Irak'ta "Enfal Katliamının" 27. Yılı - Son Dakika
Güncel

Irak'ta "Enfal Katliamının" 27. Yılı

Irak'ta "Enfal katliamının" 27. yılında anma etkinlikleri düzenlendi.

14.04.2015 16:26

Irak'ta "Enfal katliamının" 27. yılında anma etkinlikleri düzenlendi.

Kerkük, Erbil ve Süleymaniye'de Baas rejimi döneminde gerçekleştirilen katliamlarda hayatını kaybedenler anıldı. Kerkük Valilik binasındaki etkinlik, Vali Necmeddin Kerim, Kerkük İl Meclis üyeleri, Kerkük Emniyet Müdürü General Cemal Tahir ve vatandaşların katılımıyla gerçekleştirildi. Saygı duruşundan sonra söz alan Kerkük Valisi Kerim, Kürtçe, Arapça ve Türkmence konuştu.

"Enfal şehitlerini" anmak için toplandıklarını anlatan Kerim, bunun bir vefa borcu olduğunu dile getirdi. DAEŞ saldırılarında zarar görenlere tazminat ödendiğini hatırlatan Kerim, Enfal'de yakınlarını kaybeden ailelere de Irak hükümetinin tazminat vermesi gerektiğini savundu.

Bu arada "Enfal kurbanları" için Kerkük Üniversitesi'nde de anma töreni düzenlendi. Öğrencilerin törende siyah kıyafet giymeleri dikkati çekti. Kerkük Üniversitesi Öğretim Üyesi Sabah Musa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Saddam Hüseyin'in emriyle 1988'de gerçekleştirilen saldırılarda binlerce Kürt'ün öldürüldüğünü söyledi. Hala bazı "Enfal kurbanlarının" toplu mezarlarda olduğunu iddia eden Musa, bu kişilerin kendi köylerine defnedilmesi gerektiğini ifade etti.

"Enfal katliamı"

Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in emriyle 1986-1988'de ülkenin kuzeyindeki Kürtlerin havadan bombalanmak suretiyle öldürülmesi olayları "Enfal katliamı" olarak adlandırıldı. "Enfal katliamlarının" en büyüğü 16 Mart 1988'de Halepçe'de yaşandı. Zehirli gaz bombalarında Halepçeli siviller, İran askerleri ve Peşmergelerle birlikte 5 binden fazla insan ölmüş, yaklaşık 7 bin kişi de yaralanmıştı. Devam eden günlerde katliamlar devam etmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak'ta 'Enfal Katliamının' 27. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement