Hollanda'da Alkol Suçlarına Önlem! Ayak Kelepçesi ile Denetim Sağlanacak - Son Dakika
Dünya
BBC

Hollanda'da Alkol Suçlarına Önlem! Ayak Kelepçesi ile Denetim Sağlanacak

Hollanda\'da Alkol Suçlarına Önlem! Ayak Kelepçesi ile Denetim Sağlanacak

Hollanda'da alkole bağlı olarak suç işleyenlere yönelik alkol kelepçesi geliştirildi. İdrar testine gerek kalmadan vücuttaki ter ile alkol seviyesi öğrenilecek.

16.01.2017 16:26  Güncelleme: 17:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Daha önce İngiltere ve ABD'nin de denediği ayak kelepçesi uygulaması Hollanda'da deneme sürecine girdi. Alkolün kötüye kullanımını engellemek isteyen hükümet, yeni uygulamayı resmen başlattı.

100 KİŞİ ÜSTÜNDE DENENDİ

Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanlığı tarafından gündeme getirilen proje, pazartesi günü deneme olarak hayata geçirildi. Rotterdam ve Doğu Hollanda'daki 100 deneğe alkol kelepçesi takıldı. Ayak bileğine takılan kelepçe sayesinde, idrar tahliline gerek kalmadan suçlunun vücudundaki alkol seviyesi ölçülebilecek. Sonuçlar ise denetim merkezine iletilecek.

ALKOLÜN KÖTÜYE KULLANIMI HOLLANDA'YA 3 MİLYAR EURO'YA MAL OLUYOR

Başsavcı Kitty Nooy, şiddet suçlarına dayalı birçok sabıka dosyasında alkol kullanımının ön plana çıktığını belirterek, trafik kazalarına da büyük ölçüde alkolün rol oynadığını ifade etti.

Güvenlik ve Adalet Bakanlığı verilerine göre, alkolün kötüye kullanımı Hollanda'ya yıllık 3 milyar euro'ya maloluyor. Hollanda'da yılda 500 civarında kişi alkol yasağı cezası alıyor.

İNGİLTERE, ALKOLÜN KÖTÜ KULLANIMINI ÖNLEMEYİ YÜZDE 90'A TAŞIDI

Başsavcı Nooy, alkol kelepçesi uygulamasının deneme safhasında olduğunu söyleyerek, yaygın kullanıma uygun olup olmadığını inceleyeceklerini belirtti.

Hollanda hükümeti, ABD ve İngiltere'de uygulanan alkol kelepçesinin başarılı olduğunu, İngiltere'de kelepçenin alkol kullanımını önleme oranını yüzde 90'a taşıdığını açıkladı. Bu nedenle projenin Hollanda'da uygulanabileceği belirtildi.

ALKOLE BAĞLI SUÇLARA KARIŞANLAR SÜREKLİ GÖZLENECEK

Projenin başarılı olması halinde 'alkol kelepçesi' yasa kapsamına alınacak. Bakanlığa göre, alkole bağlı suçlara karışanların sürekli gözlemlenmesi, etkili sonuç veriyor. Alkole bağlı suç işleyenlere profesyonel yardım da veriliyor.

PİLOT UYGULAMA 1 YIL SÜRECEK

Başsavcı Nooy'a göre alkol kelepçesi, ciddi bağımlılığı olmayan ve alkol nedeniyle aile içi şiddet ya da trafik kazası gibi ceza gerektirecek olaya karışmış yetişkinler için kullanılacak.Alkol kelepçesi, henüz yasal bir zorunluluk değil. Pilot uygulama bir yıl sürecek.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Hollanda'da Alkol Suçlarına Önlem! Ayak Kelepçesi ile Denetim Sağlanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

BBC

Advertisement