İlber Ortaylı: Demokrasi Nöbetine Gitmedim, Dişim Ağrıyordu - Son Dakika
Güncel

İlber Ortaylı: Demokrasi Nöbetine Gitmedim, Dişim Ağrıyordu

Tarihçi İlber Ortaylı, "Demokrasi nöbetine gittiniz mi?" sorusuna, "İşim vardı gitmedim, dişim ağrıyordu" yanıtını verdi.

28.08.2016 12:40  Güncelleme: 12:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarihçi İlber Ortaylı, "Demokrasi nöbetine gittiniz mi?" sorusuna, "İşim vardı gitmedim, dişim ağrıyordu" yanıtını verdi. " Türkiye'yi cahiller yönetiyor" diyen Ortaylı, "Herkes âlim olmadığına göre cahiller de yönetir. Bütün dünyada bu böyledir. Burada nispeti fazladır. Darbede bile gördük cahil olduklarını." ifadesini kullandı.

'DİŞİM AĞRIYORDU, GİTMEDİM'

Cumhuriyet gazetesinden Ceren Çıplak'a konuşan tarih profesörü İlber Ortaylı'nın öne çıkan ifadelerinden bazıları şöyle:

Demokrasi nöbetine gittiğiniz mi?

İşim vardı gitmedim, dişim ağrıyordu.

Bugünkü Türkiye'nin gidişatını nasıl görüyorsunuz?

Bugünkü Türkiye bir imparatorluk kalıntısı. 3. dünya ülkesinde sandık demokrasisi ve kapitalist kalkınma yöntemleri ile başarlı olmuş, büyük bir sosyo-transformasyon geçirmiş bir ülke. Fevkalede renkli fakat uyuşma ihtimalimiz az. Bu üzücü. Burası çok güzel işler başarmış bir ülke. Bir komplo teorisi değil bu. Türkiye'nin büyümesinden ciddi olarak çekiniyorlar. Bizim sınırlarımızda çatışma isteniyor. Bu bir stratejik gereklilik olarak görülüyor.

Türkiye'nin dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Diploması geleneğindeki zayıflamayı millet ittihatçılara atıyor ama öyle değil. Memuriyetin rutine dönmesi Sultan Abdülhamit devrinin eseridir. Günahı onundur. Bugün dış politikayı makro olarak henüz inceleyemedim, ama çok ciddi bir kadro sorunumuz var. Ahmet Davutoğlu döneminde dış politikamızda çok darbe yediğimiz kanısındayım. Bunlar inşallah kalıcı yaralar değildir. Şu yeni hükümet devrinde inşallah düzelecektir dedikleri gibi.

Yalnız mısınız?

Özel hayatımın büyük bir kısmı kızımla torunuma ait. Diğer kısmı da yazılarıma, kitaplarıma ve gezmelerime, konferanslarıma ait. Allah'a şükür oldukça yalnızım.

İnsan ne için para kazanır?

Para kazanmak yaşamak içindir. Güzel bir yerde, güzel binaların arasında, güzel bir tabiatta yaşamak ve yeme-içme için kazanılmalıdır. Şuurlu yaşamak için para kazanılmalıdır. Bu toplum Ankara'nın doğusundaki insanların hırsına göre yaşıyor. Bütün Karadenizliler partilere girerler ve milletvekili olurlar. Amaçları rahatça müteahhitlik yapmaktır. Parti de seçmezler. AKP, CHP, MHP'ye bak dolu müteahhit görürsün. Üç sene içinde on tane zırt pırt parti değiştiren müteahhit söyleyebilirim sana. Kendilerine de sosyal demokrat diyorlar. Ya sosyal demokrat nedir bilmiyorsun ya da müteahhitliği anlamamışsın. Milletvekillerinin bir sürüsü müteahhit. Çoğu da maalesef avukat. O yüzden hukuk ve inşaat işleri çok iyi yürüyor herhalde! Bu bir tesadüf olamaz. El birliği ile bir yerlere geliyorlar. Bu demokrasi değil o zaman. Böyle demokrasi mi olur? Belediye meclisine memur olan giremiyor! Var mı böyle bir hikâye?

Demokrasiyi nasıl tanımlıyorsunuz?

Demokrasi çok güzel ve sihirli bir kelimedir. Demokrasinin şartlarından biri yazılı kanunlara bağlı olunmasıdır ve üzerinde uzlaşılmasıdır. Yani bir düğüne gittiğiniz zaman hepiniz oynayabilirsiniz fakat hiçbiriniz hangi yöreden hangi partiden olursanız olun gelinle damadın şerefine striptiz yapmazsınız. Herkes kendine göre ahmakça ve arsızca kurallar çıkarmasın. Sen hiç elbisenin poposuna kraliçenin resmini yapıştıran Britanyalı bir komünist gördün mü?

İlber Ortaylı: Demokrasi Nöbetine Gitmedim, Dişim Ağrıyordu

Son Dakika Güncel İlber Ortaylı: Demokrasi Nöbetine Gitmedim, Dişim Ağrıyordu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement