İçi Temiz Dışı Temiz Denizlerimiz" Kampanyası - Son Dakika
Yerel

İçi Temiz Dışı Temiz Denizlerimiz" Kampanyası

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca denizlerin temizlenmesi amacıyla hazırlanan "İçi Temiz Dışı Temiz Denizlerimiz" kampanyası, Sakarya'nın Karasu ilçesinde düzenlenen törenle başlatıldı.

01.06.2015 14:09

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca denizlerin temizlenmesi amacıyla hazırlanan "İçi Temiz Dışı Temiz Denizlerimiz" kampanyası, Sakarya'nın Karasu ilçesinde düzenlenen törenle başlatıldı.

Karasu Kentpark'ta düzenlenen törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, projeye destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Öztürk, Türkiye'nin "Mavi Bayrak" sayısı bakımından İspanya'nın ardından ikinci sıraya yükseldiğini, denizlere girilebilirlik açısından da dünyanın en iyi ülkeleri arasında yer aldığını söyledi.

Projelerle denizleri temizleyeceklerini, daha kaliteli deniz ve sahiller oluşturacaklarına ifade eden Öztürk, şöyle konuştu:

"Atık su arıtma ve katı atık bertaraf tesislerinin sayısını artırarak, karadan gelen kirlilikleri minimize edip denizlerimizi daha kaliteli ve sağlıklı hale dönüştüreceğiz. Bunun için yerel yönetimlerimizle çalışıyoruz. Bakanlığın yürüttüğü çalışmalar neticesinde 2002'de 145 olan yerleşim yerindeki evsel atık su arıtma tesislerinin sayısı, bugün 595'e çıktı. Yine 2002'de belediye nüfusunun yüzde 35'inde atık su arıtma hizmeti verilirken, bugün bu değer yüzde 77'ye ulaşmıştır. İnşallah bu oran 2017'de yüzde 85'e çıkarılacak. 2023'te arıtılmayan hiçbir evsel atık, su, deniz ve akarsularımıza verilmeyecektir. Ayrıca, 2003'te 15 katı atık depolama tesisi varken, bu rakam bugün 80'e çıkmıştır. Bu tesislerle bin 78 belediyeye, yani 48,5 milyon kişiye hizmet verilmektedir."

Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu da Karadeniz'de "Rehber" ve "Neveser" adlı iki batık Osmanlı gemisi bulunduğunu belirterek, bu gemilerin bulunması ve su altı turizminin çeşitlendirilmesi konusunda çalışma yapılmasını beklediklerini kaydetti.

Halk oyunu ekibinin gösteri sunduğu törende, 2. Dünya Savaşı sırasında Alman donanmasının aldığı kararla Karasu sahili açığında batırılan U-20 denizaltısına yapılan dalışın görüntüleri izlendi.

Daha sonra Öztürk ve davetliler, denizaltının temizlenmesiyle ortaya çıkan deniz çöpleri ve ağlar ile denizaltının temizlenmeden önceki ve sonraki halini gösteren fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İçi Temiz Dışı Temiz Denizlerimiz' Kampanyası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement