İhsan Ozanoğlu'nun Ölümünün 35. Yılı - Son Dakika
Kültür Sanat

İhsan Ozanoğlu'nun Ölümünün 35. Yılı

Başta "Çanakkale Türküsü" olmak üzere çok sayıda eseri TRT repertuvarına kazandıran ozan İhsan Ozanoğlu, ölümünün 35. yılında Kastamonu'daki kabri başında anıldı.

13.02.2016 16:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başta "Çanakkale Türküsü" olmak üzere çok sayıda eseri TRT repertuvarına kazandıran ozan İhsan Ozanoğlu, ölümünün 35. yılında Kastamonu'daki kabri başında anıldı.

Ozanoğlu'nun, merkeze bağlı Duruçay köyündeki mezarı başında, ailesi, protokol üyeleri ve vatandaşların katılımıyla tören düzenlendi. Burada Kur'an-ı Kerim okunarak, dua edildi.

Vali Şehmus Günaydın, yaptığı konuşmada, "Çanakkale içinde vurdular beni" mısralı eserin şairi Ozanoğlu'nu rahmet ve minnetle yad ettiğini söyledi.

Ozanoğlu'nun çok önemli eserler ortaya koyduğunu dile getiren Günaydın, "Bu değerli insanımızı hem Kastamonu hem de ülke geneline tanıtamadığımızı düşünüyorum. Bu hepimizin eksiği, bunu kabul etmemiz gerekir" dedi.

Belediye Başkanı Tahsin Babaş da Kastamonu'nun yetiştirdiği saz şairi Ozanoğlu'nun, edebiyatçı, öğretmen gibi birçok özelliği bulunduğunu ifade etti.

Geçmişini bilmeyenin, geleceğine yön veremeyeceğine dikkati çeken Babaş, "Onun için böyle bir alimin varlığını hiçbir zaman unutmuyoruz. Kendisini rahmetle, minnetle anıyorum. Ailesinden de onu unutturmamalarını istirham ediyorum. Şairimiz Türkiye ve dünyaya anlatılmalıdır" diye konuştu.

"Çanakkale Türküsü'nü 1948'de TRT arşivine teslim etmiştir"

Şairin oğlu Günay Ozanoğlu ise babasının hayatının çalışmakla geçtiğini vurgulayarak, "Ölene kadar Kur'an-ı Kerim tefsiri kitabı üzerinde çalıştı. Çok sayıda yayınlanmış eseri var. 95 civarında türkünün telif hakkının sahibi. Çanakkale Türküsü bunların başında gelir" dedi.

Babasının bilgisini paylaştığını, karşılıksız dersler verip öğrenciler yetiştirdiğini dile getiren Ozanoğlu, şunları kaydetti:

"Hep okuyarak, yazarak, ilime ve bilime katkı sağlayarak hayatını sürdürdü. Asıl mesleği öğretmenlikti. Bildiğim kadarıyla annesinden duyduğu ağıda, ezgiye, üzerinde gerekli müzik teknikleri çalışmalarını yaparak son şeklini vermiş ve Çanakkale Türküsü'nü 1948'de TRT arşivine teslim etmiştir. Bu türkünün onda farklı bir yeri vardı ama 'Bunda benim emeğim geçti' ifadesini hiç kullanmazdı."

Türküdeki "aynalı çarşı" ifadesi

Ozanoğlu, babasının, türküde geçen "aynalı çarşı" ifadesinin yanlış anlaşıldığını sık sık vurguladığını, "aynadan, süngülerin parlamasından oluşan ışıldamanın verdiği yansımayı, çarşıdan da can alınıp verilen bir yer olduğunu kastettiğini" söyledi.

Anma töreninin ardından, Kastamonu Belediyesince konuklara ikramda bulunuldu.

İhsan Ozanoğlu

Kastamonu'da 1907'de doğan İhsan Ozanoğu, 1928 yılında atandığı öğretmenliği 1946'ya kadar sürdürdü. Kastamonu yöresine ait türkülerin TRT ve devlet konservatuvarlarına kazandırılması için "kaynak kişi" sıfatıyla emek veren Ozanoğlu, pek çok müzik eserinin kaybolmasını önledi.

Ozanoğlu'nun çalışmaları arasında "Çanakkale Türküsü"nün yanı sıra "Benden Selam Olsun Bolu Beyi'ne", "Sivastopol Önünde Yatan Gemiler", "Mapushane Çeşmesi" gibi eserler bulunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat İhsan Ozanoğlu'nun Ölümünün 35. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement