İngiltere'nin "İhvan Mensuplarına" Siyasi Sığınma Hakkı Vermesi - Son Dakika
Güncel

İngiltere'nin "İhvan Mensuplarına" Siyasi Sığınma Hakkı Vermesi

SUKKERİ - İngiltere'nin Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) mensuplarına siyasi sığınma hakkı verme konusundaki düzenlemeleri, Mısırlı siyasi analistler tarafından, İngiliz hükümetinin "İhvan'ı zımnen barışçıl bir teşkilat olarak tanıması" ve "Teşkilatın ülkedeki faaliyetlerinin incelenmesini rafa kaldırması" olarak yorumlandı.

11.08.2016 11:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

RABİ ES-SUKKERİ - İngiltere'nin Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) mensuplarına siyasi sığınma hakkı verme konusundaki düzenlemeleri, Mısırlı siyasi analistler tarafından, İngiliz hükümetinin "İhvan'ı zımnen barışçıl bir teşkilat olarak tanıması" ve "Teşkilatın ülkedeki faaliyetlerinin incelenmesini rafa kaldırması" olarak yorumlandı.

Siyasi analistler, İngiltere'nin İhvan üyelerinin iltica başvurularını kabul etmeye "yeşil ışık" yakmasını AA muhabirine değerlendirdi.

Mısır parlamento üyesi Tarık el-Huli, İngiltere'nin söz konusu kararına ilişkin, "Bu konu, İngiltere'nin cemaat ve parti üyelerine siyasi sığınma hakkı verme konusunda uluslararası politikalarıyla ilgili iç meselesidir ve İngiliz hükümetinin söz konusu Teşkilatın düşüncesini kabul ettiği anlamına gelmiyor." dedi.

İhvan liderlerinden bazılarının 30 Haziran 2013'ten bu yana İngiltere'de ikamet ettiği ve dolayısıyla Mısır ile İngiltere ilişkilerinin söz konusu karardan etkilenmeyeceğini savunan Huli, Kahire'nin bu karardan dolayı Londra'yı kınamasının beklenmediğini ifade etti.

Huli, iki ülke ilişkilerinin zirvede olduğunu vurgulayarak, Mısır hükümetinin aynı zamanda İngiltere'nin İhvan hakkında attığı adımları yakından takip ettiğini belirtti.

- "Rapor İhvan'ın tamamen barışçıl olduğunun kabul edilmesidir"

Londra'daki Eş-Şark el-Arabi Medeniyet ve Strateji Çalışmaları Merkezi uzmanlarından Zahir Salim de İngiltere'nin İhvan üyelerine sığınma hakkı vermesi, "İhvan'ın İngiltere'deki faaliyetlerinin incelenmesi dosyasının rafa kalkması ve tamamen barışçıl olduğunun kabul edilmesidir." değerlendirmesinde bulundu.

Bu kararın bölgesel yansımalarına ilişkin ise Salim, "Bu kararın, Batının genel olarak İslami hareketlere yönelik endişelerini istismar eden ve darbeyle vücut bulan bazı Arap ülkelerine yansımaları olacaktır." diye konuştu.

Salim, bazı Arap ülkelerinin Arap ve yabancı televizyon kanalları aracılığıyla ılımlı İslami hareketlere yönelik kara propaganda için çok fazla çaba ve para harcadığına dikkati çekti.

İngiltere ile Mısır ilişkilerinin bozulmasını uzak ihtimal olarak değerlendiren Salim, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin bu konuyu fazla dile getirmeyeceğini ve şu anki durumunun da İngiltere'ye karşı çıkmaya imkan vermediğini ifade etti.

Kahire Üniversitesi İktisat ve Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarık Fehmi, İngiltere'nin hala İhvan yöneticilerine sığınma hakkı verme konusunu incelediğini belirterek, İngiltere İçişleri Bakanlığının buna ilişkin koyduğu standartlar gereği sığınma haklarının verileceğini savundu.

- "Karar May hükümetinin İhvan'a karşı siyasetinin tamamen değiştiğinin göstergesidir"

Fehmi İngiltere'deki yeni hükümetin İhvan'a yönelik siyasetinde değişiklik olduğuna işaret ederek şunları söyledi:

"Bu karar İngiltere Başbakanı Theresa May hükümetinin İhvan'a yönelik siyasetinin tamamen değiştiğinin göstergesidir. Özellikle de David Cameron hükümetinde, İhvan'a tüm suçlamalardan aklanmasından sonra dahi sığınma hakkı verilmemesi göz önüne alındığında, bu karar İhvan'a yönelik olumlu bir adım olarak değerlendirilebilir."

Fehmi, Kahire ve Londra ilişkilerinin karardan olumsuz etkileneceğini ancak boyutunun ne derece olacağının öngörülemediğini dile getirdi.

İhvan'ın siyasi kolu, Mısır tarafından kapatılan Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Dış İlişkiler Komitesi Genel Sekreteri Muhammed Sudan, İngiltere İçişleri Bakanlığının yıllık raporunun göç idaresinin, sığınma başvurularına ilişkin karar alabilmesi için çıkarıldığını belirtti.

Sudan, "İngiltere İçişleri Bakanlığının yıllık raporundaki yeni gelişme İngiltere hükümetinin, askeri darbe yönetiminin muhaliflere karşı şimdiye kadar işlediği suçları kabul etmesidir." görüşünü dile getirdi.

Raporun zamanlamasının siyasi boyut taşıdığına dikkati çeken Sudan, şu ifadeleri kullandı:

"Mısır ve İngiltere ilişkilerinde değişim var. İngiltere on yıllardır İhvan'la hareket ediyor. İngiltere'nin İhvan'ın dürüstlüğünü ve diktatörlerle mücadeledeki barışçıl yöntemini anlayabilecek güçlü bir istihbarat servisi var."

İngiltere İçişleri Bakanlığı geçen salı günü İhvan üyeleri tarafından bu ülkeye yapılan siyasi sığınma talebi ile ilgili yeni bir tüzük yayınlamıştı.

Bakanlığın resmi internet sitesinden konuya dair yapılan açıklamada, ülkelerinde tutuklanma, kötü muamele görme, adil olmayan yargılama ve haksız bir ceza alma riski altında olan İhvan üye ve yöneticilerinin, İngiliz makamlarından siyasi sığınma talebinde bulunma hakkına sahip oldukları belirtilmişti.

Yeni tüzüğe göre, İhvan yöneticileri, siyasi faaliyette bulunanlar, eylemlere katıldıkları gerekçesiyle suçlanan ve arananlara siyasi sığınma hakkı verileceği, tüzüğün sadece yöneticileri ve siyasileri değil İhvan'a bağlı STK'lar ve medya kuruluşlarında çalışanları da kapsadığı belirtiliyor.

Aralık 2015'te İhvan'ın faaliyetlerine ilişkin hazırlanan raporda eski Başbakan Cameron, Müslüman Kardeşler örgütüne üyeliğin veya bu örgütle bağlantının, "aşırılık göstergesi olabileceğini" ancak örgütü incelemeyi sürdüreceklerini açıklamıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İngiltere'nin 'İhvan Mensuplarına' Siyasi Sığınma Hakkı Vermesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement