I. Milletlerarası Kafkas Türkologları Çalışma Toplantısı - Son Dakika
Kültür Sanat

I. Milletlerarası Kafkas Türkologları Çalışma Toplantısı

Yunus Emre Enstitüsü ve Türk Dil Kurumu iş birliği ile düzenlenen "1. Milletlerarası Kafkas Türkologları Çalışma Toplantısı" başladı.

28.11.2015 14:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yunus Emre Enstitüsü ve Türk Dil Kurumu iş birliği ile düzenlenen "1. Milletlerarası Kafkas Türkologları Çalışma Toplantısı" başladı.

İstanbul Sura Hagia Sophia Hotel'de yapılan toplantıya, Dışişleri Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yönetici ve uzmanlar katıldı.

Toplantının açılışında konuşan, Yunus Emre Enstitü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, daha iyi işler çıkarma çabasından dolayı bu çalışma toplantılarının yapıldığını belirterek, "Yurtdışındaki Türkoloji bölümlerinin mesaisinin, çalışmasının önemli bir kısmının Türkçe öğretimiyle alakalı olduğunu düşünürsek, meslektaşlarımızı tanımak, onlarla bir araya gelmek, onların problemlerini dinlemek ve karşılıklı olarak bu problemlerin çözümünde destek sağlayabiliyorsak, bunların ne olabileceğini öğrenmek, yani meslektaşlarımızla yakınlaşmak istiyoruz" dedi.

Önceki çalışmalarının verimli sonuçlarını gördüklerine vurgu yapan Develi, şunları kaydetti:

"Türkoloji adını verdiğimiz bir projemiz var. TİKA tarafından başlatılan bu proje bize devredildi ve bizim tarafımızdan sürdürülüyor. Yurtdışındaki Türkoloji bölümleriyle bir protokol imzalayarak, talep halinde oralara üniversitelerimizden öğretim görevlisi gönderme, ders materyali desteği sağlama ve o ülkelerdeki hocaların veya öğrencilerin kimi projelerine destek sağlama çabalarının tümüdür Türkoloji Projesi. Bu proje kapsamında da düşünebilirsiniz bu çalışmaları."

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Mustafa Sinan Kaçalin, Türkçe'nin çok geniş bir coğrafyada konuşulduğuna dikkati çekti.

Çalışma toplantılarında bir araya gelen kişilerin birbirini tanıma fırsatı bulamadığını kaydeden Kaçalin, şu bilgileri verdi:

"Bir toplantı yaptığımızda, çok çeşitli bilim adamları, bu toplantının içerisinde oluyor. Eski metinleri, günümüzün Türkçe problemlerini ve başka seviyelerde özel gruplar olarak çalışanlar. Dolayısıyla geniş bir toplantı içerisinde, meslektaşınızı bulamıyorsunuz, tanışamıyorsunuz. Öyle bir yol izledik ki Kafkas Toplantısı diyelim ve Kafkas bölgesindeki meslektaşlar birbirini tanısın. Değerli hocalarımızı, dar çalışma alanı içerisinde daha iyi, daha derinlemesine tanımak fırsatı yakalayacağız. TDK'nın da Kafkasya üzerinde neşriyatları, bilgileri, hassasiyetleri ve geleneği var."

Kafkas ülkeleri ve Türkiye Üniversitelerinin Türkoloji Bölümlerinden 50'ye yakın Türkoloğun katıldığı toplantının ilk gününde, Türkiye'nin, dünya ve Kafkas Türkoloji'sine katkıları ele alınacak, Kafkas Türkologlarının da Türkoloji Bölümlerinin sorunları ile ilgili düşüncelerini, ilgili kurumlarla istişare etmeleri sağlanacak.

Yarın sona erecek programın akademik kısmı olan ikinci günde, bölge ve genel değerlendirme raporları sunulacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat I. Milletlerarası Kafkas Türkologları Çalışma Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement