Heyelan Tehlikesine Rağmen Evlerini Terketmiyorlar - Son Dakika
Yerel

Heyelan Tehlikesine Rağmen Evlerini Terketmiyorlar

Samsun'un Çarşamba ilçesinde heyelan nedeniyle bazı evlerin bir kısmı çökerken bazılarının içinde ve dışında çatlakların oluşmasına rağmen vatandaşlar evlerini terk etmiyor.

01.12.2011 11:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun'un Çarşamba ilçesinde heyelan nedeniyle bazı evlerin bir kısmı çökerken bazılarının içinde ve dışında çatlakların oluşmasına rağmen vatandaşlar evlerini terk etmiyor.

Ağcagüney Belediye Başkan Vekili Mustafa Göz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Samsun'un içme suyunu karşılayan Çakmak Barajı'ndaki sızıntılar nedeniyle 2 yıl önce beldede bulunan evlerin yer aldığı alanda heyelanın başladığını söyledi.

Devam eden heyelan nedeniyle beldedeki bir çok evde hasar oluştuğunu ifade eden Göz, şunları kaydetti:

"Beldemizin yolları, tarlalar ve evlerde heyelan yüzünden göçükler meydana geldi. Heyelanın sürekli devam etmesi nedeniyle kalıcı çözüm üretemiyoruz. Belediye olarak yaptığımız araştırmada Çakmak Barajı'nın sızıntısı nedeniyle bu heyelanların oluştuğunu tespit ettirdik. DSİ 7. Bölge Müdürlüğü bölgede şuan bir inceleme başlattı. Bu incelemenin hızlı yapılmasını istiyoruz. Çünkü daha büyük zayiatlar vermeden bu heyelanı atlatmak istiyoruz. Beldemizde hasar görmüş 40 ev var, bunlardan 10'unun acilen boşaltılması gerekiyor ancak vatandaşlar, hayvanını, bağını ve bahçesini terk etmek istemediklerinden bir türlü tahliyeye yanaşmıyor."

Ev sahiplerine evlerini tahliye etmeleri yönünde tebligat gönderdiklerini vurgulayan Göz, "Evlerini boşaltan ve kiraya çıkan ailelerin 2 yıllık kirasını devlet karşılayacak. Ancak, beldede kiralık ev bulunamaması nedeniyle vatandaşlar hayvanını ve tarlasını bırakıp gitmek istemiyor. Biz sürekli vatandaşla diyalog içinde onları ikna etmeye çalışıyoruz. Vatandaşımız evlerinde korku içinde yaşamalarına rağmen evlerini terk etmiyor. Bağını ve bahçesini terk etmeyen vatandaşlarımız için beldeye acilen kalıcı konutlar yapılarak vatandaşların buralara yerleştirilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

-"Bir gün sonumuz Van gibi olacak"

Van'daki vatandaşlar gibi bir gün yıkılacak evlerin altında kalacaklarını ifade eden Fatma Yılmaz, "Evimizden çıkmamız için bize tebligat yapıldı. Bu evde yaşamaya korkuyoruz ama yapacak başka bir şeyimiz de yok. Çıkar yolumuz yok. Allah bize acıyor, evler yıkılmıyor demek ki. Bir gün Van'daki gibi evler üzerimize yıkılacak. Gazetelerde diyecekler 10 kişi enkaz altında kalmış 10 kişi ölmüş. Kalıcı konutlar yapılmadığı takdirde sonumuz bizimde böyle olacak" diye konuştu.

Belde halkından Şükran Yılmaz ise evlerinin kaydığını gece olunca daha net hissettiklerini belirterek, "Her gece yıkılacak diye korkuyorum. Bazen pencere camları kırılıp başımıza dökülüyor, bazende çatlayan duvarlardan parçalar düşüyor. Çatlak yerleri tekrar sıva yaparak oturmaya devam ediyoruz. Çocuklarımla buradan taşınmak istiyoruz ama eşimi ikna edemediğimiz için oturuyoruz. Eşim bağ bahçe yüzünden buradan ayrılmak istemiyor. İl Afet Acil Durum Müdürlüğü ekipleri bize, 'evi acilen boşaltın' dedi. Ama bağımıza bahçemize yakın kalıcı bir yer olmadığı için çıkamıyoruz" ifadesini kullandı.

Heyelan nedeniyle evi zarar gören Fadime Aydın da çaresiz bırakıldıklarını öne sürerek, şöyle konuştu:

"Devlet bize ne zaman sahip çıkacak. 600 lira emekli maaşı ile geçinmeye çalışıyoruz. Küçük bir fındıklığımız, 2 tane hayvanımız var. Bu gelirle ayakta durmaya çalışıyoruz. Her gün evin içinde sabaha kadar gözyaşı döküyorum. Bize sahip çıkan yok. Van'daki vatandaşlara nasıl sahip çıkıyorlarsa bize de sahip çıkılsın. Van gibi olduktan sonra mı, devlet bize sahip çıkacak. Ev üzerimize yıkılacak diye çocuklarımı şehir merkezinde bulunan akrabalarımın yanına gönderdim. 2 yıldır onlarda korkudan evine gelemiyor. Devletin bir an önce kalıcı evler yaparak bizi oraya yerleştirmesini bekliyoruz."

Bağı ve bahçesininden uzaklaşmak istemediği için evinden ayrılmayan İsmail Aydın ise "Bizim hayvanımız, bağımız, bahçemiz, traktörümüz her şeyimiz burada. Bunları bırakıp nasıl başka bir yere gidelim. Gitme imkanımız hiç yok. Beldede kiralık ev yok. Evimizi de terk edemiyoruz. Evin bir gün üzerimize yıkılmasını bekliyoruz" dedi.

- SAMSUN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Heyelan Tehlikesine Rağmen Evlerini Terketmiyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement