Irak Başbakanı İbadi Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Irak Başbakanı İbadi Açıklaması

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, terör örgütü DAEŞ bünyesinde Iraklı bulunmadığını öne sürdü.

25.04.2015 14:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, terör örgütü DAEŞ bünyesinde Iraklı bulunmadığını öne sürdü.

Başbakan İbadi, Şii din adamı Ammar el-Hekim'in lideri olduğu Yüksek İslami Konseyi'nin Bağdat'taki Genel Merkezi'nde düzenlenen "Irak Şehitler Günü" etkinliğine katıldı.

Etkinlikte konuşan Başbakan İbadi, "Ulusal ortaklık esasına göre kurulan hükümete sahibiz. Hükümet ortaklarımız ülkenin tüm farklı yapı ve siyasi gruplarını kapsıyor" dedi.

Irak'taki siyasi süreçte hiçbir grubun dışlanmadığını savunan İbadi, hükümetle parlamento arasında dayanışma olduğu ve halka dönük hizmet esasına bağlı "güçlü" bir ilişkinin bulunduğunu söyledi.

Enbar'daki DAEŞ saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan sığınmacılara Bağdat ve güney vilayetlerinin kucak açtığını belirten İbadi, desteğinden dolayı yöre halkı ve güvenlik güçlerine de teşekkür etti.

İbadi, Enbar halkının kaçışının kışkırtma ve manipülasyonların sonucu yaşandığını ifade ederek, "Ben sığınmacılarla görüştüm. Basında onların adına kışkırtıcı ve ayrıştırıcı şekilde konuşanlarla aynı dili konuşmuyorlardı. Onlarda büyük sabır ve evlerine geri dönme ısrarını gördüm" şeklinde konuştu.

-"Sünniler DAEŞ'i desteklemiyor"

"DAEŞ ve diğer terör grupları Irak'taki öldürme ve tasfiye eylemlerinde hiçbir grubu istisna etmedi" diyen İbadi, "Hiçbir Sünni vatandaşımız DAEŞ'i desteklemiyor. DAEŞ şuanda Iraklı savaşçıya sahip değil. Savaşçılarının çoğunluğu yabancıdır. Yabancı dillerde iletişim kuruyorlar. Bu, günümüzün bir realitesidir. DAEŞ gittikçe güç kaybederken biz (güvenlik güçleri) çoğalıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

-Şii "Haşdi Şabi" tartışmaları

Başbakan İbadi, Irak'ta DAEŞ'e karşı yürütülen mücadeleye aktif olarak katılan silahlı milis grubu Haşdi Şabi'yle ilgili tartışmalara da değinerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün ülkemizde DAEŞ terör örgütünün elindeki silahlar dışında tüm silahlar kanunlar çerçevesinde hareket eden birimlerin elinde bulunuyor. Irak'ta Savunma Bakanlığı'na bağlı güçler, İçişleri Bakanlığı ve Haşdi Şabi'ye bağlı güçler bulunuyor ve bunların hepsi Irak'taki anayasa ve kanunlar çerçevesinde oluşturulan yapılardır. Haşdi Şabi, Bakanlar Kurulu kararıyla oluşmuş ve 2015 bütçesinden de payını almıştır. Bu kurum hükümetin liderliğinde, Başbakan ve Silahlı Kuvvetler Komutanı'na (İbadi) bağlı kurum olarak çalışıyor."

Devlet dışındaki illegal yapılanmalar ve silah taşıyan gruplar olan 'milisleri', Irak devleti ve hükümetine karşı tehdit ve risk olarak gördüklerini vurgulayan İbadi, "Haşdi Şabi, tüm Iraklıları içine almıştır. Bu grupta bugün Şii, Sünni, Arap, Türkmen, Hıristiyan Şebek ve Ezidiler yer alıyor. Kürtleri bu yapıdan dışlamıyoruz fakat istisna kılıyoruz çünkü Peşmerge gücüne sahipler. Öte yandan, Diyala'daki Haşdi Şabi yapısı içerisinde Kürtlerin de katılımı söz konusu" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak Başbakanı İbadi Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement