Irak'ta IŞİD Dışında Onlarca Örgüt Silahlara Sarılacak - Son Dakika
Güncel

Irak'ta IŞİD Dışında Onlarca Örgüt Silahlara Sarılacak

Irak\'ta IŞİD Dışında Onlarca Örgüt Silahlara Sarılacak

Irak'ta birçok kenti ele geçiren IŞİD dışında onlarca örgütün olduğu ortaya çıktı. Cihad çağrısından sonra örgütlerin silaha sarılması bekleniyor.

25.06.2014 08:04  Güncelleme: 08:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak’ta IŞİD dışında pek çok örgüt cirit atıyor. Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının Musul’dan başlayıp neredeyse ülkenin bütün Sünni kentlerinde denetimi ele geçirmesiyle, dünyanın gözü bu ülkedeki silahlı gruplara çevrildi. Ülkede El Kaide ve IŞİD’in vahşi yöntemlerine karşı çıkan Şii ve Sünni onlarca irili ufaklı örgüt bulunuyor. Birçok örgüt, cihad çağrısının ardından silaha sarılacağını söylüyor.

ÖRGÜTLER MERÇEK ALTINDA

Irak'ta, birçok kenti ele geçiren Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) Şiiler kadar ülkedeki birçok Sünni örgüt de tepki gösteriyor.

İşte, Irak’ta IŞİD’e karşı silahlı mücadele vermenin eşiğindeki örgütler:

SÜNNİ ÖRGÜTLER

1920 Devrimi Tugayları: ABD işgaline karşı kurulan ilk silahlı direniş örgütü olma özelliğine sahip olan 1920 Devrimi Tugayları, ismini 1920’de İngiltere’ye karşı verilen silahlı mücadeleden alıyor.

Irak Hamas’ının silahlı kolu olarak kurulan örgüt, komutanları Musenna Dari’nin öncülüğünde 2007’de bağımsız oldu. Bağdat, Enbar ve Salahaddin’de etkin olan örgüt, 2007’de Irak El Kaide’sini hedef almaya başladı.

Irak Hamas’ı: Irak Ulusal İslami Direnişi Partisi olarak 2003’te kurulan örgüt, 2007’de Irak Hamas’ı adını aldı. 2007’ye kadar 1920 Devrimi Tugayları ile ortak saldırılar yapan örgüt, daha sonra işbirliğini kesti. Örgüt, 2010’a kadar lrak El Kaide’sini hedef alan saldırılara yoğunlaştı.

Ceyşu’l İslami (İslam Ordusu): ABD işgaline karşı 2004’te kurulan örgüt, Irak’taki en büyük silahlı güçlerden biri. Örgütün milis sayısının 50 bini bulduğu belirtiliyor. ABD ve İngiliz askerlerini hedef alan örgüt 2007’den sonra Irak El Kaide’si ile de çatışmaya başladı.

Ceyşu’l Mücahidin (Mücahitler Ordusu): 2003’te ABD’nin işgaline karşı kuruldu. Örgütün 4 binden fazla milisi var. Ceyşu’l Mücahidin örgütü, Bağdat’ın Sünni mahallelerinde, Tikrit, Ebu Gureyb, Diyala, Enbar, Bağdat ve Felluce kentlerinde faaliyet yürütüyor. İslam Ordusu ve Ensaru’l İslam ile bağları bulunan örgüt, Şiiler’in öldürülmesine karşı çıktığı için IŞİD’e katılmayı reddetmişti.

Şİİ GRUPLARI

Şii Bedir Tugayları: 1981’de Kerbela’da kurulan örgütün 12 bin milisi var. İran-Irak Savaşı’nda, Irak ordusuna karşı savaşan Bedir Tugayları’nın, işgalin ardından ABD askerlerine rehberlik yaptığı ve Sünni din adamlarını katlettiği ileri sürülüyor. Başbakan Nuri el-Maliki, Bedir Tugayları Başkanı Hadi el-Amiri’yi vekâleten savunma bakanlığına atadı.

Ehl-i Hak grubu: Sadr Hareketi’nden 2007’de ayrılan Kays el-Hazali’nin kurduğu Ehl-i Hak grubunun, 10 bin milisini Suriye’de Esad’a yardımcı olması için gönderdiği iddia ediliyor. Örgüt, Ayetullah Sistani’nin cihat çağrısına uydu.

Muhtar Ordusu (Irak Hizbullah’ı): Lübnan’da faaliyet gösteren Hizbullah örgütünün Irak’taki uzantısı olduğunu ileri süren Muhtar Ordusu örgütünün Suudi Arabistan sınırında 40 bin milisi olduğu iddia ediliyor. ABD’nin terör listesindeki örgüt, Suudi Arabistan’a yönelik taciz saldırılarıyla tanınıyor. Irak Hizbullah’ı da Ayetullah Sistani’nin IŞİD’e karşı cihat çağrısına uyacağını açıkladı.

Sarallah Tugayları: Yusuf Senavi Musavi’nin kurduğu Sarallah (Allah’ın İntikamı) Tugayları, Basra’da etkin.

Mehdi Ordusu: 2003’te Mukteda es-Sadr’ın kurduğu Mehdi Ordusu, Bağdat’ın Sadr bölgesi, Necef ve Basra’da güçlü ve 60 bin silahlı adamı var. 2009’da silah bıraktığı açıklanan örgüt, Sistani’nin IŞİD’e karşı verdiği son cihat fetvası ile tekrar silahlanacağını duyurdu.

Diğer Şii örgütler: Vaat Edilen Gün Tugayı, Ebu’l Fadl el-Abbas Tugayları, Seyyidu’ş Şüheda grubu ve Zülfikar Tugayları. (Kaynak: Habertürk)

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Irak'ta IŞİD Dışında Onlarca Örgüt Silahlara Sarılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • 42: isid in islamla alakası yok kelle kesmekk ordakii bayanlarıı kafalarına göre nikahlamak yatmak hangii kitapda yazarr onlarınn coğuu amerikalı ve ingilizzdirr yüzlerini kapatıp allahu ekber demekle dinci olıunmaz müslümanın müslümana kırdırıyolarrr bizlerde seyrediyozzz allah yarve yardımcımız olsunnn 7 0 Yanıtla
  • körkuzu: isimlere bak cay demle peygamberimizin kemikleri sızlıgıyodular okadar mücadele ver gel yenden sıfırdan ayni yere 100 kere kuranı gindirse bunlar anca kafirin hizmetine calıstıgına kafa calısmaz ulan öldürdeddiginiz hepsi öle böle müslüman neden amerikalı neden rus yada israil yok? 7 0 Yanıtla
  • Önder: duydumki bu işid denilen örgüte bazı medayalar tc istihbaratlar 5000 kişiye yakın örgütlenme olduğunu duyurmuş tc de istanbulda mağaza açmışlar cihat ve işid logolu elbise dükkanı bu hükümet nerde sen değilmisin ülkeyi bölmek istiyor diye ergenekon adı altında komutanları askerleri içeri aldın adam mağazada kafa kesenlerin mağazasını açıyor gidipte ne yapıyorsun diyen yok polis gösterilerinde dün işid kıyafetli bi adam çekmişler resmini polis hiçbirşey yapmıyor türkiye cumhuriyetinde yaşıyıp ekmeğini suyunu içenler sizin şamla ne ilginiz varda bu adamlara sempati duyuyorsunuz kafamızı elimizdeki kızımızı kesip kadınları kendilerine helal diye alan bu islam düşmanları ALLAH adı altında türbe cami yıkan bu terör örgütüne nedir bu sempatiniz çok cahil kesimlerde yapılanmalar başladı ayıp ayıp türkiye ne şama ne bağdata benzer burda zengin ve güçlü bir ülkeyiz işidin amacı DEMOKRASİ VE CUMHURİYET ÜLKELERİNi YIKMAK ORDA CİHAD KURALLARINCA YAŞATMAKTIR. 4 2 Yanıtla
  • şaşkınkuzu: kuzular sizde gidin nasıl olsa bukadar basımızdakı coban nasıl olsa deh dimeyi biliyoda one winete arkası nerde acaba kücücük iisrail bıraktım artık pesmerge bile yardım ister hale düştü türkiye büyük türkiye rüyadan cıkcanızda gercekleri görseniz 3 0 Yanıtla
  • körkuzu: kuzular verdim işid yedi ama insanlar yemedi anlayan anladı nerde o türk rehine vatandaslarımız ugursuzkuzular yallah cinler yallah kışkış kuzulur kışkış söle bakam bende ayı olurmu yok pardoon kuzu olur nedmek agam filmi bilen biliyo 2 0 Yanıtla
  • selahhaddin örgütleri de kurulmaya başlanmış: selahhaddin örgütleri de kurulmaya başlanmış..selahattin çok kürt kesti .inşallah bunlar kürtlere bulaşmaz.bir kürt olarak ben selahattini sevmem....SELAHADDİN EYYUBİ HAÇLILARI DİZE GETİRDİ AMA,ÇOK KÜRT KESTİ.:selahaddin eyyubi kendisi kürt tü ama çok kürt kesti.kendine rakip olabilecek kürt aşiretlerini hep kesti. bazılarını habeşistana sürdü. biraz daha yaşasaydı kendi aşireti haricindeki tüm kürtleri öldürecekti. ..HAÇLILARI DİZE GETİRDİ AMA,ÇOK KÜRT KESTİ.. 2 0 Yanıtla
  • E.B.: Adamlar uzaydan parçalar toplar, susuz ülkelerde en az iki nükleer santrali var , bizim üç tarafı denizler ile kaplı hala porojediyiz. Neyse karar verilmiş 10 yıl sonra kavuşuruz kendi enerjimize biz göremeyiz ama cocuklarımız görür hatta doğalgaz bile kalkar artık ithal bile etmez elektrikle ısınırlar cok mu hayal oldu:))) Dünya ülkeleri teknoloji ile uğraşırken biz nerdeyiz...EY MÜSLÜMANLAR... Siz birbiriniz ile savaş halindeyken bir bakmışsısınız robot askerler üretilmiş :))) uyumaya devam.. ıŞID haberlerinin altına bıkmadan yazacağım ...Dünya tatil yaparken Müslümanlardan başka yıılardır savaşan meshep varmıdır acaba... 1 0 Yanıtla
  • kuzuotlatan: kuzular sizde gidin nasıl olsa bukadar basımızdakı coban nasıl olsa deh dimeyi biliyoda one winete arkası nerde acaba kücücük iisrail bıraktım artık pesmerge bile yardım ister hale düştü türkiye büyük türkiye rüyadan cıkcanızda gercekleri görseniz 1 0 Yanıtla
  • RODRİGEZ ZAZA MUSA: Obama busefer Irak'a girerse yapboz tahtasına döner ... 1 0 Yanıtla

Advertisement