Hazır Giyim Terzileri Etkiliyor - Son Dakika
Yerel

Hazır Giyim Terzileri Etkiliyor

Manisa'da 45 Yıldır Terzilik Yapan 57 Yaşındaki Mehmet Algın, Dünyanın En Eski Mesleklerinden Olan Terziliğin, Teknolojiye Yenik Düşmek Üzere Olduğunu İfade Etti.

15.02.2011 17:45

Manisa'da 45 yıldır terzilik yapan 57 yaşındaki Mehmet Algın, dünyanın en eski mesleklerinden olan terziliğin, teknolojiye yenik düşmek üzere olduğunu ifade etti.

Algın, AA muhabirine yaptığı açıklamada terzilerin günümüzde artık tamirat yapan, paça kıvıran kişiler olarak algılandığını kaydetti.

Elbise diktirmek için çok az müşteri geldiğini belirten Algın, "Terzi denildiği zaman tamirat akla gelmeye başladı. Öz eleştiri yapmamız gerekirse, bizler de teknolojiye ayak uyduramadık. Terzilik bir sanat. El emeği ve göz nurunu da içinde barındırır. Artık tamirat yapmaktan, paça katlamaktan, yeni elbise dikmeyi unuttuk"dedi.

Terziliğe 1946 yılında başladığını anlatan 76 yaşındaki Çetin Bacak ise 1985'e kadar vatandaşların giyim ihtiyacının terziler tarafından karşılandığını kaydetti.

Kendisinin hala sipariş üzerine iş yapmaya çalışan ender terzilerden olduğunu ifade eden Bacak, şunları belirtti:

"Mesleğin en büyük sırrının gelen modayı takip etmek ve müşterinin istekleri doğrultusunda uygulamaktır. Terziler modaya ayak uydurmak mecburiyetindedir. Ben hala terzi dükkanımın kapısına 'tamirat yapılır, paça kıvrılır' yazısı asmamaya direniyorum. Sipariş üzerine dikimler yapmaya devam ediyorum. Bizim diktiğimiz elbiseler de aslında yeni nesil gençlerin çok hoşuna gidiyor. Yakın çevremden de biliyorum. Giydikleri zaman çok güzel olduğunu ifade ediyorlar. Ancak elbiseyi kıvırdıkları zaman o markayı illa görmek istiyorlar."

Manisa Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Naci Kömüldaş son yıllarda dükkan açmak için odaya başvuranların bir konfeksiyon ve tekstil atölyesinden emekli olmuş kişilerden oluştuğuna işaret etti.

Kömültaş, terziliğin de kaybolan el sanatları kategorisinde değerlendirilerek gelir vergisinden muaf tutulmasının bu mesleği teşvik edeceğini belirtti.

- MANİSA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Hazır Giyim Terzileri Etkiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement