Irak'taki Çatışmalar - Son Dakika
Güncel

Irak'taki Çatışmalar

Irak\'taki Çatışmalar

Irak Başbakanı İbadi: "Sivillerin bulunduğu bölgere IŞİD mensupları olsa dahi rastgele ateş açılmaması konusunda emir verildi"

13.09.2014 14:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, güvenlik güçlerine, "IŞİD militanları olsa bile sivillerin bulunduğu bölgelere ateş açılmaması konusunda" talimat verildiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Fuad Masum'un yanı sıra Irak Yüksek İslam Konseyi Başkanı Ammar el-Hekim, Birleşmiş Milletler Irak Temsilcisi Nikolay Miladinov'un da katıldığı başkent Bağdat'ta düzenlenen "Ulusal Evlerini Terketmek Zorunda Kalanlar Konferansı"nda konuşan İbadi, "Güvenlik güçlerine, orada IŞİD mensupları olsa dahi sivillerin bulunduğu bölgere rastgele ateş açılmaması konusunda  iki gün önce emir verildi" dedi.

Güvenlik güçleri ile halkın, hava kuvvetlerinin desteğiyle IŞİD'e karşı yürüttüğü operasyonlar sayesinde bölgedeki güç dengesinin değiştiğini ifade eden İbadi, "Evlerini terk etmek zorunda kalanların ikamet sorununu, yaklaşık 3 ay zarfında çözüme kavuşturmak için sahada bir dizi uygulama başlatıldı. Sığınmacıların mümkün olan en kısa sürede güvenlik içerisinde evlerine geri dönmeleri için çalışıyoruz" diye konuştu.

Irak Yüksek İslam Konseyi Başkanı Hekim ise zorunlu göçün, insanlık suçu sayılması ve bu durumun BM tarafından belgelenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Afet ve Acil durum Yüksek Kurulu" oluşturulması çağrısında bulundu.

Uluslararası yardımların ulaştırılması

Başbakan Yardımcısı ve Sığınmacıları Koruma Yüksek Komitesi Başkanı Salih el-Mutlak da BM'den, sığınmacılara yardımların ulaştırılması konusunda acele etmesini istedi.

Konuşmasında "sivillere ateş açılmasının engellenmesi" yönünde alınan karardan duyduğu memnuniyeti dile getiren Mutlak, "Sığınmacılar konusundaki en uygun çözüm, onların evlerine dönmeleridir. Bu dönemin süresi uzadıkça, ortaya çıkan sosyal ve psikolojik sonuçlar daha tehlikeli hal alacaktır" şeklinde konuştu.

BM Irak Temsilcisi Nikolay Miladinov, hiçbir ülke veya kurumun Irak halkının sığınmacılara sunduğu imkanları sunmasının mümkün olmadığını savunarak, "Irak büyük bir felaketten geçiyor ve dünyada pek az ülke böyle bir durumla mücadele edebilir" ifadelerini kullandı.

IKBY'deki sığınmacılar

Toplantıya Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani adına katılan Irak Genelkurmay Başkanı Babekir Zebari ise merkezi hükümete, bölgedeki sorunların hafifletilmesi için yardımların arttırılması yönünde çağrıda bulundu.

Zebari, bölgede 270 bin Suriyeli mültecinin yanı sıra 1 milyondan fazla Iraklı sığınmacı olduğuna dikkati çekerek, "Bu sayı, kendi halinde bir bölge için oldukça fazla. Bu sayıdaki sığınmacıların en basit ihtiyaçlarını bile gideremeyiz. Sığınmacıların bir an önce yurtlarına dönmeleri gerekiyor" diye konuştu. - Bağdat

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak'taki Çatışmalar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement