Hayvan Arzı Artışı ile Et Fiyatlarındaki Yükseliş Önlenecek" - Son Dakika
Ekonomi

Hayvan Arzı Artışı ile Et Fiyatlarındaki Yükseliş Önlenecek"

SETBİR Başkanı Ilgaz: "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ülkemizdeki besicilerin zarar etmesini önleyecek tedbirlerle birlikte besilik hayvan arzını artırmayı ve orta vadede kırmızı et fiyatlarındaki yükselişin önüne geçmeyi hedefliyor" "Şu anda yaklaşık 1 milyon ton olan kırmızı et üretimimizin.

26.09.2014 13:01

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Zeki Ilgaz, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ülkemizdeki besicilerin zarar etmesini önleyecek tedbirlerle birlikte besilik hayvan arzını artırmayı ve orta vadede kırmızı et fiyatlarındaki yükselişin önüne geçmeyi hedefliyor" değerlendirmesinde bulundu.

SETBİR Başkanı Ilgaz, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kurban seçimi ve kesimi konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi.

Kurban Bayramı'nın Türkiye'de kırmızı et tüketimine katkı sağladığını belirten Ilgaz, bayram öncesinde hayvan hareketleri nedeniyle hayvan hastalıklarının yayılma olasılığının olduğunu ve bunu önlemeye yönelik tedbirler alınması gerektiğini ifade etti.

Ilgaz, kurbanlık olarak sevk edilecek hayvanların önce muayene ve gerekli kontrollerinin yapılması gerektiğini vurgulayarak, hayvancılık işletmelerinde doğrudan yapılan satışlar hariç, kurbanlık hayvanların hayvan pazarları, canlı hayvan borsası, hayvan park ve panayırlarının yanı sıra Kurban Hizmetleri Komisyonlarınca belirlenen kurbanlık hayvan satış yerlerinde ve özel kurbanlık kesimi yapacak işletmelerde alınıp satılabildiği anlattı.

Kurban kesimi gerçekleştirilen yerlerde çevre temizliğine uygun olarak kesim yapılmasının önemine dikkati çeken Ilgaz, ayrıca dişi hayvan kesilmemesi için gösterilecek hassasiyet de hayvan varlığının devamının sağlanması için önemli olduğunu vurguladı.

Ilgaz küçükbaş hayvanları önerdi

Ilgaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinden alınan verilere göre ülke genelinde bu yıl kurban olarak kesilebilecek 1 milyon 207 bin 608 büyükbaş ve 3 milyon 645 bin 918 küçükbaş hayvan bulunduğunun bilgisini verdi.

Geçen yıl Kurban Bayramı'nda Türkiye genelinde toplam 851 bin 948 büyükbaş ve 2 milyon 331 bin 917 küçükbaş hayvan kesildiğini aktaran Ilgaz, dini vecibeler yerine getirilirken hayvan varlığının devamı ve arz fazlalığı nedeniyle küçükbaş hayvanlara yönelme önerisinde bulundu.

Zeki Ilgaz, artış gösteren kırmızı et fiyatlarına da değinerek, şunları kaydetti:

"2013 yılı sonu ve 2014 yılı başlarındaki kuraklık, yem hammadde fiyatlarında artışı beraberinde getirdi. Aynı dönemde, besilik hayvan arzında meydana gelen azalma, besilik genç dana fiyatlarında artışa sebep oldu. Bu artış, kırmızı et fiyatlarına yansıdı. Bu nedenlerle özellikle Ramazan ayından başlamak üzere, turizm sezonu boyunca kırmızı et fiyatları arttı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bu artışın önüne geçmek maksadıyla, Kurban Bayramı'ndan sonra gelmek koşuluyla besilik dana ithalatının belirli koşullarla önünü açtı. Bu sayede, ülkemizdeki besicilerin zarar etmesini önleyecek tedbirlerle birlikte, besilik hayvan arzını artırmak ve orta vadede kırmızı et fiyatlarındaki yükselişin önüne geçmek hedeflenmektedir."

"Et tüketimimiz dünya ortalamasının altında"

Vatandaşların daha ucuz olması sebebiyle beyaz et tüketimini tercih ettiğini anlatan Ilgaz, Türkiye'de kişi başı yıllık et tüketiminin 5-6 kilogram balık, 11-13 kilogram kırmızı et ve 19-20 kilogram beyaz et olarak bir dağılım gösterdiğini ifade etti.

Ilgaz, Türkiye'de toplam 35-36 kilogram civarında olduğu tahmin edilen kişi başına yıllık et tüketiminin, 38-40 kilogram civarındaki dünya ortalama rakamının altında kaldığına işaret etti.

Türkiye'de refah düzeyi arttıkça, kırmızı ete olan talebin artmaya devam edeceğini belirten Ilgaz, "Şu anda yaklaşık 1 milyon ton olan kırmızı et üretimimizin en az 1,5 milyon tona çıkması, vatandaşlarımızın yeterli ve sürekli kırmızı et tüketimini sağlamayı dengeleyecektir. Bunun için kapasitelerimiz yeterlidir. Önemli olan arzın sürekli ve istikrarlı olmasının sağlanmasıdır" ifadelerini kullandı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Hayvan Arzı Artışı ile Et Fiyatlarındaki Yükseliş Önlenecek' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement