Huzurevi Sakinlerine "Depresyon ve Yaşam Kalitesi" Araştırması - Son Dakika
Yerel

Huzurevi Sakinlerine "Depresyon ve Yaşam Kalitesi" Araştırması

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, huzurevi sakinlerinde depresyon ve yaşam kalitesi araştırması yaptı.

16.07.2015 12:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, huzurevi sakinlerinde depresyon ve yaşam kalitesi araştırması yaptı.

İEÜ'den yapılan açıklamaya göre, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Melahat Kızıl başkanlığında, "Huzurevinde Yaşayan Yaşlılarda Depresyon ve Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi" konulu araştırmada İzmir Büyükşehir Belediyesi Gürçeşme Zübeyde Hanım Huzurevi'nde kalan ve kendi temel ihtiyaçlarını karşılayabilen 65 yaş üstü 74 kişi üzerinde çalışma yapıldı.

Katılımcıların yüzde 29,8'inde depresyona rastlanmazken, yüzde 48,6'sında "hafif", yüzde 21,6'sında ise "yoğun" düzeyde depresyon saptandı. Araştırmada, gelir düzeyi, eğitim durumunun düşmesi, egzersiz yapılmaması, kronik hastalıkların çoğalmasının depresyonu arttıran etkenler olarak belirlendiği bildirildi.

Açıklamada, çalışma hakkında bilgi veren Kızıl, yaşam kalitesinin toplumların genel refah düzeyini ifade ettiğini belirtti.

Depresyon oranının artmasının yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini aktaran Kızıl, "Özellikle sağlık ve huzurevi çalışanları ile yaşlı yakınlarının depresyon yönünden yaşlıları gözlemeleri gerekir. Eğitim ve gelir durumu yükseldikçe yaşam kalitesi artmaktadır. Egzersiz de yaşlıların depresyona girme oranlarını azaltıyor. Kronik hastalık oranı arttıkça yaşam kalitesi azalıyor. Bu nedenle yaşlıların yaşam kalitelerini yükseltecek egzersizler, iyi beslenme, sosyalliklerinin artırılması gibi önlemler alınmalıdır" görüşlerini aktardı.

Kızıl, açıklamada çalışmada elde ettikleri verilerle ilgili şu bilgileri aktardı:

"Katılımcıların yüzde 32,4 çocuksuz, yüzde 43,2 ise 7 yıldan fazla süredir kurumda kalıyor. Yüzde 36,5 hiç ziyaret edilmiyor, yüzde 37,8 'mümkün olsa' yaşamak için kendi evini tercih ediyor, yüzde 67,6'sının en az bir kronik rahatsızlığı bulunuyor."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Huzurevi Sakinlerine 'Depresyon ve Yaşam Kalitesi' Araştırması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement