 'otizm' teşhisi konulan ve şimdi 9 yaşında olan kızı Emine'yi rehabilitasyon eğitimi için 3 yıl köyden kent merkezine getirdi. Aile daha sonra da kızlarının eğitimi için köyden kente merkezine taşındı.

27 yaşındaki ev kadını Fadime Toptaş ve güvenlik görevlisi 30 yaşındaki Mehmet Ali Toptaş'ın, kızları Emine'ye 3 yaşında iken 'otizm' teşhisi kondu. Bunun üzerine Toptaş çifti, kızlarının rehabilitasyon eğitimi almasına karar verdi. Oturdukları eskiden belde olan Kızılören Mahallesi'nde rehabilitasyon merkezi olmadığı içinde Emine, Konya kent merkezindeki rehabilitasyon merkezinde eğitim almaya başladı. Fadime Toptaş da kızının bakımı ve rehabilitasyon eğitimi için yaklaşık 3.5 yıl boyunca haftanın 2 günü belde otobüsüyle Kızılören'den Konya'ya gelip, eğitim almasını sağladı. Hayatını kızının eğitimine ve sağlığına adayan Fadime Toptaş, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Kızım Emine, 3 yaşına geldiğinde sürekli bağırıp, ağlıyordu, kendi etrafında dönerek farklı hareketler yapıyordu. Götürdüğümüz doktorlar tarafından otistik teşhisi konuldu. Daha sonra tedavisi için girişimlerde bulunduk. Rehabilitasyon eğitimi alması gerektiği söylendi. Meram İlçesine yaklaşık 45 kilometre uzaklıktaki Kızılören'de oturduğumuz için Konya'da bir merkez bulduk. 3,5 yıl boyunca kızımın eğitim alabilmesi için haftanın 2 günü rehabilitasyon merkezine getirmeye başladım. O dönemde köyde oturduğum için çok zorluklar çektim."

Daha sonra Konya'ya taşınmak zorunda kaldıklarını ifade eden Toptaş, "Kızım 6 yıldır eğitim görüyor. Aldığı bu eğitimlerle neredeyse normal bir çocuk haline geldi. Artık rahat bir şekilde kendisini ifade edebiliyor. Eski hırçınlığı kalmadı. Aldığı konuşma ve davranış eğitimiyle normal bir hayat sürmeye başladı. Ama ben hiçbir zaman umudumu kaybetmedim. Kızım için Konya'ya taşındım. Hiç ara vermeden eğitim almasını sağladım. Bu bizim için yorucu bir süreç oldu. Ama meyvelerini şimdi almaya başladık. Artık spor yapmaya başladı. Son olarak Antalya'da otistik çocuk kategorisinde yapılan atletizm yarışında dereceye girerek madalyalar aldı. Bu hem bizi hem de kendisini gururlandırıyor" diye konuştu.

Emine Toptaş'ın eğitim aldığı rehabilitasyon merkezi psikologu Sema Kavak da küçük Emine'nin sadece insanlarla iletişim kurma konusunda biraz sıkıntısının kaldığını ve önümüzdeki süreçte bu probleminde tamamen ortadan kalkacağını söyledi.

- Konya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hayatını 'Otistik' Kızının Eğitimine Adadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement