İkv Başkanı: "Bu Ne İlk, Ne de Son Olacak" - Son Dakika
Ekonomi

İkv Başkanı: "Bu Ne İlk, Ne de Son Olacak"

İKV Yönetim kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Almanya Başbakanı Merkel’in “Türkiye’nin AB üyeliğine halen karşıyım” sözleri ile ilgili açıklama yaptı.

09.10.2015 12:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İKV Yönetim kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Almanya Başbakanı Merkel'in " Türkiye'nin AB üyeliğine halen karşıyım" sözleri ile ilgili açıklama yaptı.

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Almanya Başbakanı Merkel'in basına da yansıyan "Türkiye'nin AB üyeliğine halen karşıyım" sözlerini ile ilgili değerlendirme yaptı. 'Türkiye'nin AB Uzmanı' olma kimliğini 50 yıldır taşıyan bir sivil toplum örgütünün Yönetim Kurulu Başkanı olarak, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in 'Türkiye'nin AB üyeliğine halen karşıyım' şeklindeki değerlendirmelerini üzüntüyle karşıladığını belirten, İKV Başkanı Zeytinoğlu, "Unutulmamalıdır ki Türkiye'nin Avrupa ile olan ilişkileri gelişigüzel evrilmiş bir birlikteliğin ötesinde, 50 yılın aşan bir maziye sahiptir. Bu uzun geçmişte 2015 yılı ile üyelik müzakerelerinin 10'ncu yılına girmiş bulunuyoruz. Başlangıcından itibaren taraflar arasındaki ilişki, ülkemizin AB üyeliği hedef alınarak ve belirli kurallar ekseninde yürütülmüş ve yürütülmektedir. Bu çerçevede tüm ilgili tarafların, Türkiye-AB ilişkilerinin düzenli bir şekilde gelişmesi yönünde tavır alması gerektiğine inanıyorum" dedi.

Elbette Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkanlar olduğunu ve olacağını vurgulayan Zeytinoğlu, ancak bu konuda engelleyici olmama vizyonunu göstermek, Türkiye-AB ilişkilerinin üzerine inşa edildiği temellere saygı duymanın bir gerekliliği olduğunu kaydetti.

İKV Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, değerlendirmesine şu ifadelere yer verdi: "Üzülerek görüyoruz ki Almanya Başbakanı Merkel, bir kez daha, Türkiye'ye ve Avrupa'ya, ülkemizin muhtemel AB üyelik yolunun Berlin'den geçtiğini göstermeye çalışmıştır. Ne var ki bu, Merkel'in bu yöndeki ne ilk, ne de son değerlendirmesi olacaktır. Bu çerçevede bizlerin ülkemizin AB üyeliği ısrarından asla vazgeçmememiz gerekmektedir.

Çünkü nasıl 2004 Genişlemesi Birleşik Avrupa vizyonunun en kritik aşamalarından bir tanesi olmuşsa, Türkiye'nin AB üyeliği, bu vizyonun tamamlayıcısı olacaktır. Son mülteci krizi de açık şekilde göstermiştir ki, bugün Avrupa'nın karşı karşıya kaldığı sorunlara 'Türkiye'siz' çözüm üretmek imkansızdır".

Zeytinoğlu, Türkiye ile üyelik müzakerelerini başlatan vizyona ve liderliğe, her iki tarafta da, bugün daha çok ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi İkv Başkanı: 'Bu Ne İlk, Ne de Son Olacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement