Irak'ta 2015 Bütçesine Yönelik Tartışmalar - Son Dakika
Güncel

Irak'ta 2015 Bütçesine Yönelik Tartışmalar

Kanun Devleti Koalisyonu Milletvekili Beyati: "Maliye Komisyonuna düzeltilmesini istediğimiz 9 maddeye yönelik önerilerimizi sunduk. Ne zaman tüm Irak halkı için adil ve şeffaf bir 2015 bütçesini görürsek o zaman 'evet' oyumuzu kullanacağız" Irak Milletvekili Naci: "Varil başı 60 dolar petrol satışına göre bütçe geliri hesaplandı.

20.01.2015 17:09

Irak'ta Kanun Devleti Koalisyonu Milletvekili Abbas el-Beyati, Bakanlar Kurulu'ndan geçen Irak 2015 bütçesinin bazı maddelerine karşı olduklarını belirterek, "Ne zaman tüm Irak halkı için adil ve şeffaf bir 2015 bütçesini görürsek o zaman 'evet' oyumuzu kullanacağız" dedi.

Eski Başbakan Nuri el-Maliki'nin lideri olduğu Kanun Devleti Koalisyonu Milletvekili Beyati, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015 bütçesinin bazı maddelerinin düzeltilerek Parlamento'dan geçmesini istediklerini ifade ederek, "Maliye Komisyonuna düzeltilmesini istediğimiz 9 maddeye yönelik önerilerimizi sunduk. Ne zaman tüm Irak halkı için adil ve şeffaf bir 2015 bütçesini görürsek o zaman 'evet' oyumuzu kullanacağız" diye konuştu.

Harcamalara kısıtlama talebi

Beyati, ayrıca devlet kurumlarındaki özel harcamalar için her dönem tahsis edilen yüksek gelir miktarı, araç ve yurtdışı seferlerinde yetkililerin kullandığı uçak sayısının azaltılmasını içeren maddelerin bütçeye eklenmesini istediklerini kaydetti.

Yeni yıl bütçesinin anayasanın 111. maddesine uyması gerektiğine işaret eden Beyati, şöyle konuştu:

"Bu maddeye göre Irak'ın neresinden olursa olsun çıkarılan petrolün tümü halkın malıdır. Ayrıca petrolün ihraç ve satışının, sadece Irak Milli Petrol Şirketi (SOMO) aracılığı ve bilgisi dahilinde olmasında da ısrarcıyız."

"Bütçe piyasa gerçeğiyle uyuşmuyor"

Kanun Devleti Koalisyonu Milletvekili Muhammet Naci de "varil başı 60 dolar petrol satışına göre bütçenin oluşturulduğuna" dikkati çekerek, "Fakat bu hesap, şu anki piyasa gerçeğiyle uyuşmuyor. Bugün petrol satış fiyatı 40 dolara geriledi. Mali açık daha da artacak" dedi.

Naci, ülkedeki terör saldırıları ve bazı teknik sorunlar nedeniyle bütçede belirlenen petrol miktarının ihracında da sıkıntı yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Naci, bütçeye ilişkin eleştiri konusu yaptıkları diğer hususları şöyle sıraladı:

" Erbil, Bağdat yönetimiyle yaptığı anlaşmaya göre Kürdistan'dan günlük 250 bin varil petrol ihraç etmeye taahhüt ediyor. Eğer 250 bin varilden fazla üretim sağlanırsa elde edilen 'fazla petrol' hangi tarafa aktarılacak?. Bütçe genel olarak kısıtlılık ve mali açık üzerine kurulmuş. Gelirin büyük çoğunluğu savunma, güvenlik ve silahlandırma alanlarına tahsis edilmiş. Çok sayıda yatırım projesi ve bakanlık programlarına sınırlamalar getirilmiş. Memurlar ve emeklilerle sosyal güvenlik alanının mali açık zararından korunmasını talep ediyoruz.  Günlük petrol fiyatının da varil başına 50 dolardan fazla hesaplanmamasını önerdik." - Bağdat

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak'ta 2015 Bütçesine Yönelik Tartışmalar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement